Focus II, Megane II, Astra III-co wybrać?

01 Mar 2008, 11:07

To trochę typów masz :) Ja bym na starcie odrzucił francuskie wynalazki i Golfa IV (choć jestem fanem VW) ze względu, iż jest to jednak konstrukcja z 97r (VW). Głównie zainteresowałbym się Astrą III, Focusem II i Corollą a i Civica bym nie przekreślał od razu. Przede wszystkim musisz do każdego egzemplarza wsiąść, możliwie przejechać się. Bez tego na papierze wszystko wygląda podobnie, ciężko coś wybrać.
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

01 Mar 2008, 11:17

1. Opel
2. Ford
3. Megan
PHAETON SZCZECIN
Początkujący

Miejscowość: Szczecin

01 Mar 2008, 11:20

PHAETON SZCZECIN napisał(a):1. Opel
2. Ford
3. Megan

Hehe mając do wyboru Octavię II, Corolle i Civica, ty dajesz Megane na III miejsce... co najmniej ciekawe...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

01 Mar 2008, 11:51

Miałem do czynienia z renówkami dwókrotnie, zapierwszym razem kupiłem reno 21 stał na giełdzie te roczniki po 18 tyś musiałem sprzedać za 12 tyś bo nikt nawet nie podchodził, drugim razem kupiłem Lagunę sprzedawałem ją przez komis 8 miesięcy obnizając cenę ze cztery razy, reno niech kupują sobie Francuzi, za fordami też nie przepadam (chociaż ten nowy Focus ma wysokie notowania w Niemchech) wiadomo powiedzenie "Ford gwno wort, a Fiat jego brat".
No i został opel jeździłem nową Astrą i Vectrą są dobrze zrobione i w telewizji niemieckiej je chwalą.
PHAETON SZCZECIN
Początkujący

01 Mar 2008, 13:22

Skoro wg. Ciebie Renault to kicha to dlaczego umiejscowiłeś ją na 3cim miejscu?? Ja też nie polecam tej marki... jak wcześniej mówiłem lepiej szukać Niemca albo Japońca.
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

01 Mar 2008, 17:15

Wydaje mi się, że ktoś zaczął watek o pytaniu którą z tych trzech marek i ja też francuskie stawiam najniżej na drabince, niżej umieszczę jedenie koreański szrot lub inny taki o którym się już nawet nie wspomina
PHAETON SZCZECIN
Początkujący

02 Mar 2008, 10:49

Ok, czyli widzę, że opinie w większości są zgodne: najlepiej brać Focusa Corollę, Octavię, ewentualnie Astrę.

Wielkie dzięki za wszystkie rady-naprawdę są one dla mnie bardzo pomocne.

I teraz jeszcze jedno pytanie (może trochę głupie, ale chciałbym się dowiedzieć)-żeby ostatecznie zdecydować muszę pojeździć trochę każdym autem.

Gdzie można się przejechać każdym samochodem?

Na pewno w grę wchodzą jazdy próbne w salonach, ale np. w przypadku Corolli i Focusa już o to ciężko. Prywatni sprzedający też różnie do tego podchodzą. Nie wiem natomiast jak jest z tym w komisach. Czy możecie mi doradzić w tej kwestii?
lukasso
Nowicjusz

02 Mar 2008, 14:18

Jak przyjdziesz do komisu i powiesz: "Chcę się przejechać Corollą", to na pewno nikt Ci na to nie pozwoli. Ale jak zaczniesz się interesować danym modelem, sprawisz wrażenie realnego nabywcy, to facet w komisie sam Ci zaproponuje jazdę testową.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Mar 2008, 16:43

Zgadzam się z Dishman'em jak pokażesz, iż np interesujesz się jakimś Focusem z komisu i gość z komisu to zauważy to powinien przychylnie patrzeć na jazdę próbną , może również sam zaproponuje :)
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

02 Mar 2008, 21:22

Dzięki za pomoc!

Wiadomo, że nie mogę przyjść do komisu i powiedzieć, że chcę się po prostu przejechać. Chodziło mi o to, że w salonach mają do jazd próbnych specjalne auta, a w komisie nie i dlatego nie wiedziałem, czy to możliwe.
lukasso
Nowicjusz

03 Mar 2008, 07:52

Jeśli zainteresujesz się danym modelem w komisie to bez jazdy próbnej nie ma co dalej brnąć w to auto (oczywiście po wcześniejszych dokładnych oględzinach auta) :) Pozdrawiam
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

03 Mar 2008, 10:45

W komisach jedziesz tym autem które chcesz kupić. Danym, konkretnym modelem. W komisach nie ma aut testowych, bo:
1.Komisy mają niemal każde auto, mogą mieć więc i Peugeoty i Hondy, Citroeny, itd. Gdyby chciały mieć auta testowe musieliby mieć niemal wszystkie egzemplarze.
2.W komisach są auta używane, często z przebiegiem ok. 200 tys. km. Jeżeli kupujesz takie auto to ważne są dla Ciebie wrażenia z jazdy tym konkretnym egzemplarzem, bo po 200 tys. km auto zachowuje się inaczej niż nowe.

W salonach są samochody do jazdy testowej, bo każdy nowy samochód jeździ tak samo. Zresztą w salonach najczęściej nowe auta są zamawiane i trzeba na nie czekać (oczywiście wyjątkiem są wyprzedaże i tym podobne sprawy). A w komisie nie zamawiasz auta tylko bierzesz to które właśnie stoi na placu.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika