Fiat Seicento - pierwsze auto

13 Lut 2018, 03:53

galakty napisał(a):Poza tym po 100 kilometrach to Ty się nabawisz jakiegoś skrzywienia kręgosłupa, chyba że masz 1.50 m wzrostu to spoko.

Weź już nie pitol takich głupot. Jakoś przy ponad 190cm wzrostu nie miałem problemów z kręgosłupem po pokonaniu ponad 100 kilometrowej trasy. Skrzywienia to się można było nabawić w maluchu. Wniosek - albo nie jeździłeś tym samochodem albo masz chory kręgosłup.
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

13 Lut 2018, 22:28

Czyli Corsa B byłaby dobrym wyborem? A jak spalanie? Skoro student, to musi być bieda edition - dobrze znosi LPG?
Ingitre
Nowicjusz

Auto: Nie mam

13 Lut 2018, 22:41

Corsa B ok, tylko jaka wersja? raczej nikt nie sprzeda za 2500 zdrowej mocnej wersji 1,4 90 konnej, chyba że 94 a przy tej budzie, 60 koni przykładowo jedzie jeszcze gorzej. Jak chcesz coś co spali z 2 litry więcej i do tego przyspieszać będzie raczej na poziomie SC 900 to ok, podstawowe silniki starczą ale Corsa B to wyższy segment, cięższy i w tym momencie silnik też musi być mocniejszy żeby na tych autostradach było inaczej niż w SC.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

13 Lut 2018, 23:29

Jak się ma trochę szczęścia i śledzi się prawie non stop ogłoszenia to spokojnie kupi Corse 1.4 90km za 2k,jakiś miesiąc temu na olx znalazłem bardzo ładną z 98roku za uwaga 1500zł miała nawet 2poduchy,wspomaganie i c.zamek,była w sąsiednim mieście,po godzinię ogłoszenia już nie było ale fakt faktem sporo jest z 1.4 60km (sam taką mam i na jakieś super osiągi nie licz,do spokojnej jazdy wystarcza i nie pali jakoś dużo,po mieście łyka mi 7.5-8l pb),na pewno unikaj 1.0 i 1.2 45km,to jest porażka..
Ogólnie silniki Opla dobrze przyjmują gaz no chyba że ktoś zrobił druciarstwo..

Nie wiem ile zejdzie Ci z prawkiem ale mógłbym Ci sprzedać moją tylko że w czystej benzynie i to na przełomie wakacji/jesieni,wcześniej raczej nie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Lut 2018, 14:09

Z tego wszystkiego to chyba właśnie Sejo jest najlepszym wyborem, bo jest tanie w utrzymaniu i będzie zadbane. Gadanie o zabiciu się w nim jest idiotyczne, bo zdrowe będzie gwarantować większe bezpieczeństwo, niż 5 razy spawany Golf czy Corsa. A w Seju nikt takich procedur nie uskutecznia, bo to się nie opłaca.

galakty napisał(a):SC do tych 2500 też perełką nie będzie.

Zerknąłem w ceny i 90% ofert jest poniżej 3000zł, więc znajdzie się ładne. Nikt przecież więcej nie da za nawet najbardziej zadbane SC.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi

14 Lut 2018, 14:27

Jak już Fiat, to sporo lepszym wyborem byłoby punto II, które jak dobrze poszukasz do za ok. 2,5-3 tys kupisz, nawet z PL salonu. Niestety, prawie kazde SC ma przebieg >200k, a zbyt wytrzymałe niestety nie są (np. zawias).
Curver
Początkujący

Auto: Peugeot 308
Silnik: 1.6 HDi 90KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Instalacje gazowe II generacji
    Ten typ instalacji gazowej, podobnie jak wcześniejszy, wykorzystuje zmienne warunki podciśnieniowe, pozwala już jednak na regulację składu mieszanki. Instalacja ta przeznaczona jest dla starszej generacji silników, ...

14 Lut 2018, 22:58

Curver napisał(a):Niestety, prawie kazde SC ma przebieg >200k, a zbyt wytrzymałe niestety nie są (np. zawias).

hmm powiem szczerze mam w domu SC od 6lat i do dzisiaj nie było żadnego problemu z zawiasem,na przeglądzie diagnosta też do niczego nie miał zastrzezeń. Co do przebiegu też nie przesadzajmy bo czasami trafi się na SC choćby z przebiegiem 120tys,sam parę razy takie znalazłem i zanim kupiłem Corsę miałem na oku SC z przebiegiem 140tys :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Lut 2018, 23:52

U mnie w rodzinie jest Seicento 1100 rocznik coś koło 2000 nie pamiętam dokładnie,od nowości tylko dwóch właścicieli i przebieg 90tysia z groszem i cały czas służy bezawaryjnie. Fakt faktem bezpieczeństwem to to nie grzeszy ale od strony technicznej auto praktycznie nie do zabicia.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

15 Lut 2018, 01:51

TFSI napisał(a):Fakt faktem bezpieczeństwem to to nie grzeszy

https://imgur.com/jW6ntLf :roll:
azzurro