Focus C-max - uzupełnianie płynu chłodzącego

17 Lip 2013, 10:25

Witam,

mam Forda Focusa C-maxa 2.0 tdci z 2004 roku i mam pytanie o sposób uzupełniania płynu chłodzącego.

Nie wiem dokładnie, jaki płyn jest wlany, czy Płyn Motorcraft Super Plus 2000, czy też Płyn Motorcraft Super Plus Premium, ale oba są zgodne ze specyfikacją: WSS-M97B44-D.
Mój ma kolor różowy, czy po tym mogę rozpoznać, który płyn jest wlany?

Słyszałem, że w Fordach miesza się ten koncentrat z wodą. Czy w takim razie podczas uzupełniania płynu można dolać samego koncentratu, czy zawsze dolać trochę wody?
Gdzieś wyczytałem, że jeżeli nie ma wycieków, to ubytki należy uzupełniać wodą, bo to ona odparowuje a nie glikol. Czy faktycznie tak jest, czy lepiej dolać trochę koncentratu?

Jeżeli nie wiem dokładnie, który płyn jest aktualnie w zbiorniku, to jeżeli oba są zgodne ze specyfikacją, to mogę dolać dowolny z nich?
laraloo
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
Prawo jazdy: 09 06 2010

31 Lip 2013, 14:09

Napisz do ekspera może CI pomoże ;) http://wybierz-olej.pl/zapytaj-eksperta/
gracz24ha
Początkujący

Auto: Peugeot
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Mitsubishi Outlander - 5 gwiazdek w testach Euro NCAP
    Outlander - nowy crossover Mitsubishi Motors, który zadebiutował w Europie kilka tygodni temu, został poddany nowej serii testów zderzeniowych, organizowanych przez instytut Euro NCAP. Samochód uzyskał ...