Focus II czy Bravo II - kompakt do 20 tys.

05 Lip 2015, 11:30

Witajcie,

Szukam czegoś do 20 tys. złotych. Najbardziej wpadły mi w oko samochody wymienione w tytule, czyli Focus mk2 oraz Bravo II.

W przypadku Forda chciałbym jednak upolować wersję po liftingu, bo wnętrze pierwszej odsłony auta wydaje mi się być już nieco przestarzałe - zwłaszcza mam tu na myśli konsolę środkową (jest szara i smutna, a przyciski też wieją oldschoolem). Fajnie gdyby była to wersja 3-drzwiowa, ale od biedy mogę jeździć też 5-drzwiówką.

Z drugiej strony bardzo podoba mi się też drugie Bravo. Tutaj wnętrze prezentuje się naprawdę bardzo nowocześnie, zwłaszcza w pakiecie Sport (z fotelami z alcantary i skórzanymi wykończeniami wnętrza). Choć jakoś nie do końca leży mi "tyłek" tego auta.

Dlaczego tak liczy się dla mnie środek samochodu? Z prostej przyczyny - mianowicie to ja jestem kierowcą i chcę komfortowo oraz przyjemnie czuć się za kółkiem. Ford wypada więc w tym elemencie słabiej (przed liftem już w ogóle kiepsko). Zastanawiam się jednak czy wspomniany budżet pozwala mi na rozglądanie się za sensownym Focusem poliftingowym oraz za drugą odsłoną Fiata. Gdyby to było za mało wrócę pewnie do Focusa przedliftingowego i tak ograniczę swoje poszukiwania.

Zerkałem też trochę w stronę Saaba 9-3, natomiast boję się dużego spalania (większość moich kursów to jazda po mieście) i musiałbym polować na sztukę z instalacją gazową - sam jej nie będę montował, bo to dla mnie mało opłacalny interes. A wiadomo, szukanie auta z gazem mocno ogranicza liczbę potencjalnie interesujących wozideł.

Dzięki za rady!
Eltororosso
Obserwowany

Auto: Civic

05 Lip 2015, 12:34

Eltororosso napisał(a):Zerkałem też trochę w stronę Saaba 9-3

Skoro tak ważny jest dla Ciebie środek samochodu zdecydowanie odradzam Saaba 9-3. Jest tu dużo gorzej niż w Fordzie/Fiacie - wszystko trzeszczy na nierównościach, wycierają się przyciski na konsoli środkowej i tapicerka (przypominam, że to auto pozycjonowane jako premium). Osobiście wolałbym bliźniaczą Vectrę C, która w odróżnieniu od Saaba niczego nie udaje ("tanie", brzydkie wnętrze) i jest łagodniejsza dla kieszeni w serwisie.
Bravo to bardzo udane i ładne auto, ale nie jestem przekonany czy do 20 tys. zł znajdziesz coś w dobrym wyposażeniu i z sensownym silnikiem. Na zadbanego poliftowego Focusa raczej braknie.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

05 Lip 2015, 13:29

Vectrę C w GTS-ie również brałem pod uwagę, to fakt. Ale tutaj jest znowu w moim przypadku lipa z silnikami (interesuje mnie siłą rzeczy - miasto - benzyna). 1.8 nie jedzie, 2.0T jest bardzo rzadkie, a 2.2 to już nie moja pojemność (nie chciałbym przekroczyć 2 l.

Stąd też zszedłem jednak do klasy C i rozglądam się właśnie za Bravo II albo Focusem II.

Saab przekonuje mnie właściwie tylko fajną mocą w 2.0, gdzie te motory mają turbinę.
Eltororosso
Obserwowany

Auto: Civic

06 Lip 2015, 09:09

Po co Ci duża moc do jazdy po mieście? :) Saabowskie 2.0T łyknie lekko 12l./100km i więcej w ruchu miejskim, wytelepie Cię na nierównościach (nie wiem z jakiego jesteś miasta, ale np. we Wrocławiu drogi to masakra, co szczególnie odczuwalne jest w przypadku aut z twardym zawieszeniem), a moc wykorzystasz tylko przy włączaniu się do ruchu i przy starcie ze świateł (ale wtedy będzie to więcej niż 12l./100km). Według mnie 1.8 +LPG w Vectrze byłoby wystarczające do sprawnej jazdy po mieście, ale sam znasz swoje potrzeby :wink:
Najfajniejsze byłoby faktycznie jakieś uturbione Bravo, ale w tym budżecie może być problem z dostaniem odpowiedniego egzemplarza.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

06 Lip 2015, 09:18

Nie znajdziesz fajnego polifta za 20k. Jeśli chodzi o Focusa. Same trupy z flot.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z tymi samochodami właściciele nie chcą się rozstawać
    Wygląda na to, że właściciele aut Toyoty to ludzie najbardziej lojalni. Przynajmniej wobec swoich samochodów. Portal iSeeCars.com, badający amerykański rynek samochodowy, opublikował listę 15 aut najczęściej posiadanych ...