Fiat Stilo

08 Cze 2011, 21:43

Ponownie wracam do tego wątku, gdyż w dalszym ciągu nie kupiłem auta, jakoś nie mogę się zdecydować. Zawsze oglądam sporo egzemplarzy i wracam do Fiata stilo w wersji 2/3. Dziś specjalnie udałem się do mechanika zapoznać się z jego zdaniem na temat tego auta, a tu nie miła niespodzianka.....mianowicie z całych sił mi odradzał- bo psuje się elektryka, silniki JTd szybko pada, itd...- natomiast polecał VW. Czy faktycznie Stilo jest tak kiepskim autem, czy może trafiłem na "egzemplarz" mechanika zapatrzonego w niemiecką myśl motoryzacyjną?

Prosił bym was o rzetelne opinie na temat tego samochodu, najlepiej od osób które miały z nim do czynienia. Nie ukrywam że bardzo podoba mi się linia nadwozia, środek także niczego sobie....no i nie wygórowana cena w porównaniu do "całości"
dominiqs
Początkujący

Miejscowość: Trzebnica

09 Cze 2011, 08:28

Osobiście jeżdżę takim samochodem i powiem Ci, że też należałem do grupy "zapaleńców VW" czyli żadne inne auto się nie liczyło i wszystkie inne były złe.
Otóż posiadam Fiata Stilo 1.9 JTD 100KM z 2005r. i obecnie nie zamieniłbym na nic innego. Robię tym samochodem po 1000km tygodniowo i jestem zdziwiony jego ekonomicznością.

Na Trasie spalanie: 4,7L-5.0l/100km
W mieście i to Wrocław najpotężniejsze korki: 5,5l-6,5l/100km

Jedynym mankamentem w tych samochodach jest rzeczywiście, nie elektronika, a elektryka ponieważ notorycznie spalają się żarówki mijania i stopu. To jest jedyny mankament jaki moim zdaniem to auto posiada. Jak na 100KM turbinke, radzi sobie bardzo dobrze. Mój V-max na A4 210km/h.

Osobiście jak najbardziej polecam to auto. Moim zdaniem się nie zawiedziesz! :wink:
Jacobo
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

09 Cze 2011, 08:39

Przeciez VW z zazdrościa patrza na silniki JTD które są dużo lepsze i wytrzymalsze, poczytaj o samym silniku na necie, VW jest przereklamowane tak samo sie psuje, grunt teraz znaleźć auto żeby nie było popowodziowe, i nie składane z ćwiartek :] a o cofaniu liczników to już nie mówie, diesla przed zakupem dobrze sprawdz zebys potem nie płakał :]
s1ash
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ze wsząd

09 Cze 2011, 10:25

Póki co to zbieram środki....Myslicie że do 12 k (rok 2002) znajdę ciekawy egzemplarz czy raczej nawet za takim sie nie rozgladać?
dominiqs
Początkujący

09 Cze 2011, 11:23

Możesz próbować. Raczej modyfikacji silnikowych nie przeprowadzali, więc ta sama liga. Osobiście polecam 1.9 JTD 100KM bardzo ekonomiczny i zrywny silnik. Pamiętaj im więcej koni na 1.9 tym bardziej wyżyłowany silnik!
Jacobo
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

09 Cze 2011, 12:20

a może zamiast stilo taką Ibize?

co powiecie o tym konkretnym ogłoszeniu??

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dominiqs
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak (NIE) wjechać w dziurę? - porady
    W okresie przedwiośnia topniejący śnieg odsłania ubytki w nawierzchni. Dziury najlepiej omijać, ale nie zawsze można zrobić to w bezpieczny sposób. Kierowca ma jednak szansę zmniejszyć ryzyko uszkodzenia samochodu ...

09 Cze 2011, 13:31

Ibiza wydaje się być niezłą alternatywą, sam też rozważam jej kupno. Co do głoszenie nie będę się wypowiadał ponieważ zupełnie się nie znam, choć wizualnie autko ładnie się prezentuje...
mumingo
Aktywny

Miejscowość: Trzebnica/Wrocław

09 Cze 2011, 15:59

Jacobo - co ty gadasz,że im więcej koni tym bardziej wyżyłowany silnik ?? G...no prawda. Twój silnik 100KM był produkowany był przez rok i nie bardzo się sprawdził.

Rodzice chcieli kupić Stilo bo bardzo im się podobało. I szukaliśmy 3 miesiace ( dużo czytania , jeżdżenia do mechaników, własnych jazd stilo. Otóż tak podstawowym silnikiem jest 1,9jtd 115KM , bardzo elastyczny silnik i bardzo żwawy. Jedynym mankamentem jest elektronika. błędy poduszek wyskakujące, (mata pod siedzeniami ). Za 13 tyś nie znajdziesz dobrego jtd. Benzynke już znajdziesz. Jak masz pytania to pisz na priwa.
Jenczu
Początkujący

Miejscowość: Głogów