Focus, Civic, Alfa? Do 15 tysięcy.

31 Mar 2012, 12:09

Witam serdecznie,
ostatnio rozpadło mi się wysłużone, 14-letnie auto i korzystając z okazji chciałbym kupić coś nowszego. Budżet to 15 tysięcy złotych. Auto będzie głównie do jazdy po mieście, przy czym interesowałaby mnie raczej klasa kompakt. Dobrze byłoby, gdyby było to auto 4/5 drzwiowe i miało klimatyzację oraz wspomaganie.
Jeśli chodzi o wygląd i wnętrze, to najbardziej podoba mi się Alfa Romeo 147, ale wiadomo, jak to jest z Alfami.
Ponadto zastanawiałem się również nad Hondą Civic VII oraz Focusem.
Wydaje mi się, że Focus w dieslu byłby dobrym wyborem, jako, że jest dość sporo ogłoszeń w dość przystępnych cenach i rocznikowo też to źle nie wygląda, ale chciałbym się jeszcze Was poradzić.
Które z tych trzech aut mogli byście polecić, ewentualnie zaproponować jakąś alternatywę?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)
Nathaniel
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

31 Mar 2012, 16:52

Podbijam, proszę o pomoc :)
Nathaniel
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

31 Mar 2012, 21:44

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

01 Kwi 2012, 13:09

Witam...
Z tego co mowili moi koledzy majacy alfy to kazdy troche tym pojezdzil i szybko sie tego pozbywal ze wzgledu na awaryjnosc...no i to nieszczesne zawieszenie ktore podobno max 40 tys km i do wymiany...z tego co wiem to dobre auto do jezdzenia do kosciola co niedziele i tyle...a wiadomo jakie nasze drogi sa!

Co do focusa to 2 moich znajomych mialo to auto i jeden narzekal a drugi byl w miare zadowolony..z tego co slyszalem to te pierwsze wersje byly nie zabardzo

No a honda jak to honda...spora moc przy malej pojemnosci..duzo bajerów typu elektryka itd..no i jeden moj znajomy mial honde civic troche starsza z 96-98 r cos takiego to uwierz mi co on nia wyprawial...i dalej jezdzila...auta niezawodne ale jak juz cos padnie to musisz troche kasy wydac na naprawe bo czesci podobno do tanich nie naleza...ale mysle ze to dobre auta z dobrymi silnikami...Civikiem nie jezdzilem ale mialem do czynienia z dwoma akordami z 93r i 97r to powiem ci ze tych silnikow chyba nie da sie zajezdzic..
Dizio
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 09 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Jak bezpiecznie jeździć w trudnym terenie?
    Poruszanie się po trudnym terenie dla jednych jest przyjemnością, dla innych koniecznością. Dobrze, jeśli w naszych podróżach towarzyszy nam samochód napędzany na 4 koła, przygotowany na pokonywanie bezdroży. ...