Focus Mk1 FL - 1.6 16V, 1.8 TDDI lub inne

30 Mar 2015, 14:03

Witam wszystkich.
Niedawno otrzymałem prawo jazdy, rozglądam się za samochodem dla siebie.
Budżet: +/- 10 tysięcy.
Rejon użytkowania: Wrocław-Trzebnica-Kąty Wr (głównie Wrocław). Dziennie około 35-50km.

Szukam auta klasy B lub C, oczywiście z klimą, elektryką. Ekonomiczny i w miarę bezawaryjny (bez gazu - miałem na prawku w Clio , ogółem tragedia), ubezpieczenie w miarę tanie itp itd.

Wpadł mi w oko Focus Mk1 po liftingu, hatback 3 lub 5d. Z tego co czytałem to w grę wchodzą tylko silniki 1.6 16V 100KM i 1.8 TDDI 90 KM. Co o tym sądzicie? Ile bym potrzebował funduszy na rocznik 2002-2004? Nie zależy mi na konkretnym roku, ważne żeby był po liftingu.

Wpadła mi w oko także Corolla E11 po lifcie (1.4 97KM albo 1.6) , bo na E12 to chyba budżet za mały... Także Rover 45 1.6, Astra II 1.6 . Każdą propozycję biorę pod uwagę.

Co możecie polecić? ;)
pso66
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 03 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nie mam

30 Mar 2015, 14:32

pso66 napisał(a): Ekonomiczny i w miarę bezawaryjny (bez gazu - miałem na prawku w Clio , ogółem tragedia)

Nie będę Cię namawiał ale jeszcze zmienisz zdanie. :yes: Zaniedbany samochód może skutecznie zniechęcić do pewnych rozwiązań...
Focusik do gazu będzie odpadał faktycznie...Generalnie zadbane auto jest trwałe. Z wad to właściwie tylko korozja i droższe wymiany tylnego zawieszenia (wielowahacz). za to materiały w środku dobrej jakości i nie zużywają się naturalnie tak szybko jak np. w Oplach.W TDDI będą miały prawdziwe kosmiczne przebiegi więc warto się zastanowić na sensem kupowania takiego auta.
Corolla jest bardzo fajną propozycją. Astrę ciężko będzie kupić w dobrym stanie. Dobra nie jest tania i nie ma co się pchać w jak najnowszy rocznik,bo wejdziesz na te "gliwickie" a nie niemieckie i będzie problem z jakością,wygłuszeniem i innymi problemami.
Na początek raczej szukałbym czegoś bardziej "sprytnego" ,bardziej miejskiego ,zwinnego za rozsądną kasę z akceptowalna pojemnością (koszty OC) i normalnymi cenami napraw.
Wybór zacząłbym od Clio II po lifcie z 1,4-16v- 98KM. Filtrowałbym też rynek Punciaków z 1,2-80KM.
link przykładowy
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
nie dosyć,że trzyma cenę ,pali rozsądnie to jest szybkie i nie koroduje jak Focus :ok:
Jeszcze bym przyglądał się Seatom Cordoba,bo też jest to fajna opcja w tej kasie. :piwo:Tak samo jak Citroen Xsara 1,6-110KM
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

30 Mar 2015, 16:07

Dlaczego tylko 1.6 i TDDI? :shock:
Dużo lepszy od 1.6 jest 1.8..
2.0 tez jest okej.
Co do diesli to rzeczywiście TDDI.
Szukaj tych Focusów z lat 01-02 max i będzie to dobry wybór. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

30 Mar 2015, 19:23

Z mojej strony Astra II 1.7DTI.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Mar 2015, 22:41

Tu się zgadzam z powyższym tak w 90% , chłopaki dobrze radzą.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LFA - 7 ciekawych faktów
    Kultowy Lexus LFA, jedyny w swoim rodzaju supersamochód japońskiego producenta aut luksusowych, został wyprodukowany w limitowanej serii liczącej tylko 500 egzemplarzy. To niezwykle wyrafinowane od strony technicznej ...