Focus I kombi? Ford Mondeo III? A może inne kombi?

12 Maj 2009, 11:43

Tata w tym roku będzie zmieniał samochód. Obecny się rozpada (VW Passat II rocznik 1985). Szuka taniego w eksploatacji i w miarę niezawodnego kombi do około 20 tysięcy zł. Dobrze, gdyby auto było w miarę młode.

Wyszukane dobre propozycje:

Ford Focus I kombi po liftingu

Ford Mondeo III kombi

No i jeszcze kilka innych samochodów, mających swoje wady i zalety.

Opel Astra II
Audi A4 B5
Skoda Octavia
Citroen Xantia

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

P.S Kiedy korzystniej jest kupić samochód? Teraz czy w lipcu?
jabolewski
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

12 Maj 2009, 12:23

Co do mondeo mk3 do 20 tys to moze byc ciezko.Jesli auto bedzie kupowane w polsce do zbytnio nie m roznicy czy teraz czy w lipcu .A moze Opel Vectra ?
Pawkaz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Rover 600 SDi
Silnik: 2.0 SDi 105 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

12 Maj 2009, 12:50

xantia ponoć udany model citroena
NFSU9
Aktywny

Miejscowość: WWA
Auto: 350z
Silnik: 3.5v6 300km

12 Maj 2009, 13:00

Też myślałem o takim samochodzie, jednak vectra lubi dać zarobić serwisom. Z xantią musi być coś nie tak, gdyż są bardzo niskie ceny tego modelu. A jak by to było z kosztami utrzymania mondeo kontra focus? Awaryjność? Być może będzie można zapłacić troszkę więcej za samochód.
jabolewski
Nowicjusz

12 Maj 2009, 13:21

mondeo kupisz spokojnie do tej kasy, widzialem ostatnio na ebay.de jak poszedł taki tdci 130km z 2002r. za 3,6k euro, tylko nie licz tez na jakies niskie przebiegi

a jesli chodzi o awaryjnosc focus-mondeo to chyba podobnie jest, zalezy tez jaki silnik kupisz, najmniej awaryjne sa tddi
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

16 Maj 2009, 16:46

A co jest z awaryjnością zawieszenia focusa? Jak koszty utrzymania i jakie są jeszcze inne propozycje w miarę młodych kombi?

Jest też propozycja znajomego pięcioletni mondeo hatchback 1.8 benzyna chyba 2004 rok 100000 tylko przejechane, wszystkie przeglądy w aso. Znajomy ma ten samochód od nowości, nie bity, garażowany. Ogólnie fajna furka. Sprzedaje, bo musi kupić samochód na firmę. Ile by mniej więcej kosztował i czy się opłaca?
jabolewski
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nietypowe auto do driftu
    Dodatkową różnorodność do świata sportów motorowych wprowadzają auta do driftu. Konstrukcyjnie bliżej im do samochodów wyścigowych niż rajdówek. W końcu zawody driftingowe organizowane są na gładkiej ...
    Nowy Lexus CT pojawi się do końca 2017 roku
    Według tajwańskiego portalu U-Car, nowa generacja luksusowego, kompaktowego hatchbacka Lexus CT ma się pojawić jeszcze w tym roku i będzie oparta na tej samej platformie, co najnowszy model Toyoty Prius. Atmosfera medialna ...

16 Maj 2009, 20:54

jabolewski napisał(a):A co jest z awaryjnością zawieszenia focusa?

Z tego co ja wiem to chodzi tył - wielowahacz. Co jakiś czas warto sprawdzić geometrię, bo zdarza mu się ją gubić. Ale znowu nie ma co demonizować, mnie osobiście to w ogóle nie zniechęca i szukam dla siebie właśnie Focusa.
unknownman
Początkujący

16 Maj 2009, 21:34

tylne zawieszenie wytrzymuje do 180-200 tys.km na Polskich drogach, po takim czasie potrzebuje nie tak taniego remontu, ale z drugiej strony jest najlepsze w swojej klasie, coś za coś
Lukxxx
Początkujący

17 Maj 2009, 10:04

Najlepsze propozycje combi do 20 tysiaków to:FORD FOCUS COMBI ,OPEL ASTRA CARAVAN,TOYOTA COROLLA WAGON,AUDI 100 AVANT,OPEL OMEGA CARAVAN,to najlepsze propozycje.Druga liga to:VW PASSAT WARIANT,RENAULT LAGUNA GRANDTOUR.Trzecia liga to CITROEN XSARA BREAK.Ranking według jakości wykonania,funkcjonalności oraz poręczności(ogólnie za całokształt).Pytasz o FORDA MONDEO COMBI?!Ceny od 20 tysiaków ,bagażnik mieści od 540 -1700 l,najlepsza opcja to ta z silnikiem TDDi,warto.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

18 Maj 2009, 08:32

mam podobny problem z wyborem, przyznam sie szczerze, ze ostatnio spodobała mi sie lancia lybra (pewnie przez mezczyzn nie uwazana za samochod;), ten samochod jest sliczny i przyjazny w srodku, opinie ma lepsze niz ford mondeo 3, bo tez biore go pod uwage, co myslicie? podobała mi sie alfa 156 ale no własnie za jej łsiczny wyglad, trzeba slono placic u mechanika i ponoc w polsce sa problem z mechanikami, ktorzy na alfach sie znaja.
druga sprawa, tych modeo jest cala masa, w jednym roczniku róznice cenowe siegaja kilku tysiecy, wszystkie maja przebiego ponizej 200 tys, serwisowane w aso itp...przyznam sie, ze troche zglupilam :cry:
kinga67
Nowicjusz

Miejscowość: Poznan

18 Maj 2009, 19:03

Lancia Lybra nie uważana za samochód przez mężczyzn?!Właśnie w niej zginął Waldemar Goszcz.Samochody wysokiej jakości ,silnik 2.4 JTD :wink: Włosi chwalili sobie Lancie,bardziej zdecydowanie jak Alfy.Na temat tych samochodów poza tym co napisałem nic nie wiem gdyż u nas są niepopularne,kłopoty z serwisem,drogie części,tylko z tego względu Lancii ja bym nie kupił.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

18 Maj 2009, 21:04

kinga67 napisał(a):druga sprawa, tych modeo jest cala masa, w jednym roczniku róznice cenowe siegaja kilku tysiecy, wszystkie maja przebiego ponizej 200 tys, serwisowane w aso itp...przyznam sie, ze troche zglupilam :cry:

Przebieg taki mają, bo Polacy chcą takie kupować :)
Polecam Ci bezwypadkowe.net, tam można poczytać na co zwracać uwagę i czego się ustrzegać. I sporo można się nauczyć :)
unknownman
Początkujący