Focus 1,6 16V. W czasie jazdy nie działa licznik prędkości.

03 Lis 2011, 10:12

Zauważyłam ostatnio, że podczas jazdy licznik prędkości na kilka sekund przestawał działać.Nie działał też licznik przebiegu km. Po chwili wracał do normy. Ostatnio zaczęło się to robić coraz częściej i czasami nawet zamiast cyfr ilości km. pojawiały się kreski. Kilka razy zapaliła się żółta kontrolka silnika na desce po lewej stronie. Dopiero odłączenie klemy akumulatora powodowało jej zgaśnięcie.Znajomy mówił, że to wina samego licznika lub czujnika prędkości gdzieś przy skrzyni biegów. Jak to precyzyjnie zdiagnozować? I czy rzeczywiście przyczyna leży w czujniku lub liczniku.
liluniek
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

03 Lis 2011, 12:30

Jeżeli zaświeciła ci się kontrolka silnika, to wina będzie po stronie czujnika - sterownik komputera korzysta z tego samego czujnika co licznik. A żeby się upewnić, to możesz pojechać podłączyć się pod komuter i sprawdzić jaki błąd sterownika silnika spowodował zaświecenie się tej kontrolki. Zapewne będzie to czujnik prędkości albo jego połączenia elektryczne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Lis 2011, 08:27

Ta kontrolka zapala się sporadycznie, tzn. raz na kilka lub kilkanaście wyłączeń licznika.Nie zapala się za każdym wyłączeniem licznika. Wydaje mi się, że elektroniczne uszkodzenie polega na tym, że jak się raz zepsuje, to nie ma szansy by się znowu naprawiło. Bardziej by mi to pasowało na jakiś zły styk, ale czy podłączenie pod komputer to pokaże?
liluniek
Nowicjusz

04 Lis 2011, 09:43

Jak zapala ci się kontrolkasilnika, to oznaca to, że wystąpił jakiś błąd w sterowaniu silnikiem. Błąd ten można odczytać tylko po podłaczeniu się pod komputer.
Co do elektroniki - mylisz sie - ma ona to do siebie, że lubi się sama naprawiać i znowu psuć....
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

06 Lis 2011, 08:50

W serwisie Forda mechanik powiedział, że najprawdopodobniej przyczyną tej usterki jest licznik. Ale diagnostyka komputerowa u nich kosztuje aż 250 zł.
liluniek
Nowicjusz

06 Lis 2011, 09:15

Więc masz na początek 3 propozycje :
1.wydać 250 zł na diagnostyke i usunąć powód, dla którego zaświeca się kontrolka silnika
2.naprawić/kupić licznik
3.wymienić czujnik prędkości
Zrobisz jak uważasz ( bo to twoje pieniążki przecież ) ale - http://ford-focus.w-s.pl/porady/typowe-usterki/- zjedz kursorem niżej i czytaj pod hasłem elektronika.
Oczywiście to jedna z możliwości i nie twierdzę na 100% że to jest ten czujnik. Może się okazać, że to faktycznie licznik....
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyścigowa Toyota GT86 po modyfikacjach w Polsce
    Toyota GT86, sportowe coupe z Japonii, jest świetną bazą do budowy wyczynowych aut na rajdy i wyścigi. Sportowe ramię Toyoty w Europie, Toyota Motorsport GmbH, opracowało na jej podstawie profesjonalne wersje wyścigowe i ...
    Renault 5 GTL
    Renault 5 GTL wyróżnia się bocznymi listwami z tworzywa, stanowiącymi przedłużenie zderzaków, stylowymi kołami i światłami cofania. W 1978 roku pojawiły się uchylne tylne szyby, jak w wersji 5 TS. Renault 5 ...

18 Gru 2011, 10:54

Już miałam wymieniać czujnik prędkości, gdy stało się coś "magicznego". Otóż w czasie jazdy jak zwykle przestał działać licznik prędkości, a cyfry przebiegu zmieniły się w kreski. Za chwilę miała się zapalić żółta kontrolka.Musiałbym znowu odłączać akumulator na kilkanaście minut, aby wszystko wróciło do normy. Aby tego uniknąć, jadąc na luzie wyłączyłem zapłon i ponownie odpaliłem silnik rozrusznikiem jeszcze w czasie jazdy. Pomogło. Licznik i kilometry zaczęły działać. Po kilku dniach zrobiło się podobnie, więc powtórzyłem te same czynności.Od tamtej pory, a przejechałem już ponad tysiąc kilometrów nic z licznikiem się nie dzieje.Myślę, że to chyba jakiś błąd wprowadzony do komputera robił te cuda, a takie siłowe potraktowanie go pozbawiło go tego błędu. Co na to fachowcy?
liluniek
Nowicjusz

16 Sty 2012, 11:05

Witam. Już prawie miesiąc i nadal wszystko w porządku. Licznik działa jak należy. A może to jest lekarstwo na wszystkie tego typu awarie? Może warto to "opatentować"?
liluniek
Nowicjusz

12 Mar 2012, 10:50

Licznik dalej działa poprawnie. Do tej pory żadnych niespodzianek. Słyszy się, że to dosyć częsta usterka w Focusach. Jeżeli ktoś miał podobne objawy i zastosował mój "patent" to b. proszę się tym pochwalić.
liluniek
Nowicjusz

16 Mar 2012, 10:37

Hmmm, może to coś siedzi jednak w ECM i taki restart pomaga w Focusach...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

24 Kwi 2012, 07:03

Mija właśnie pół roku od pierwszej awarii licznika i akurat wczoraj znowu się powtórzyło to samo. Wystarczyło raz, przy prędkości ok. 60 km/godz. jadąc na "luzie," wyłączyć zapłon kluczykiem, a następnie znowu odpalić z kluczyka. Wszystko wróciło do normy.
liluniek
Nowicjusz

03 Lip 2012, 09:34

Dalej bez zmian, tzn.w porzą :) dku.
liluniek
Nowicjusz

06 Gru 2013, 20:01

witam, ja poradziłem sobie z tą usterką wymieniając sam czujnik predkosci
oto jak to zrobiłem

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

enfrin1
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 12 1967
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: focus
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

29 Maj 2016, 22:23

witam. a w którym miejscu dokładnie jest ten czujnik predkosci? może jakaś fota? mam ten sam problem. Pozdrawiam
komisare
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 11 1974
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Focus
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Rok produkcji: 2002

30 Maj 2016, 10:41

komisare napisał(a): a w którym miejscu dokładnie jest ten czujnik predkosci?
Jest w obudowie skrzyni biegów. Przyjrzyj się dokładnie nie ma tam zbyt wielu czujników i myślę, że spokojnie go namierzysz.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999