Filtr cząsteczek stałych

31 Sty 2011, 14:08

Witam.
Posiadam Peugeot'a 307SW i popsuł się filtr cząsteczek stałych przez co samochód pracuje ciągle w trybie awaryjnym.
Mam związane z tym pytanie, czy jest sposób żeby to obejść? Tzn. wyjąć czy dezaktywować filtr, a żeby w samochodzie nie był aktywny tryb awaryjny?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
xartur23
Nowicjusz

Miejscowość: Radom

31 Sty 2011, 14:42

W sieci bez problemu znajdziesz firmy, które się tym profesjonalnie zajmują. I usuwają i regenerują. Ale zanim zdecydujesz się na jego usunięcie, najpierw sprawdz, czy twój samochod bez tego filtra przejdzie przegląd techniczny - samochody z tym filtrem maja pewne normy emisji spalin i może się okazać, że jego usunięcie będzie skutkowało nie przejściem przeglądu - jest to uzależnione od roku produkcji - chodzi o normy Euro. Obecnie jest norma Euro IV i twój samochód jeżeli jest objęty tą normą, to musi mieć określoną emisję spalin.
Po wpisaniu danych twojego samochodu do komputera na stacji diagnostycznej na ekranie może pokazać się taka informacja - " Nieprawidłowe funkcjonowanie systemu ochrony przed zanieczyszczeniami".
Tak więc najpierw się dowiedz, czy można to w twoim samochodzie zrobić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Sty 2011, 18:39

Tak, mój samochód posiada normę EURO 4, więc jak mogę sprawdzić czy po usunięciu filtra emisja spalin nie będzie przekraczać określonych norm?
xartur23
Nowicjusz

Miejscowość: Radom

08 Kwi 2011, 20:16

Pozwoliłem sobie odgrzebać temat ponieważ może się to przydać innym użytkownikom z filtrami DPF.
Jeżeli duzo jeździsz po mieście to ten filtr nie ma sie kiedy oczyścić ponieważ musisz jechać pewien czas z równa predkością a w miescie ciągle przyspieszasz i zwalniasz.Wyjedz na trasę i jedz np 90 przez kilka/kilkanaście minut.Procedura oczyszczania filtra włączy się automatycznie.Jeżeli to nie pomoże to tak jak kolega powyżej napisał
chicken19
Zaawansowany

04 Maj 2011, 15:28

Zgadzam się z powyższymi opiniami,chociaż przyznam,że z oczyszczaniem filtra miałem mało do czynienia. Jednak taka jazda o której mowa powyżej może naprawdę pomóc. Daj znać jak poszło.
MotoTechnic
Początkujący

Miejscowość: Kraków

27 Wrz 2012, 13:53

Ostatnio trafiłem na dodatek do ochrony filtra DPF nazywa się Liqui Moly i jestem z niego zadowolony. Można go znaleźć na eurojapancars.pl z tego co się orientuje jest teraz w promocji
franciszek
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 06 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Światowa premiera Golfa GTD
    GTD jest od 31 lat "dalekobieżnym ekspresem" w ofercie Golfów – w wyjątkowy sposób łączy przyjemność jazdy i osiągi samochodu sportowego ze spalaniem typowym dla małych samochodów. Teraz, na bazie ...

23 Lut 2013, 00:36

chisken19 napisał(a):musisz jechać pewien czas z równa predkością

Nie z równą prędkościa tylko z pewnymi obrotami silnika. Nie chodzi tu o prędkosć samochodu tylko o obroty silnika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Lut 2013, 23:58

Witam
Użyj preparatu do czyszczenia filtrów DPF. Osobiście używałem tego produktu [link do oferty na Allegro wygasł] . Bardzo fajne i przydatne opisy znajdziesz na stronie http://www.motochemica.pl/produkty/prep ... ng-liquid/
SerwisTom
Obserwowany

Auto: Audi