Fiat Uno Brak ciśnienia oleju w silniku

24 Sty 2010, 13:13

hej! Mam taki problem po kilku dniach nie uzytkowania auta po zapaleniu go kontrolka ciśnienia oleju zaczeła mrugać i nie zgasła. Sprawdziłem cisnienie oleju a ono wogóle nie daje cisnienia. pomózcie co to może być dokładnie pompa czy panewki. :idea:
motorowerek
motorowerek
Nowicjusz

Miejscowość: Paczków
  • 24 Sty 2010, 19:12

Jeśli problem wystąpił nagle na mrozie musisz upewnić się czy olej nie stracił pompowalności (zastygł) od tego zacznij!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

24 Sty 2010, 22:33

a co mają panewki do cisnienia oleju ? no to pompa bo co innego
    rafal_n

25 Sty 2010, 23:47

Też stawiam na gęsty olej, 20W tak sie przy obecnych temperaturach zachowa. Można zrobić taki test: wynieś kanister z olejem na zewnatrz, i po kilkunasu godzinach w temp. -25'C zobacz jaki jest płynny...
    Trabant-moj mały świat...
    Hajs
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Zamość

26 Sty 2010, 00:03

Dzisiaj miałem koło domu minus 20 st.poszedłem do Mercedesa,olej na bagnecie był gęsty jak miód(poległ niestety, 15W40),próbowałem zakręcić rozrusznikiem ,kręcił ale wskazówka ciśnienia oleju nawet nie drgnęła,dałem sobie spokój!Natomiast w Renówce mam olej Magnatec 10W40 ,odpaliła szybko i ciśnienie oleju normalne.Zawsze lałem do Mercedesa syntetyki,teraz przekonałem się czym jest syntetyk zimą!Niestety podczas takich zim jak teraz syntetyczny olej to podstawa,już kupiłem Castrola EDGE,minerał wylewam.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

26 Sty 2010, 00:16

No właśnie, odpalanie na mrozie to masakra dla silnika. Czytałem niedawno fachowy artykuł nt. oleju, wynikało z niego, że olej 15W/40 w temp. -15'C potrzebuje kilkudziesięciu sekund na dotarcie w najdalsze miejsce w silniku (ostatnia panewka) ...
    A co z tymi, co jeżdżą z MOTODOKTOREM? :twisted:
    Najlepiej byłoby jezdzić tylko na syntetyku, zwłaszcza gdy sie niedużo km robi. No a zmiana na syntetyk tylko na zime, zrobienie na nim 5tyś i trzymanie go do nastepnej zimy to tez bez sensu, olej sie psuje...
    Trabant-moj mały świat...
    Hajs
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Zamość
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      AFT - Alternative Fuels Technology
      Rynek branży paliwowej nieustannie poszukuje technologicznych rozwiązań, które pozwolą zasilić auto w sposób jeszcze bardziej nowoczesny oraz dostosowany do norm ekopolityki. Nowe targi paliw alternatywnych ...

26 Sty 2010, 00:46

Hajs masz na myśli ostatni pierścień chyba.Wiesz jak należy odpalać silnik z moto -doktorem w oleju?Wcześniej należy przewrócić auto na dach i poczekać aż olej zleje się i przesmaruje silnik.Chyba że masz pompę strażacką w silniku,wtedy nie musisz tego robić. :grin:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP