Filtr kabinowy Ford Focus II combi

03 Sie 2008, 21:15

Witam. Gdzie znajduje się filtr kabinowy i jak się do niego dostać w fordzie focusie 1,6 TDCI kombi z 2005r.
Oraz w jaki sposób profilaktycznie mogę odgrzybić klimatyzację i jakie srodki Państwo polecacie?
Będę wdzieczny za pomoc i poradę.
fotobzyku
Nowicjusz

• 07 Sie 2008, 09:58

W większości aut filtr kabinowy znajduje sie na podszybiu z prawej strony. będziesz musiał odkręcić plastikową kratkę i pod nią powinien być filtr, nie jestem pewien bo nie pamiętam jak to było w focusie ale w większości aut tak jest.
    lukaszkomza
    Początkujący

Miejscowość: Więcbork

18 Sie 2008, 10:30

Dzięki za podpowiedź.
    A więc po kolei.
    Najpierw musimy zdemontować wycieraczki, następnie atrapę plastikową .Po usunięciu atrapy pod wycieraczkami od lewej strony (bliżej środka) dojdziemy do kratki za którą znajduje się filtr.
    Pozdrawiam.
    fotobzyku
    Nowicjusz

20 Sie 2008, 15:07

dzieki koledzy za opis. bardzo pomocny
    mustafa234
    Nowicjusz

Miejscowość: zadupie

23 Sie 2008, 00:36

Kup sobie najpierw filtr np. filtrona a w pudełku będziesz miał instrukcję gdzie znajduje się filtr i jak się do niego dostać.
    Golf IV GTI 1.8 TURBO
    Nissan Terrano II 2.7 TDI
    BMW 328
    Bolo1989
    Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

23 Sie 2008, 12:13

Ja właśnie kupiłem filtr filtrona ale niestety nie było żadnego opisu gdzie szukać.
    Tam gdzie się dostałem to to jest miejsce ale na mały filtr, a według katalogu kupiłem filtr dużo większy. Więc teraz zgłupiałem i ie wiem czy to miejsce w które się dostałem jest właściwe, czy może kupiłem zły filtr :?
    fotobzyku
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

06 Wrz 2008, 22:13

A więc już teraz wszystko wiem!! :)
    Aby dostać sie do filtru kabinowego w tej wersji focusa należy:
    odkręcić pedał gazu (3 sruby) i z prawej strony jest zaślepka, klapka na 3 wkrętyktóre należy odkręcić, wewnątrz znajduje się owy filtr. Trzeba go wyciągnąć - wskazane było by jeździć przez ok 3 dni bez filtra następnie wstawić nowy.
    Ja sobie trochę ułatwiłem sprawę i nie odkręcałem pedała gazu. Stary filtr wyciągłem wyginając go, a następnie wstawiłem nowy także zginająć go (sprawdziłem wcześniej czy po zgięciu wróci do swoich kształtów - udało się). Nie było to zbyt proste ale mi się powiodło.
    Przy okazji jak wyciągnąłem filtr przeczyściłem/odgrzybiłem kanały powietrzne. Nie wiem czy prawidłowo, ale zrobiłem to w następujący sposób:
    - dostałem się do wlotu powierza pod wycieraczkami przy podszybiu
    - wcisnąłem tam sporą zawartość środka do oczyszczenia klimatyzacji i kanalów powietrza
    - następnie uruchomiłem obieg wewnętrzny i uruchomiłem wentylator na maxa przy włączonym silniku i wylączonej klimatyzacji (zmieniając pokrętłem wyloty powietrza
    - następnie powtórzyłem czynność przy włączonej klimatyzacji a następnie przy włączonym ogrzewaniu.

Myślę że zrobiłem wszystko ok, ale jeżeli coś nie tak to proszę o poprawienie.

Pozdrawiam!!
    fotobzyku
    Nowicjusz