Fiat Seicento - pierwsze auto

13 Lut 2018, 03:53

galakty napisał(a):Poza tym po 100 kilometrach to Ty się nabawisz jakiegoś skrzywienia kręgosłupa, chyba że masz 1.50 m wzrostu to spoko.

Weź już nie pitol takich głupot. Jakoś przy ponad 190cm wzrostu nie miałem problemów z kręgosłupem po pokonaniu ponad 100 kilometrowej trasy. Skrzywienia to się można było nabawić w maluchu. Wniosek - albo nie jeździłeś tym samochodem albo masz chory kręgosłup.
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

13 Lut 2018, 22:28

Czyli Corsa B byłaby dobrym wyborem? A jak spalanie? Skoro student, to musi być bieda edition - dobrze znosi LPG?
Ingitre
Nowicjusz

Auto: Nie mam

13 Lut 2018, 22:41

Corsa B ok, tylko jaka wersja? raczej nikt nie sprzeda za 2500 zdrowej mocnej wersji 1,4 90 konnej, chyba że 94 a przy tej budzie, 60 koni przykładowo jedzie jeszcze gorzej. Jak chcesz coś co spali z 2 litry więcej i do tego przyspieszać będzie raczej na poziomie SC 900 to ok, podstawowe silniki starczą ale Corsa B to wyższy segment, cięższy i w tym momencie silnik też musi być mocniejszy żeby na tych autostradach było inaczej niż w SC.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

13 Lut 2018, 23:29

Jak się ma trochę szczęścia i śledzi się prawie non stop ogłoszenia to spokojnie kupi Corse 1.4 90km za 2k,jakiś miesiąc temu na olx znalazłem bardzo ładną z 98roku za uwaga 1500zł miała nawet 2poduchy,wspomaganie i c.zamek,była w sąsiednim mieście,po godzinię ogłoszenia już nie było ale fakt faktem sporo jest z 1.4 60km (sam taką mam i na jakieś super osiągi nie licz,do spokojnej jazdy wystarcza i nie pali jakoś dużo,po mieście łyka mi 7.5-8l pb),na pewno unikaj 1.0 i 1.2 45km,to jest porażka..
Ogólnie silniki Opla dobrze przyjmują gaz no chyba że ktoś zrobił druciarstwo..

Nie wiem ile zejdzie Ci z prawkiem ale mógłbym Ci sprzedać moją tylko że w czystej benzynie i to na przełomie wakacji/jesieni,wcześniej raczej nie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Lut 2018, 14:09

Z tego wszystkiego to chyba właśnie Sejo jest najlepszym wyborem, bo jest tanie w utrzymaniu i będzie zadbane. Gadanie o zabiciu się w nim jest idiotyczne, bo zdrowe będzie gwarantować większe bezpieczeństwo, niż 5 razy spawany Golf czy Corsa. A w Seju nikt takich procedur nie uskutecznia, bo to się nie opłaca.

galakty napisał(a):SC do tych 2500 też perełką nie będzie.

Zerknąłem w ceny i 90% ofert jest poniżej 3000zł, więc znajdzie się ładne. Nikt przecież więcej nie da za nawet najbardziej zadbane SC.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi

14 Lut 2018, 14:27

Jak już Fiat, to sporo lepszym wyborem byłoby punto II, które jak dobrze poszukasz do za ok. 2,5-3 tys kupisz, nawet z PL salonu. Niestety, prawie kazde SC ma przebieg >200k, a zbyt wytrzymałe niestety nie są (np. zawias).
Curver
Początkujący

Auto: Peugeot 308
Silnik: 1.6 HDi 90KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    SKYACTIV-D: rewolucyjne silniki Diesla Mazdy
    Docenione w Europie rewolucyjne silniki Diesla Mazdy zdobyły broniącą się przed olejem napędowym Japonię, a niebawem ruszają na podbój Ameryki. Unikatowe połączenie niezrównanych osiągów i oszczędności ...

14 Lut 2018, 22:58

Curver napisał(a):Niestety, prawie kazde SC ma przebieg >200k, a zbyt wytrzymałe niestety nie są (np. zawias).

hmm powiem szczerze mam w domu SC od 6lat i do dzisiaj nie było żadnego problemu z zawiasem,na przeglądzie diagnosta też do niczego nie miał zastrzezeń. Co do przebiegu też nie przesadzajmy bo czasami trafi się na SC choćby z przebiegiem 120tys,sam parę razy takie znalazłem i zanim kupiłem Corsę miałem na oku SC z przebiegiem 140tys :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Lut 2018, 23:52

U mnie w rodzinie jest Seicento 1100 rocznik coś koło 2000 nie pamiętam dokładnie,od nowości tylko dwóch właścicieli i przebieg 90tysia z groszem i cały czas służy bezawaryjnie. Fakt faktem bezpieczeństwem to to nie grzeszy ale od strony technicznej auto praktycznie nie do zabicia.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

15 Lut 2018, 01:51

TFSI napisał(a):Fakt faktem bezpieczeństwem to to nie grzeszy

https://imgur.com/jW6ntLf :roll:
azzurro