Filtr cząstek stałych ford fiesta 1.4 D mk6

05 Kwi 2012, 13:16

Mam problem z bledem na wyswietlaczu licznika o nazwie EAC FAIL otóż samochód odpalam bez problemu po odpaleniu świeci się caly czas ten bląd, samochod nie wchodzi w obroty co może byc tego przyczyna, bylem juz wykasowac bledy wszystko bylo idealnie ale przez pol minuty dopuki nie pokazal sie ten sam blad, wymieniony zostal przekaznik swiec zarowych lecz nic to nie dalo.
Moje auto to Ford Fiesta 1.4TDCI 2005r. MK6.

Mówiono mi, że może to być uszkodzony filtr czastek stalych, czy takie cos istnieje w tym modelu forda??? I jakie są koszty tej wymiany???

Za odpowiedzi na moje pytanie serdecznie dziekuje, i proszę o wyrozumialosc w tresci mojego pytania poniewaz jestem lajkiem w tej sprawie.

Teraz mam problem bo samochód przeszedl w tryb awaryjny i wogole nie odpala.
luxauto321
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Ford Fiesta 1.4 TDCI

23 Maj 2012, 21:34

Nic mi nie wiadomo o tym,że tam jest DPF,ale jeśli jest,to przy zapchanym świeciłaby się raczej inna kontrolka ,gdyż ta informuje o błedzie układu paliwowego,skoro tak,to zacznij od sprawdzenia szczelności wtryskiwaczy,to są udane i chwalone silniki,ale jedynie wiem o występowaniu nieszczelności wtrysków.Nie wiem kto polecił wymianę przekaźnika świec żarowych w tym przypadku :evil:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

24 Maj 2012, 14:55

Jeśli jednak okaże się,iż wtryskiwacze są szczelne,to myślę,iż w następnej kolejności należy się przyglądnąć filtrowi,potem pompce wstępnej paliwa,jeśli nastąpi spadek ciśnienia paliwa w układzie,to czujniki odcinają dopływ ON.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

06 Lut 2014, 20:39

Podłączyć pod komputer by wiedzieć jakie są błędy pierwsze a dopiero można dyskutować.
miecio15
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 9-1944
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: ford fiesta
Silnik: 1.4tdci
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Prototyp Nowej Hondy Civic Type R na Tokyo Auto Salon
    Podczas tegorocznego salonu samochodowego w Tokio, poświęconego samochodom o wysokich osiągach oraz konstrukcjom stuningowanym. Prototyp prezentuje elementy stylizacyjne, które znajdą się w Hondzie Civic Type R nowej ...