Focus II, Megane II, Astra III-co wybrać?

23 Lut 2008, 14:24

Witam,
Proszę o radę, które auto z wymienionych będzie najlepsze? Interesuje mnie Ford Focus II, Renault Megane, albo Opel Astra (wszystkie wersje kombi).

Możecie też zaproponować inne fajne auto; ważne, żeby spełniało warunki:
-wiek do 3 lat
-cena ok. 35 000 zł
-auto ma być w miarę rodzinne
-silnik diesla, b. dobrze jeśli w miarę dynamiczny

Będę bardzo wdzięczny za rady, szczególnie użytkowników tych aut. Sam jeździłem już nimi wszystkimi (ale tylko trochę), przeglądałem różne testy/porównania itp. i póki co najbardziej podoba mi się focus, ale nie wiem, czy przy użytkowaniu na dłuższą metę będzie to słuszny wybór.
lukasso
Nowicjusz

23 Lut 2008, 18:28

To tak. Focusem śmigałem z silnikiem 1.6 TDCI to ma chyba 106KM, powiem iż auto fantastycznie trzyma się drogi można śmiało przejeżdżać zakręty o 20km/h szybciej od innych (mój egzemplarz na dodatek miał ESP), silnik jak na taką masę żwawo reagował na wciśnięcie gazu, auto jeszcze było w kombi więc i pakowne i praktyczne, polecam. Z Astrą III miałem styczność ale w najprostszej wersji 1.4 16V, mogę powiedzieć, że auto bardzo dobrze trzyma się drogi i świetnie się prowadzi. Z Megane mam najgorsze wspomnienia, auto bardzo źle się prowadzi, ma "gumowe" wspomaganie kierownicy, trapi go wiele usterek (gł. elektryka) więc nie polecam. Podsumowując:
1. Focus
2. Astra
3. Bravo (Megane nie łapie się w pierwszej trójce :P)

PS. Trochę wątpię by za 35tyś zł znaleźć dobrego diesla z w/w aut. Osobiście polecam Golfa IV TDI Variant.
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

23 Lut 2008, 18:59

Ok wielkie dzięki za rady.

Z tego co piszesz widzę, że Twoje opinie są podobne jak moje, jednak nie brałem pod uwagę Golfa. W związku z tym mam pytanie: lepiej kupić Golfa niż Focusa?
A co do ceny to (z tego co przeglądałem ogłoszenia) powinien się znaleźć jakiś Focus, choć oczywiście pozostaje pytanie jaki. Natomiast pewnie byłby problem z Astrą i Megane.

Ps. Dziś przypomniało mi się jeszcze o Peugeocie 307-warto go brać pod uwagę? Sam do tej pory nie zastanawiałem się nad nim, bo wydaje mi się przestarzały.
lukasso
Nowicjusz

23 Lut 2008, 19:14

"Peżota" nie polecam ponieważ cierpi na podobne problemy jak Renault, a w dieslu dodatkowo ma problemy z turbiną. Radze rozglądać się za Niemcami. PS. nie myślałeś może o Corolli D4-D albo Civic'u i-CTDI ?? Za ok 35 Tyś można już coś poszperać :)

Co do pytania Co lepsze Golf czy Focus to:
Focus I vs. Golf IV - Golf
Focus II vs. Golf IV - Focus
(to moje zdanie)
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

23 Lut 2008, 20:56

Ok ja rozważam tylko Focusa II, czyli raczej jego będę preferował, niż Golfa.

Natomiast, co do 'japończyków', to rozważałem tylko Corollę, bo wolałbym, żeby to było kombi. Jednak na tę Toyotę, z tego co widziałem trzeba wydać więcej-ponad 40 tyś. Warto dołożyć tę kasę i wziąć Toyotę, albo zrezygnować z kombi i wziąć Civica? W sumie, jak by nie patrzeć, auta z Japonii mają niezłą opinię.
W przypadku Focusa zaletą jest też to, że tych aut jest dużo i wybór jest większy, niż np. wśród Corolli.
lukasso
Nowicjusz

24 Lut 2008, 11:17

Do Corolli na pewno warto dołożyć ale trzeba też podejść do tego rozważnie, ponieważ Focus II wydaje mi się, iż nie jest gorszy od Corolli a będzie tańszy więc to musisz sie obydwoma autami przejechać i dopiero w tedy będziesz miał porównanie.
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Montaż, konserwacja i obsługa akumulatora
    Przed zamontowaniem akumulatora należy za pomocą ciepłej wody oczyścić klemy (zaciski akumulatorowe) i podstawę mocowania akumulatora. Dopiero po wykonaniu tych czynności można rozpocząć montaż. Należy także pamiętać, iż ...

24 Lut 2008, 13:01

Ok dzięki za rady!

Porównam jeszcze tego Focusa i Corollę i wtedy zdecyduję, choć Corolla wydaje się mniej awaryjna.
Jeśli bym zdecydował się dołożyć do Corolli, to wtedy za tę cenę mógłbym też kupić Octavię II-auto, które bardzo mi się podoba i ma dobrą opinię.

Możecie coś powiedzieć na temat tej Octavii?
lukasso
Nowicjusz

24 Lut 2008, 14:13

Tak Octavia jest też fajna, ale ja bym wybrał jedna Corolle bo wiadomo Skoda to Skoda... choć naprawdę nic nie mam do Octi... Najlepiej się przejechać każdym z modeli, w tedy będziesz miał pewność co do słuszności swojego wyboru.
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

24 Lut 2008, 18:50

Octavię i ja mogę polecić. Mam taką 1.9TDI - 270tyś za sobą i śmiga, że aż miło. I co najważniejsze, nigdy ale to nigdy, mnie nie zawiodła na drodze. Najpoważniejsza awaria to zagubienie na autostradzie koła pasowego od alternatora, ale jakoś dojechałem do serwisu.
Loan
Nowicjusz

Miejscowość: TK

24 Lut 2008, 19:32

Wielkie dzięki za pomoc.

Jeśli ktoś jeszcze ma doświadczenia z w/w autami to chętnie posłucham. :)

Loan: Czy ta Twoja Octavia to pierwsza, czy druga wersja? Czy możesz napisać coś więcej? (słyszałem np., że jakość wnętrza w skodach jest marna) Jak jest z dynamiką w tym silniku 1.9 TDI (szczególnie przy wyprzedzaniu)?
lukasso
Nowicjusz

24 Lut 2008, 19:49

Moja jest z 2002 roku, czyli to nie jest octavia II.
W tej starej wersji jest 110KM i nie ma co narzekac na dynamike. Ja jestem bardzo zadowolony, a jak bedzie Ci malo to sobie dołożysz chipa i zrobisz 130 KM. Ja wyprzedzam TIRy najczesciej 4 biegu, wtedy idzie jak burza. Jakosc wnetrza nie jest najgorsza. W Octavii II nawet fajniejsza niż w Focusie II, ale to rzecz gustu. Polecam.
Loan
Nowicjusz

Miejscowość: TK

25 Lut 2008, 22:57

Ok wielkie dzięki za opinie.

Muszę jeszcze się dobrze rozejrzeć i zastanowić-Focus jest fajny, ale Octavia, podoba mi się jeszcze bardziej, ale za to jest droższa...

A tymczasem: Jeśli ktoś jeszcze ma doświadczenia z w/w autami to chętnie posłucham. :)
lukasso
Nowicjusz

25 Lut 2008, 23:44

Auta jeżeli chodzi o markę to nie za ciekawe. Z tych dwóch to byłbym raczej skłonny wybrać Forda Focusa, bo ładniej wygląda, i chociaż jako marka, coś sobą prezentuje. Skoda jest dobrym samochodem, ale brak jej prestiżu.
RadmaX
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Toruń

26 Lut 2008, 00:53

Co wobec tego polecasz?
Jak już wyżej pisałem auto ma być do 3 lat, za ok. 35 tyś. zł, kombi, w miarę rodzinne, diesel.

Oprócz Focusa i Octavii, była też mowa o Civicu, Corolli, Astrze III, Megane II, Peugeocie 307, Golfie IV Variant.
A może lepiej wybrać jeszcze coś innego?
lukasso
Nowicjusz

01 Mar 2008, 00:00

Podbijam temat-będę bardzo wdzięczny za każdą radę. :)
lukasso
Nowicjusz