Fiesta ST czy Focus ST? używany czy nowy?

01 Lip 2018, 15:32

Witam, chciałbym zakupić swoj pierwszy samochod.
NIe chciałbym aby był drogi w utrzymaniu, samochód posluzy mi maks 2-3 lata a pożniej wymiana na coś nowego.

Polecilibyście fiestę ST czy Focusa ST? Uzywany czy nowy?
Cenię sobie spokój i małą awaryjność, a przez te 2-3 lata używkowania chcialbym, aby samochod kosztował mnie najmniej(pieniędzy i czasu na naprawy)

Samochod chcialbym wziac na leasing/pozyczke/
Ostatnio edytowany przez szymek9876, 02 Lip 2018, 12:37, edytowano w sumie 1 raz
szymek9876
Początkujący

Miejscowość: Jasło

02 Lip 2018, 12:36

Ktoś coś? :)
szymek9876
Początkujący

02 Lip 2018, 18:03

Ale co mamy pisać?
Chcę fiestę albo focusa, dwa różne auta, w sportowych wersjach, ale mają być tanie w utrzymaniu, może być nowy, może być używany, wezmę leasing albo kredyt (swoją drogą totalny idiotyzm)
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

02 Lip 2018, 22:48

Nawet nie wiadomo o które generacje tych aut chodzi.
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

06 Lip 2018, 18:34

Cześć, skoro pytam czy nowy czy używany to chyba logiczne, że pytam o najnowsze dostępne aktualnie generacje.

Czy koszt użytkowania focusa st będzie znacznie wyższy od fiesty st?

Czy koszta potencjalnych napraw 2-3 latków tych modeli są wysokie?

Co do skomentowania, ze kredyt ba samochód to głupota, zgadzam się - to głupota ale kredyt vs leasing z finalnym wykupem to to samo, na samochód mnie stać Wiec nie martw się o moje finanse :)
szymek9876
Początkujący

06 Lip 2018, 21:17

szymek9876 napisał(a):Cześć, skoro pytam czy nowy czy używany to chyba logiczne, że pytam o najnowsze dostępne aktualnie generacje.

Nie, nie jest to logiczne. Nowy to nowy a używany może mieć zarówno 2 jak i 10 lat.

szymek9876 napisał(a):Czy koszt użytkowania focusa st będzie znacznie wyższy od fiesty st?

Silnik jest ten sam a reszta zależy od tego jak dany model różni się od standardowej wersji. Różnica nie powinna przekroczyć 20-30%.

szymek9876 napisał(a):Czy koszta potencjalnych napraw 2-3 latków tych modeli są wysokie?

Fiesta wyszła w zeszłym roku więc wszystkie są jeszcze na gwarancji. Ogólnie jw. to co pasuje od zwykłego focusa/fiesty będzie tanie, jakieś "specjalistyczne" części będą droższe. Jeśli bierzesz pod uwagę w miarę świeże auta to "naprawy" powinny się zakończyć na wymianie części eksploatacyjnych co majątku nie kosztuje.

szymek9876 napisał(a):kredyt vs leasing z finalnym wykupem to to samo

Bardzo się mylisz, szczególnie z podatkowego punktu widzenia

BTW jeśli prowadzisz DG i masz możliwość leasingu/wynajmu (ten drugi ostatnio o wiele bardziej opłacalny) to bierz nówkę i się nie zastanawiaj. Raczej niewielu dotychczasowych użytkowników korzystało z tych aut jako rodzinnych dupowozów więc kupno używki to jednak ryzyko
Invi
Forumowicz VIP

06 Lip 2018, 22:32

A dla mnie zestawienie bezsensu, nie długo to dorzucimy do zestawu Forda Mondeo mk5 2.0 EcoBoost 240 KM..
Najlepiej pozostać przy Focusie ST i porównać z konkurencją np Golf GTI, Megane RS, Astra J OPC itd..
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

08 Lip 2018, 12:08

Invi napisał(a):Silnik jest ten sam a reszta zależy od tego jak dany model różni się od standardowej wersji. Różnica nie powinna przekroczyć 20-30%.

Silniki nie są te same ;) Focus III ST ma 2.0 250KM, Fiesta VI ST 1.6 182/215KM, a Fiesta VII ST 1.5 197KM.
azzurro
Aktywny

08 Lip 2018, 15:41

Invi napisał(a):BTW jeśli prowadzisz DG i masz możliwość leasingu/wynajmu (ten drugi ostatnio o wiele bardziej opłacalny

Masz jakieś doświadczenia w tym względzie, czy tylko powtarzasz marketingową papkę :?: :?: :?:
Ja biorę w leasing, bo jak by nie liczyć(a liczyć potrafię), to wynajem wychodzi sporo drożej :naughty:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

08 Lip 2018, 18:54

Z wykształcenia jestem księgowym i prowadziłem DG zajmującą się doradztwem kredytowym :mrgreen:

Wiadomo, że leasing jest korzystniejszy kiedy chcesz wykupić auto, w innym przypadku niestety nie. Zaczynając od braku wpłaty własnej przy wynajmie (*najczęściej, bo wiadomo, że wszystko zależy od umowy), poprzez zapewniony serwis, ubezpieczenie itd, które są wliczone w raty. Na minus ograniczenia przebiegu i ew. dopłacanie za wyższy.

Dla przykładu wynajem "fabryczny" toyoty, podstawowa oferta, corolla, wg cennika 66k, wpłata 10%, 3 lata, 793 netto.
Nie znajdziesz tańszego leasingu a dopłacisz dodatkowo za ubezpieczenia.
Invi
Forumowicz VIP

08 Lip 2018, 19:23

Invi napisał(a):Z wykształcenia jestem księgowym i prowadziłem DG zajmującą się doradztwem kredytowym

Zapomniałem, że już kiedyś dyskutowaliśmy na ten temat, u mnie żona ma firmę księgową i na każde moje wspomnienie o wynajmie, znacząco puka się w czoło :lol:
Biorę auto w leasing, wykupuję, sprzedaję i mam wkład na następne auto. Tak robię ja i zdecydowana większość, bo tak jest najtaniej. Nie przeczę, ze wynajem to wygoda, ale za wygody trzeba płacić. Używaliśmy Nową pandę przez 4 lata, utrata wartości(z całkowitych kosztów leasingu)to trochę ponad 12tys zł, czyli 3tys na rok. Policz ile bym "zyskał" biorąc tę pandę z wynajmu. Pomijając ubezpieczenie i opony, ale w wynajmie też za to liczą dodatkową kasę. W przyszłym roku kończy mi się Lancer, Patrząc na ceny rynkowe, utrata wartości Lancera wyniesie mnie 20tys na 5 lat. czyli 4tys rocznie, z ubezpieczeniem, oponami i przeglądami 7,5 tys. na rok. Jest możliwość najmu jakiegokolwiek auta za taką cenę :?:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

08 Lip 2018, 19:43

Wszystko wg. potrzeb :ok:

W moim obecnym zakładzie pracy chronionej jest ok. 60 osobówek i tyle samo dostawczaków. Nie wiem jak w przypadku bus'ów ale osobówki wszystkie są w wynajmie. Nikomu nie chciałoby się bujać ze sprzedażą.Kolejna sprawa to przebiegi. Moje obecne auto, którym jeżdżę po 3 latach będzie miało 200kkm+. Kto to kupi skoro nawet tu na forumku szukają 10 letnich <150kkm. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Invi
Forumowicz VIP

08 Lip 2018, 22:57

Dziękuję Panowie za pomoc:)

Myślę, że nowy samochód będzie lepszym wyborem.

Wysłałem zapytanie do forda o cenę nowej fiesty ST oraz nowego focusa st-line 1.5 150km. Z tego co sie orientuje to fiesta wyjdzie ok 85k, focus nie wiem

Który z nich byście wybrali(zakładając, że ceny będą podobne) ?

Czy ford daje możliwość leasingu z 0% wpłaty wlasnej? Przypominam, że samochodem pojeżdzic chcialbym 2-3 lata
szymek9876
Początkujący

08 Lip 2018, 23:25

Fiesta ma więcej pazura, a Focus jest wygodniejszy, choć oba powinny sprawiać frajdę z jazdy. Fiesta jako auto niższego segmentu, do tego w topowej wersji zapewne będzie miała mniejszy spadek wartości, ale może być ją trudniej odsprzedać.
azzurro
Aktywny