Filtron

15 Mar 2011, 13:49

Witam.
Wczoraj wymieniałem filtr powietrza w Touranie, który wcześniej jeździł w Niemczech.
Jako zamienni kupiłem filtry Filtrona.
Jakie było moje zdziwienie, gdy na wyciągniętym z samochodu filtrze powietrza widniały loga grupa VAG, data produkcji filtra ( 12.2007 r) I wielki jak byk napis Filtron made in Poland.

Czyżby Produkty Filtrona zakładano jako oryginalne zamienniki w serwisach VAG?
Jakie jest wasze zdanie na temat filtrów Filtron i Sędziszów?

Ja odkąd pamiętam w autach zakładam tylko te filtry. Mam do nich przekonanie. Czy wobec opini na forach rzeczywiście są marnej jakości względem np. Purfluxa, Boscha, czy Manna?
Bałem się i nadal mam obawy co do aut na "F". Jednak HDI rekompensuje te obawy.
karola44-81
Początkujący

Miejscowość: Połaniec

16 Mar 2011, 19:30

Według analizy ilości czynnika filtrującego(po rozebraniu filtrów),PURFLUX okazał się wyrobem najbardziej chwalonym w teście(najwięcej czynnika filtrującego),biorąc na logikę, czy to jest dobrze czy nie?!Znajomy z ASO MB PURFLUXA nie chwali,wręcz przeciwnie,dlaczego?!Domyślam się,co za dużo ,może być niezdrowo.Chwali natomiast MANNA.FILTRON ?,nasze filtry spełniają wszystkie kryteria ,wiem tylko,że jest eksportowany na zachód i sprowadzany z powrotem do Polski w opakowaniu z logo niemieckich producentów,to nie wymaga komentarza.Sam do 190-tki ,kupowałem filtr powietrza--- Filtron AP008----,nie wyobrażam sobie filtru wyższej jakości :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

16 Mar 2011, 19:56

No właśnie. Odkąd pamiętam w domu wszędzie zakładaliśmy albo Filtrona, albo sędziszowskie filtry. I nie było przypadku jakiejś niepokojącej sytuacji.
Np. do Kagera się zraziliśmy. Mianowicie w MB W124 2,5D zamontowaliśmy filtr oleju. Przy następnej wymianie nie udało się go wyciągnąć w całości. Wtedy definitywnie padło stwierdzenie- nigdy więcej Kagera i podobnych pakowaczy. Z resztą to samo mogę stwierdzić na temat piór wycieraczek Kagera.
Spotkałem bardzo wiele informacji na temat , że silniki VW nie lubią filtrów oleju Filtrona. Że pękały, były problemy z za dużym ciśnieniem oleju.
Ciekawa teoria. Ja osobiście nie miałem ani jednego takiego przypadku.
karola44-81
Początkujący

16 Mar 2011, 20:05

Problemy z za dużym ciśnieniem oleju?! Pierwsze słyszę,plotka puszczona w miasto potrafi opanować calutki kraj i kilkadziesiąt lat żyć,nawet :!: Widziałem w telewizji Fabrykę Filtronu (Sędziszów)od wewnątrz, oraz sam proces produkcyjny.Najwyższy standard produkcji,materiały używane najwyższej jakości.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

16 Mar 2011, 20:23

Wiesz wystarczy na elektroda.pl w szukajkę wpisać Filtron. I się zaczyna :) . Chcesz sprawdź.

Tyle, że takie nietypowe sprawy zawsze tyczyły się właścicieli leciwych VW z TDI. I sam nie wiem co o tym myśleć. Pewnie taka sama bujda na resorach jak średnie spalanie jazdy mieszanej w Passatach 1,9TDI na poziomie 5l/100km :) .
karola44-81
Początkujący

16 Mar 2011, 21:13

Co do Filtrona to ja stosuję i jestem zadowolony.
A z tym Passatem to lekka przesada :wink:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Smart Fortwo w nowej edycji limitowanej "cityflame"
    Pełen kontrastu, pełen życia - smart fortwo w nowej edycji limitowanej cityflame skutecznie przyciąga spojrzenia i rozświetla serca miast. Połączenie słonecznego koloru z czarnymi dodatkami ma swój ciąg dalszy w kabinie, ...
    Mitsubishi Outlander PHEV w europejskiej specyfikacji
    Zaledwie sześć miesięcy po europejskim debiucie rynkowym nowego Outlandera w wersji z silnikiem benzynowym i wysokoprężnym, firma Mitsubishi Motors Corporation (MMC) zaprezentuje podczas zbliżającego się Salonu Samochodowego ...

17 Mar 2011, 07:46

Tak ,z tym Filtronem jest bujda ale czy z tym Paskiem to bujda ,to nie jestem przekonany,ostatnio ustanowiono nim rekord świata ,o ile dobrze pamiętam 2.7l/100 km.Mnie Okularnik w jeździe mieszanej spalił 5.3l (zimą)a na trasie, podczas jazdy ciągłej(90km/h)?!Nawet nie napiszę,bo sam nie wierzę :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

17 Mar 2011, 07:50

ale czemuż się dziwicie? w erze globalizacji w większości filtrów w kolorowym opakowaniu znajduję się filtron :mrgreen:
najlepsze są niektóre testy gdzie porównuje się 2 takie same filtry wyprodukowane na jednej i tej samej lini produkcyjnej z tą różnicą że pomalowane na kolor niebieski bądź czarny :mrgreen:
tak samo jest z olejami :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

17 Mar 2011, 09:29

Racja,pojawiły się np.oleje sygnowane logo K2,producentem jest renomowany wytwórca(objęte tajemnicą ,który),oleje najwyższej jakości(nawet z wykorzystaniem nanotechnologii),ile tańsze?!Chyba z 50%,opakowanie tylko K2 :grin:A jak wiadomo K2 kojarzy się z tanimi produktami wysokiej jakości(chemia) Co do ciśnienia oleju,specjalny zawór w pompie olejowej reguluje wysokość ciśnienia, przecież,jeśli jest zbyt wysokie,redukuje.Gorzej jeśli filtr jest zapchany.Dlatego uważam ,że jest kolejny mit obalony.Gdyby nastąpił spadek ciśnienia,oooo,to by było świadectwem niskiej jakości filtru.
PhantomASA1
Forumowicz VIP