Focus 2007 uderzony w koło. Warto?

21 Wrz 2008, 09:33

Na początku witam wszystkich, jestem nowy na tym forum.

Moje pytanie dotyczy Focusa II. Własnie takiego auta poszukuje i mam możliwość kupna takiego modelu z 2007 roku już naprawionego po przejechaniu przez drzwi i prawego przedniego koła. Sprzedający twierdzi że drzwi zostały wymienione, tak samo jak felga która po uderzeniu została pogięta. Samochód na żywo wygląda super w środku, z zewnątrz widać nie spasowanie tylnich drzwi wlasnie po prawej stronie auta a nawet klapy bagażnika. Przedstawiam zdjęcia jakie udało mi sie uzyskać od sprzdającego. Mocno zastanawiam sie nad kupnem tego auta, ale martwi mnie to ze dostal po kole. Stad moje pytanie czy np kontrola zbieżności da mi pewność że po tym "wypadku" te auto nie bedzie sprawiało mi kłopotów? Może jakieś dodatkowe badania? Albo poprostu nie pchać się w to?

Zdjęcie
Zdjęcie

po zrobieniu

Zdjęcie

dzieki za opinie, rady

pozdr
Kaktus
Nowicjusz

21 Wrz 2008, 09:58

Zależy jak mocno dostał. Musisz się liczyć z tym, że wahacz mógł np. się lekko zniekształcić albo stracić swoje właściwiości w jakimś miejscu. A raczej nikomu bym nie życzył pęknięcia wahacza na trasie itp. usterek. Na pewno sporo podzespołów zawieszenia mogło stracić swoje parametry. Dowiedz się co było robione itd. najlepiej jakby w ASO ktoś to obejrzał i dał swoją opinię.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

21 Wrz 2008, 16:22

Kaktus napisał(a):Samochód na żywo wygląda super w środku, z zewnątrz widać nie spasowanie tylnich drzwi wlasnie po prawej stronie auta a nawet klapy bagażnika.

Jeżeli drzwi nie są spasowane to kto to zakładał? Gdzie klepany był ten Focus? U wujka Mietka w garażu?
Na pewno trzeba pojechać na serwis i zobaczyć zbieżność kół. Możesz dokonać samodzielnych badań wsiadając do auta i zrobić jazdę testową, ale nie w mieście, tylko poza, gdzie złapiesz więcej jak 100 km/h. Sam możesz się przekonać, czy czujesz na kierownicy drgania, czy auta nie ściąga delikatnie w jedną stronę, itd.

Warto popytać co dokładnie było wymieniane i na serwisie niech mechanik to sprawdzi. Tak samo z tym kto zakładał drzwi. Można nawet przejechać się do blacharza.

Z ciekawości zapytam - auto sprowadzone, czy krajowe?

Jeżeli było dobrze zrobione, to nie ma się co zastanawiać, mocno się targować i kupować. Jeżeli było zrobione byle jak to możesz mieć w przyszłości ogniska rdzy i pewne wydatki związane z układem kierowniczym.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Wrz 2008, 08:54

Ja bym nie zakupił takiego auta . Tym bardziej że jest zrobione i wystawione do sprzedaży . Mogło być naprawione według zasady - minimalizacja kosztów , maksymilizacja zysków . Swiadczyć o tym może niespasowanie drzwi tylnych i o zgrozo - tylnej klapy . Podejrzewam że auto dostało porządnie w koło , słupek przedni i drzwi przednie , co spowodowało wypaczenie całej karoserii i puntktów umocowania zawieszenia . Sprytny blacharz potrafi niejako : oszukać : pewne przesunięcia i niedociągnięcia podczas naprawy , tak że geometria zawieszenia będzie w porządku . Problem może się pojawić , gdy po pewnym czasie trzeba będzie wymienić któryś z jego elementów .
Takie auto trzeba naprawde dokładnie obejrzeć i sprawdzić , tak Abyć nie wsadził przysłowiowo : ręki do nocnika :
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ekojzada zaczyna się, zanim wsiądziesz do samochodu
    Ekojazda to nowoczesny i oszczędny styl prowadzenia auta. Świadomy użytkownik samochodu mądrych wyborów dokonuje jeszcze przed ruszeniem z miejsca, m.in. poprzez dbałość o stan techniczny pojazdu. Warto być ekokierowcą, ...