Focus czy mondeo.

05 Lis 2016, 22:17

Witam.
Po wielu rozważaniach, analizach, przeglądaniu opinii użytkowników zdecydowałem się na kupno auta wybierając spośród mondeo mk4 lub focusa mk3 w benzynie. Planuje zakup na wiosnę przyszłego roku. Moje roczne przebiegi 10-12 tys. w tym 4 trasy dłuższe, więc wybór benzyny wydaje się oczywisty.
Jeśli chodzi o focusa to interesuje mnie silnik 1.6 125km a w mondeo 1.6 lub 2.0.
Czytałem, że w mk3 jest trochę mniej miejsca w kabinie niż w mk2 co trochę mnie zmartwiło, natomiast w mondeo miejsca pod dostatkiem ale auto o dużych gabarytach co w moim przypadku może stanowić problem z parkowaniem na ciasnym parkingu w mojej pracy. Dodam, że mam rodzinę 2 dorosłych plus 2 małych dzieci.
Kolejna sprawa czy silnik 1.6 125km jedzie dynamiczniej od zwykłego 1.6 100, którego posiadam obecnie(105 w mk3)km i czy problematyczne są zmienne fazy rozrządu.
Jeśli chodzi o mondeo to pewnie większość powie, że 1.6 nie radzi sobie z tak dużą masą pojazdu. Natomiast 2.0 pojedzie na pewno lepiej ale też dochodzi wyższe ubezpieczenie za poj. silnika. Dodam, że spalanie nie jest dla mnie problemem. Mój budżet zakupowy to maks 33tys.
Proszę o porady co wybrać bo mam duży dylemat a chcę dokonać dobrego wyboru bo zamierzam jeździć parę długich lat.
Szymon802
Początkujący

Prawo jazdy: 08 12 1998
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Ford focus II
Silnik: 1.6 100KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

06 Lis 2016, 19:23

Nie kupowałbym limuzyny segmentu D dla 4 tras w roku - zdecydowanie praktyczniejszy w mieście będzie Focus (Mondek ma całkiem konkretne gabaryty i na ciasnych parkingach jest nieciekawie). Najlepiej kombi, bo hatchback ma bardzo symboliczny bagażnik - dla rodziny z dwójką dzieci całkowicie wystarczające autko. 1.6 125KM to absolutne minimum do mk3, podobnie zresztą jak 2.0 do Mondeo - ani jeden ani drugi nie jest wyścigówką (ale też nie poczujesz zbytniej różnicy po 1.6 100KM w mk1). Nie słyszy się o problemach ze zmiennymi fazami rozrządu w tym silniku.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

06 Lis 2016, 19:42

Biorę pod uwagę tylko kombi. Jak z dostępnością focusa z tym silnikiem?
Szymon802
Początkujący

Prawo jazdy: 08 12 1998
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Ford focus II
Silnik: 1.6 100KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...