Fiat Uno 2000r 899 5D

21 Wrz 2022, 07:13

Witam, Mam pewien problem ze swoim uniaczem. Kilka dni temu jadąc poczułem utrate mocy przy przyśpieszaniu. Dojechałem na parking i okazało się, że pod maską słychać mocny dzwięk syczącego powietrza. Zauważyłem dwa gumowe przewody, ktore wypieły sie ze swoich miejsc. Jeden od filtra powietrza, odmy, a drugi, zaznaczony na żółto od jak sie okazalo Czujnika Ciśnienia Powietrza PRT 03/02 100kPa - takie ma oznaczenia po odkreceniu. Teraz zaczynaja sie schody, bo po pierwsze nie mam 100% pewnosci ktory mial byc na ktorego grzybka wcisniety. Probowalem rozne kombinacje i samochod nie chodzi. Jeżeli zaloże obydwa wężyki( obojetnie który gdzie) to samochod, jesli nie dodam gazu to po chwili się dławi i gaśnie, natomiast jeźeli ściągne wężyk od tego czujnika to samochód na jałowym biegu pracuje bardzo dobrze, natomiast kiedy wrzuce bieg i chce dodać troche więcej gazu, by gwaltownie ruszyc to go całkowicie przydusza, praktycznie staje w miejscu(nie gaśnie). Zeby jechać muszę bardzo powoli dodawać gazu i wtedy chodzi ladnie. Nie mam pojęcia co to moze byc. Probowalem inne wężyki, nic nie pmoga. Ciekawi mnie tez czemu tak nagle obydwa te wężyki spadły w tym samym czasie. Co zrobilem : Sprawdzilem filtr powietrza, odczepilem odme i sprawdzilem, czy nie jest przytkana, sprawdzilem inne wężyki. Fiatt uno z 2000 r, 899 5D, 29kw, w dowodzie wpisane 999 cm3, ale chyba to blad i ma 899 cm3

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

FreajyXMP
Nowicjusz

21 Wrz 2022, 10:34

Rozwiązaniem problemu może być odpowiedź na pytanie - dlaczego te wężyki wypadły? Należałoby zacząć od sprawdzenia tej okoliczności.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Wrz 2022, 11:31

Miejsca, w ktore wężyki wchodzą powietrze jest zasysane. Nie były one zaciśnięte tak jak pozostałe przewody pod maską. Trzymały się może nie luźno, ale w celu zabezpieczenia owinięte zostaly taśmą izolacyjną na końcach. Ze dwa lata temu jeden z nich mi wypadl, ale po zalożeniu wszystko wróciło do normy. Teraz silnik chodzi jedynie po ściągnięciu wężyka od czujnikaka. Tzn nie gaśnie na wolnych obrotach tak jak to się ma przy wciśniętym
FreajyXMP
Nowicjusz

21 Wrz 2022, 12:26

Wydaje mi się że na drugim zdjęciu masz zamienione miejscami wężyki. Ten żółty powinien być tam gdzie niebieski a niebieski tam gdzie żółty.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

21 Wrz 2022, 12:45

Wpinałem je odwrotnie i efekt taki sam.
FreajyXMP
Nowicjusz

21 Wrz 2022, 15:28

FreajyXMP napisał(a):Miejsca, w ktore wężyki wchodzą powietrze jest zasysane.

Zgadza się.
FreajyXMP napisał(a):Nie były one zaciśnięte tak jak pozostałe przewody pod maską.

Bo z racji, że powietrze jest zasysane, to zacisków być na nich nie musi.
No ale nadal pozostaje pytanie, dlaczego wypadły....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje gazowe V generacji
    Te instalacje LPG pozwalają na wtrysk gazu w fazie ciekłej do kolektora dolotowego (konieczność nawiercenia kolektora i montażu w nim wtryskiwaczy gazowych), bądź bezpośrednio do komór spalania za pośrednictwem wtryskiwaczy ...

02 Paź 2022, 20:34

Sprawdziłbym palcem czy jest ssanie na króćcach.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)