Fiat siena - problem świateł

14 Sie 2007, 18:38

Nie świeci mi lewe światło mijania (drogowe - długie świeci), żarówka i bezpiecznik jest ok. W czym może być problem? W masie? A może w przekaźniku? Jeśli w nim, to gdzie on się znajduje? Z góry dzięki za odp.
marteen
Nowicjusz

• 14 Sie 2007, 22:11

Jakby przekaźnik to nie świeciłyby oba światła.Tak samo z masą - jej brak spowodowałby,że nie świeciłoby długie.Problem może być w zarówce(to,że włókno jest całe,nie znaczy,że żarówka jest sprawna - najlepiej podłącz ją pod akumulator i sprawdz czy świeci),może być w bezpieczniku(np. luz na gnieździe) lub w instalcji(przewody,złaczki,kostki,zaciski).Nie mam pod ręką schematu,ale jak problem nie zniknie,to napisz,a sprawdzę jak ta instalacja wygląda na schemacie i postaram ci się napisać co masz po kolei sprawdzać.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

16 Sie 2007, 20:51

Sprawdziłem na innej żarówce i napięcie jest na obu kablach, luzu na bezpieczniku czy na kostce też raczej nie ma, więc już sam nie wiem gdzie tkwi problem... a elektrykiem to ja nie jestem:) jakbyś mógł to coś mi doradź:)
    marteen
    Nowicjusz

16 Sie 2007, 22:01

Powoli.Na obu kablach.Tam jak się nie mylę są 3 kable - jeden masa,drugi krótkie,3 długie.Masa to czarny.Czyli musisz przyłożyć najlepiej miernik na przewód czarny i jeden z tamtych dwóch pozostałych.Wówczas powinno być około 12-14V.Jak tak jest to jest przepalona żarówka.Jak nie ma tych 12-14 V,to mierz miernikiem od świateł do bezpiecznika wszystkie kostki,a dojdziesz,gdzie znika napięcie.Podejrzewam,że będzie to na odcinku bezpiecznik-żarówka.Przekaźnik odpada,poniewaz jedno światło ci świeci,a przewód z przekaźnika jest jeden do obu bezpieczników(na listwie z bezpiecznikami jest założony mostek).No i pozostaje sprawa masy.Najlepiej do kontroli weź masę z akumulatora - to jest najpewniejsze.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najmocniejsze limuzyny V8
      Sprzedaż najmocniejszych samochodów w klasie premium niezmiennie rośnie odnotowując kolejne rekordy. Dobrym przykładem na potwierdzenie tego trendu jest dynamicznie rozwijający się polski rynek. Piękne i szybkie limuzyny ...