Fiat Stilo 2006 1.6 105KM - telepie silnikiem

09 Lip 2019, 14:11

Cześć,

Pod koniec kwietnia tego roku kupiłem auto z komisu. Rocznik 2006 za ok. 9 000 zł. W dniu zakupu wizyta na stacji diagnostycznej, wszystko ok. Zakup na Fakturę VAT- marża między mną (osobą fizyczną) i firmą (komisem).

Kilka dni po zakupie zauważyłem, że silnik na biegu jałowym zaczął się dość mocno trząść (nierówno pracował). Myślałem, że to poduszki co by potwierdzało to, że jedna jest zerwana. Natomiast ostatnio zauważyłem jeszcze, że w oleju silnikowym pojawiła się benzyna. Diagnoza w warsztacie - nieszczelność pod głowicą, wybite popychacze itp. Ogólnie koszt naprawy silnika ok. 3k zł. Do wymiany, uszczelka, panewki, popychacze, pierścienie. Mechanik powiedział, że ktoś już wcześniej szukał przyczyny tego problemu, bo wymieniał części z tym związane. W momencie zakupu oczywiście nic nie było widać (świeży olej).

Pytanie: Czy przy tym modelu sprzedaży (marża), mogę domagać się od sprzedawcy naprawy/obniżenia wartości tytułem rękojmi ?

Pytanie 2: Czy mogę przeprowadzić naprawy na własny koszt (jeżeli auto będzie dalej tak jeździło to szybko się zatrze silnik), i później żądać od komisu zwrotu poniesionych kosztów ?

Dziękuję za odpowiedzi.
aple4
Początkujący

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
Prawo jazdy: 03 01 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007

09 Lip 2019, 15:03

aple4 napisał(a):Natomiast ostatnio zauważyłem jeszcze, że w oleju silnikowym pojawiła się benzyna.
To może być przyczyna lejących wtrysków nie wiem skąd nieszczelność uszczelki pod głowicą wyszło w warsztacie? Przez takie wtryski silnik będzie też pracował nie równo.

aple4 napisał(a):Pytanie: Czy przy tym modelu sprzedaży (marża), mogę domagać się od sprzedawcy naprawy/obniżenia wartości tytułem rękojmi ?
Za dużo czasu minęło już od kupna samochodu, jak byś to zrobić w ciągu miesiąca od kupna to byłaby szansa coś ugrać w tym temacie.
aple4 napisał(a):Pytanie 2: Czy mogę przeprowadzić naprawy na własny koszt (jeżeli auto będzie dalej tak jeździło to szybko się zatrze silnik), i później żądać od komisu zwrotu poniesionych kosztów ?
Moim zdaniem nic nie ugrasz w tej sprawie. Poza tym po naprawie nie może tak jeździć, naprawiasz po to żeby było dobrze i tu gwarancję na to powinien dać ci warsztat który wykona taką usługę.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

09 Lip 2019, 15:31

Cichy77 napisał(a):To może być przyczyna lejących wtrysków nie wiem skąd nieszczelność uszczelki pod głowicą wyszło w warsztacie? Przez takie wtryski silnik będzie też pracował nie równo.

To znaczy nie pamiętam dokładnie, wiem na pewno o nieszczelności. Dokumentację ze zdjęciami dopiero dostanę wieczorem. W każdym razie wtryski, regulator ciśnienia paliwa i sprężanie zostały sprawdzone. Jak tylko dostanę dokumenty to zamieszczę.

Cichy77 napisał(a):Za dużo czasu minęło już od kupna samochodu, jak byś to zrobić w ciągu miesiąca od kupna to byłaby szansa coś ugrać w tym temacie.

Z tego co wyczytałem rękojmia trwa chyba 2 lata (min 1 rok). Kwestia czy przy tej FVAT-marża ma to zastosowanie ? Oprócz tego dokumentu nie mam innej umowy z komisem.
aple4
Początkujący

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
Prawo jazdy: 03 01 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Seat Leon - kompaktowy hatchback do miasta
    Najniższym spalaniem może poszczycić się Seat Leon z 1,6-litrowym silnikiem Diesla o mocy 115 KM i pięciobiegową, manualną skrzynią biegów. W mieście wynosi ono 4,6–4,7 l/100 km, w trasie 3,8–4,0 l/100 ...
    Kalkulator średniej prędkości
    Prędkość taką można obliczyć dzieląc wskazania licznika przejechanych kilometrów przez czas pokonania tej drogi. W ruchu jednostajnym prędkość chwilowa, z jaką porusza się ciało, jest równa prędkości średniej. ...