Fiat Siena 1,6HL 16v - kontrolka od wtrysku

28 Lut 2008, 14:46

Mam pytanie: podczas jazdy włącza mi się kontrolka od układu wtryskowego oznaczająca jego awarię. Tylko, że kontrolka podczas jazdy na jakiś czas zapala się, a potem gaśnie. Przy odpalaniu samochodu na początku normalnie chwilę świeci i gaśnie. Dopiero w trakcie jazdy się zapala (nie za każdym razem), zwykle na zakrętach. Co to może oznaczać?
Krzysiek
krzysiek72
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

06 Sie 2010, 19:58

Podepnę się pod wątek, dziś zaczęła mi się zaświecać kontrolka wtrysku w czasie jazdy. Co ciekawe, nie ma żadnych zmian jeśli chodzi o pracę silnika, moc czy odgłosy. Świeci się ona nie zawsze i raczej przy zimnym silniku. O co może być kaman? Czy różnie działający (raz działa a raz nie) obrotomierz może być tego powodem (elektronika głupieje bo nie widzi chwilami obrotów i nie wie ile paliwa podać)?

[ Dodano: 8 Sierpień 2010, 21:02 ]
Wygląda na to, że problem sam się rozwiązał. Wyjeździłem poprzednie paliwo, zalałem nieco lepszego i teraz jest OK.

[ Dodano: 10 Sierpień 2010, 14:08 ]
No i dopiszę się raz jeszcze. Kontrolka znów świeci, obrotomierz działa OK. Dziś raz po postoju na pełnym słońcu przymulił po odpaleniu. Nie widzę jednak jakiejś sztywnej reguły, od której możnaby uzależnić jej zaświecanie się. Po włączeniu zapłonu świeci, odpalam po jej zgaśnięciu, a potem zaświeci albo i nie...
toor
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 17 06 2005
Auto: Fiat Siena 1.6 16V HL
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[B] Getz 1,3 / Micra K12 1,2 / 206 1,4 / Fabia I 1,4
    Podstawowe kryteria zestawienia: - hatchback segmentu B - silnik benzynowy o mocy ok. 75KM - manualna skrzynia biegów - modele z ok. 2003 roku Wytypowane modele do zestawienia: - Hyundai Getz 1,3 - 82KM - Nissan Micra ...