Fiat Siena - Układ kierowniczy

03 Gru 2010, 14:57

Witam.
Mój problem wygląda tak, podczas skrętu w prawo kierownicą w pewnym momencie jest mały opór to samo gdy chce się wyprostować koła da się odczuć taki jakby zatrzask (chwyta kierownice a jak się mocniej kręci - popuszcza i dalej kręci się normalnie)
Podejrzewam że na listwie będzie ukruszony ząbek, lub wygięty, ale nie wiem jak zdemontować tą listwę wraz całą przekładnią.
Jak się do niej dostać nie odkręcając silnika?
ramex
Nowicjusz

Miejscowość: Mapolopska Andrychów

03 Gru 2010, 22:16

A jaka pojemność silnika?
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

04 Gru 2010, 18:49

arciasty napisał(a):A jaka pojemność silnika?

Pojemność 1.4
ramex
Nowicjusz

04 Gru 2010, 19:04

ramex napisał(a):Jak się do niej dostać nie odkręcając silnika?

Wjedz na kanał i dobrze kuknij..Popatrz czy jest przykręcana do ławy czy do ściany grodziowj.Mysle ze pojemnośc silnika nie ma tu nic do rzeczy...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

04 Gru 2010, 21:00

A jednak ma . W 1.6 16V z tyłu silnika jest pompa wspomy i idzie cały kolektor wydechowy co niezmiernie przeszkadza (jest bardzo ciasno).
Spuszczasz płyn wspomagania , odkrecasz od maglownicy przewody zasilające, odkręcasz całość od belki zawieszenia (2 śruby),rozpinasz końcówki drążków kierowniczych. W środku demontujesz wałek z krzyżakami i wtedy można ją wyciągnąć z boku auta.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

05 Gru 2010, 13:40

Dziękuje za pomoc, z tego co patrzyłem powinno wyjść, ale nie wyciągam układu bo mam nadzieje że nie będzie potrzebna jego wymiana (jak na razie nic się z tym nie dzieje, a jak zacznie to wiem co robić).
"Spuszczasz płyn wspomagania , odkrecasz od maglownicy przewody zasilające..."
A tutaj moje niedopatrzenie myślałem że to mówiłem - nie mam wspomagania, ale to aż tak dużo nie zmienia postać rzeczy.
Jeszcze raz dziękuje za zainteresowanie moim problemem.
ramex
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Czy 10km/h wolniej robi rożnicę?
    Władze Francji zdecydowały o zmianie ograniczenia prędkości obowiązującego na drogach poza terenem zabudowanym. Kierowcy będą mogli poruszać się tam z prędkością 80 km/h zamiast 90km/h. Zmiana wywołała wiele kontrowersji, ...