Focus mkI TDDI problem przy odpalaniu silnika.

14 Mar 2016, 20:50

Witam. W moim Fordzie focusie MkI 2000r 1.8 TDDI 90km mam ten problem, że niekiedy odpala normalnie, a niekiedy mogę kręcić i nic( wtedy z pod maski wydobywa się dym i smierdzi taka jakby przytopioną gumą. Wymieniłem swiece żarowe i przekaźnik (tak jaby nie chciał podawać prądu na świece) i nw co to może być? może ktoś pomóc? A przy okazji spytam jeszcze o jedną rzecz. Mam na nim bierzniki i podczas przyśpieczenia (od 90km/h) strasznie się trzesię kierownica i cale auto. To wina bierzników? Z góry dziękuję za pomoc.
David2803
Początkujący

Auto: nie mam

14 Mar 2016, 21:51

David2803 napisał(a): wtedy z pod maski wydobywa się dym i smierdzi taka jakby przytopioną gumą.
Palcem po przewodach elektrycznych od świec żarowych to trafisz na złącze między silnikiem a dalszą instalacją. Będzie wytopione.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

14 Mar 2016, 22:59

Witamy. Jeśli chodzi o utrudniony rozruch i smród spalenizny to dobrym tropem będzie sugestia poprzednika o połączeniu zasilania świec przy plastikowym uchwycie.
Natomiast drugi problem może rozwiązać sprawdzenie i ew. nasmarowanie wewnętrznych przegubów napędowych.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

15 Mar 2016, 17:57

Dziękuję za porady
David2803
Początkujący

Auto: nie mam