Fiesta MK7 vs. Peugeot 207 na gaz. Co wybrać ?

09 Kwi 2014, 13:08

Witam
To mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.
Otóż z uwagi na odległość miejsca zamieszkania od miejsca pracy (53 km w jedną stronę - tereny górzyste + autostrada) rozważam zakup samochodu wyposażonego w instalację gazową (ewentualnie samodzielny montaż co jest chyba lepszym rozwiązaniem). Przeczytałem setki postów i artykułów w internecie ale ciężko odnieść się do wszystkich i jakoś je zgeneralizować - ilu użytkowników forów i piśmienników artykułów tyle opinii.
W przypadku kupna auta nastawiam się na oszczędność, potrzebuję więc auta klasy małej ew. niższej średniej - w grę wchodzą jedynie pojazdy 3 drzwiowe o mocy > 90KM, aktualnie jeżdżę zamiennie Corsą B 1.2 45KM 95' (nie daje rady na autostradzie ani pod górę w dodatku w takich warunkach połyka 8l benzyny) oraz Peugeotem 307 1.6, 109KM 03' (nie jest moją własnością). Na wyjazdy z rodziną mam do dyspozycji inne auto, więc w tym przypadku potrzebuję czegoś typowo oszczędnego (ok. 25.000km rocznie), taniego w eksploatacji i takiego, którym pojeżdżę 4-5 lat.
Nie mam do końca określonego modelu a tym bardziej opcji silnikowej - uwzględniając raporty spalania, napraw, awaryjności oraz ogólne walory wizualne itp wytypowałem 3-4 auta w kolejności od "wizualnie" najbardziej mi odpowiadającego, rocznik koniecznie >2005, jako laik wiem też, że silnik powinien być wyposażony w hydrauliczną regulację zaworów - wtedy koszty eksploatacji będą potencjalnie najniższe:

1. Fiesta MK7 1.4 96KM
2. Peugeot 207 1.6 109KM ew. 1.4 ale trochę za słaby
3. Astra H (GTC)/Corsa D odpowiednio 1.4 ew. 1.8 125KM/1.4 90KM (nie wiem czy corsa i astra 1.4 to te same silniki)

Opinie są różne, nawet tutaj na forum mówi się że oplowskie 1.4/1.8 są bardzo dobre do zgazowania, za to odpadaj 1.6, na liście PRINSA pojawią się natomiast jako te dość awaryjne. Corsa D rzekomo w ogóle odpada do gazu. Spotkałem się z opinią że najlepsze są silniki 1.4 90KM i 1.6 110KM z CIVICA 2004 - 2005 r. ale jakoś mnie to auto nie przekonuje. A może jeszcze co innego ? Cytryna C4? Fiat Grande Punto ? Może przesiadka z Corsy B do Corsy C (taniej niż D).
Dysponuję budżetem ok. 20 tys. zł ale jakbym wyrwał coś za 12-15 byłoby miło (Fiesty nie ma szans w tej cenie ale jeśli warto ją zgazować to mogę dołożyć).

Szukając oszczędności myślalem jeszcze o dieslu ale przez drogie naprawy (Focus, Scenic, Mazda 5) wszyscy w rodzinie "wyleczyli" się z diesli..
Soli
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Corsa B
Silnik: 1.2 45KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

10 Kwi 2014, 10:24

Bardzo ciężki masz temat. Zapewne wielu będzie chciało coś konkretnego tobie zaproponować ale moim zdaniem...jednak bym diesla w Twoim przypadku nie przekreślał. Sam jeżdżę autami na gaz ale czasem mamy 2 auto w domu i jest to zawsze diesel.
Który model zaproponować? Nie ma aut które się nie psują i nie ma takich które psują się codziennie. Zależy wiele od poprzedniej historii,zadbania auta i podejścia poprzedniego właściciela do napraw i serwisowania.
Na pewno Fiesta i gaz to nie jest dobry pomysł. Najlepszą blachę ma C4.Corsa C w benzynie ma kłopoty z osprzętem rozrządu. itp,itd... :) Czyli o każdym aucie można coś napisać.
Zamiast tego na twoim miejscu i z twoimi potrzebami,szukałbym Focusa II z silnikiem 1,6 HDi- w wersji (tylko i wyłącznie )90KM !!! Żadne 109 KM ,bo niby silnik ten sam ale ma już np filtr cząstek (90KM go nie ma). Auto dynamiczne (sam jechałem 190km/h) ,świetne w prowadzeniu,ekonomiczne i uniwersalnie ładne i z ponadczasową bryłą.
To mój faworyt dla Ciebie. :yes:
Na drugim biegunie jest inny pomysł na auto w benzynie. Bez względu na rocznik ,to według mnie w twoich realiach Audi A3 w benzynie ,z którymś z gazowalnych silników. Pojeździsz i...jeszcze dobrze odsprzedasz! :ok:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

10 Kwi 2014, 10:36

Właśnie do Focusa MK2 jestem m.in. zrażony, ale faktycznie to był ten z filtrem cząstek stałych, poszedł filtr, turbina 2 razy, jakieś problemy z dwumasą itp. itd. problemów można było mnożyć, sama jazda przyjemna, wolałbym coś mniejszego, ale patrzę na raporty spalania tego Focusa i jest naprawdę bardzo niskie, boję się tylko że będą same poflotowce na rynku i dobry egzemplarz trudno będzie wyłapać. Ale uwzględniając fakt, iż od oleju napędowego móglbym sobie odliczyć te 18% podatku robi się bardziej korzystnie niż najkorzystniejsza opcja gazowa... dałeś mi niezłą łamigłówkę, jeszcze bardziej sie zrobiło zawile..
Soli
Nowicjusz

10 Kwi 2014, 10:38

Ja też na Twoim miejscu wziłąłbym 1.6 hdi 90 km. Bardzo mało pali. Tyle, że ja bardziej polece ten silnik w Citroenie C4.
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Rok produkcji: 2000

10 Kwi 2014, 10:40

Wizualnie bardziej mi lezy Citroen...W dodatku nowe Mondeo 2012 r. znajomemu (po 8000 km) poszlo z dymem na autostradzie.. jak tu wierzyć Fordom ;p

ten 1.6 z Citroena i 1.6 z Forda to dokładnie te same silniki ?

Od znajomego mam jeszcze propozycję Mazdy 3 1.6, 2005 r. przed liftem (bez FAP) ale utrzymanie/serwisowanie tego będzie droższe zapewne niż Forda.
Soli
Nowicjusz

10 Kwi 2014, 15:11

Tak, 1.6 tdci 90 z Forda i 1.6 hdi 90 z Citroena to te same silniki. O maździe dieslu nic nie wiem. Wiadomo tylko, że mazdy mają średnie blachy. Ranty błotników rdzewieją.
grzegorzd92
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Golf - kompaktowy hatchback do miasta
    W przypadku pięciodrzwiowego Golfa wersją najbardziej ekonomiczną wyposażoną w automatyczną skrzynię biegów, jest odmiana z jednolitrową, trzycylindrową jednostką benzynową o mocy 110 KM. Jej zużycie paliwa wynosi ...

11 Kwi 2014, 09:39

Z prostego rachunku ekonomicznego - nie licząc kosztów eksploatacji takich jak wymiana oleju, filtrów itp. przy przebiegu ok. 2000 km/m-c jednak gaz wychodzi stanowczo taniej w samochodzie o małej pojemności silnika. Ten 1.6 TDCI/HDI o którym Panowie piszą faktycznie należy do oszczędnych ale nie wiem czy jakbym miał wybierać diesla nie wolałbym D4D z Yarisa.

Zastanawiam się jak wyglądają ogólne koszty napraw usterek silnika wysokoprężnego takiego jak w/w tj. bez dwumasy, bez filtra cząstek stałych i z turbiną o stałej geometrii w stosunku do prostej beznzynówki z gazem. Oczywiście wszystko zależy od egzemplarza i jego przeszłości ale mówię tutaj o porównywalnych usterkach, przy podobnej eksploatacji, przebiegu itp...

Skłaniam się chyba najbardziej w tym momencie ku 207 1.6 109KM (ten sam silnik co w 307, którą aktualnie podróżuję) - nigdy mnie nie zawiódł a jest w "rodzinie" od nowości tj. od 2003 r, fakt ma przejechane zaledwie 105 tysięcy z czego 10k od grudnia ubiegłego roku ale nic kompletnie się z nim nie działo. Ten sam silnik w gazie w 207 powinien być wystarczający.. cały czas kusi mnie jednak jeszcze ta Astra H 1.4 z łańcuszkiem, też podobno dobrze znosi gaz..

Cóż więcej, wygląd, wyposażenie itp znów skłania do C4 ale naczytałem się o awariach szczególnie roczniki 2005 - 2007 więc sam już nie wiem... Zarówno Focus MK2 i C4 nie bardzo do gazu..
Soli
Nowicjusz

11 Kwi 2014, 10:19

To jak Ci się podoba bardzie citroen to kup 1.6 16v 110. Ten sam silnik co w Peugeot 207. Załóż gaz i będzie ok.
grzegorzd92
Aktywny

11 Kwi 2014, 13:41

Cytryna i Peugeot mają przyzwoite blachy i na pewno nie zgniją prędko.
Ciężko porównać koszty napraw aparatury wtryskowej w nowoczesnym dieslu z wtryskiem MPI benzyny. Z powodu..? Bo nie ma tam tych układów i elementów. To jakby porównywać remont pralki z telewizorem. Oczywiście diesel jest droższy w takich naprawach ale pytanie czy to się zepsuje..? :roll: Turbiny maja podobne koszty regeneracji.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG