Focus do 14000?

15 Maj 2010, 10:39

witam, zaczne od tego,że kompletnie nie znam sie na samochodach.. mam do wydania na samochód 14000(już odliczyłam 2tys na te dodatkowe wydatki). Nie ukrywam,że ważnym kryterium dla mnie jest wygląd samochodu, mały,zgrabny hatchback.
Na początku byłam zainteresowana peugeotem 206,ale naczytałam się złych opini na jego temat,jak to się psuje itp. Potem przerzuciłam sie na nowsze corsy, podobno dobre na pierwszy samochód dla dziewczyny,ale jakoś nie jestem przekonana. Teraz spodobał mi się Ford Focus.
Interesuje mnie rocznik 2002,diesel. I tu moje pytanie, czy za te pieniądze znajde dobry egzemplarz?
Czy może macie jakieś inne propozycje? Ważne dla mnie jest żeby autko było ekonomiczne, tanie w eksploatacji, raczej młode( 2001+), no i ładne...
kasiawdz
Nowicjusz

Miejscowość: łódź

15 Maj 2010, 13:48

Dobrze szukając można znaleźć ale ogólnie powiem że to nieco niska kwota na Focusa w dieslu z lat 2002+. Jeśli chcesz kupić coś ładnego i w dobrym stanie to musisz naprawdę uważać. Z innych to może Almera lub Ibiza? Na pewno też spodobałaby Ci się Alfa Romeo 147, bo jak ona może się nie podobać ;) jednak na dobrego diesla w tym aucie to może okazać się też nieco mało aby nie wpakować się w auto które nie dawno wyglądało tak: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] a benzyniaki mają różne kaprysy. Aczkolwiek nie twierdzę, że nie da się znaleźć dobrego egzemplarza bo trzeba dokładnie badać i szukać, CIERPLIWIE czekać na swój samochód i jeszcze raz szukać, poglądowy link: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

15 Maj 2010, 13:58

Alfa Romeo 147 1.9 JTD to będzie dobry wybór, ale możesz również popatrzeć na Stilo 1.9 JTD. Silnik ten sam, a więc dynamiczny i oszczędny, ale koszty eksploatacji Fiata będą napewno niższe niż Alfa Romeo.
lukaszsz86
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: R-sko

15 Maj 2010, 21:32

Za 14 koła to tak 2000 góra 2001 rok. Chyba, że interesują Cię auta z półmilionowym przebiegiem odwijane ze słupa to nawet 2004 znajdziesz :mrgreen:
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013

16 Maj 2010, 06:24

Kubuch napisał(a):Za 14 koła to tak 2000 góra 2001 rok. Chyba, że interesują Cię auta z półmilionowym przebiegiem odwijane ze słupa to nawet 2004 znajdziesz :mrgreen:

Dokładnie :smile:
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Maj 2010, 09:56

A co powiesz o nissanie micra ?? oczywiscie po lifcie lub toyota yaris
e220 okular
Początkujący

Miejscowość: Tarnowskie Góry
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sztuka jazdy w warunkach zimowych
    Opady śniegu mają ogromny wpływ na warunki panujące na drodze – do tego stopnia, że niektórzy mało doświadczeni kierowcy zimą wolą zostawić samochód w garażu. Taki krok nie jest jednak konieczny, choć ...

16 Maj 2010, 18:41

W Yarisie dla osób powyżej 185cm jest mało miejsca (wiem to ze swojego doświadczenia).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

16 Maj 2010, 19:01

Ja zaproponuje albo Octavie albo Fabie
astro007
Aktywny

16 Maj 2010, 19:04

barol91 napisał(a):W Yarisie dla osób powyżej 185cm jest mało miejsca (wiem to ze swojego doświadczenia).

Ze niby Ci niewygodnie? A w którymś poście pisałeś ze w Cienkim sie wygodnie jezdzi :D
Chyba ze pomylilem osoby. Sry za spam ;p
Kakameo
Początkujący

Miejscowość: ok. Wadowic
Auto: Seicento 900 41KM

16 Maj 2010, 19:19

Nie że nie wygodnie bo na to nawet nie narzekałem ale nie miałem co zrobić z nogami bo ciągle chaczyłem nimi o deske rozdzielczą :neutral: a co do CC to ja nie pamiętam żebym cos takiego mówił.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

18 Maj 2010, 00:48

hmm alfa romeo ogólnie mi się nie podobają(przód samochodu mnie irytuje:P)
Toyota yaris jeździłam,wygodne autko, ale tylko te najnowsze mi sie podobają... to chyba będe musiała poszukać focusa 2001,skoro nie polecacie wyższych roczników... :P

[ Dodano: Wto Maj 18, 2010 00:50 ]
a propos fiatów stilo,bo tak oglądam jeszcze,całkiem ładny... dobry to jest samochód?:) bo o fiatach (podobnie jak o fordach) nie za dobrze mówią:P
kasiawdz
Nowicjusz

Miejscowość: łódź

18 Maj 2010, 08:08

Szkoda,że interesuje Cię tylko diesel... One zawsze koło 10 lat mają już prawdziwe spore przebiegi.
Ja na Twoim miejscu wpasowałbym się w takie auto:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
:wink:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG