Fiat Tipo 1.4 benzyna + lpg 1992r Przerywa

05 Lip 2008, 16:46

Witam! O usterkach w tym aucie mogę już książkę napisać Sad Tym razem mam problem z silnikiem, gdyż przerywa. Auto do tej pory działało bez problemów (mowa o silniku) z jednym małym wyjątkiem. Kiedy popadał deszcz, powietrze było wilgotne auto przerywało na zimnym silniku jednak po ok kilometrze wszystko wracało do normy. Teraz z nocy jak chcę rano wyjechać jest to niemożliwe. Auto przerywa do tego stopnia że nie mogę z miejsca ruszyć. Pali "na dotyk" jednak gaśnie. Jak postoi w słońcu problem w jakimś stopniu ustępuje, bo mogę już nim jeździć, jednak nadal przerywa i rozgrzany silnik nie pomaga. Objaw taki na lpg jak i na benzynie. Świece i przewody wymieniłem przed Sylwestrem i do tej pory przejechałem ok 8000km. Przewody za wyjątkiem tego, który idzie z transformatorka na kopułkę, bo nowy był znacznie krótszy. Dzisiaj wyczyściłem świece, kopułkę jednak bez efektu. Iskra jest na każdej świecy (sprawdzone po wykręceniu świecy) Przy włączonym silniku zdejmowałem kapturki z świec i na każdej spada na obrotach (czyli przy każdej świecy tak samo reaguje) Nie sztuką jest wyłożyć kasę i kupować wszystko po kolei, dlatego liczę na Waszą pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam!e
motyl23
Nowicjusz

• 05 Lip 2008, 18:59

Uruchom silnik jak jest ciemno i wilgotno i obserwuj,czy na elementach układu zapłonowego nie przeskakują iskierki.Wystarczy,że będzie pęknięty lczop cewki zapłonowej(ten element,z którego wychodzi kabel WN do świecy) i już może być przebicie.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

05 Lip 2008, 19:31

Ja już to robiłem, ale sprawdzę raz jeszcze. Dzisiaj nawet jest odpowiednia pogoda. Teraz nim jeździłem i kurcze 120km/h bez problemu wyciąga chociaż pska i przerywa. A mam pytanie. Czy powodem mogą być popękane przewody powietrzne z tyłu gażnika? Jest tam ich kilka takich króciutkich i dwa mają pęknięcia. Te pęknięcia już w sumie były, ale czy jest możliwość właśnie innej usterki niż wysokie napięcie? Pozdrawiam!
    motyl23
    Nowicjusz

07 Lip 2008, 18:59

Nie widać żadnych iskier. Wymieniłem świece na nowe, powymieniałem wężyki przy gaźniku bo były popękane (chociaż od zawsze) i nic to nie dało. Panowie czy naprawdę nic nikomu nie przychodzi do głowy? Nikt nie spotkał się z tego tupu usterką? Pozdrawiam!
    motyl23
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...