Ford Cougar - Ostry luz kierownica "łapie" po 1/5 obr. w lewo

02 Lip 2019, 23:19

Witam! Dość nietypowy problem mam od dzisiaj. Najpierw opisze okoliczności zdarzenia i kondycję samochodu.

Samochód przed zdażeniem NIGDY nie miał problemów z układem kierowniczym, luzy w granicach normy, precyzyjne wspomaganie i skręcanie.

Dzisiaj przy wyjeżdżaniu z parkingu tyłem przywaliłem w słup lusterkiem i wgniotłem na dwa milimetry kawałek blachy przy przerwie między drzwiami a maską bezpośrednio pod lustrem (bardziej widać rysy niż wgniecenie ale jest). Kiedy zaparkowałem 50 m dalej samochód aby obczaić miejsce wypadku, kiedy się wróciłem i odpaliłem auto, kierownica postanowiła mieć totalny luz na 1/5 obrotu w lewo. W prawo działa jak ta lala, natomiast w lewo "pływa" z brakiem reakcji, dopiero po przekręceniu o trochę chodzi już normalnie. Przy prędkości do 5/10 kmh luzu nie ma o dziwo, łapie prawie od razu tak mi się wydaje. Jestem osobą która raczej bardzo gwałtownie wykonuje skręty kierownicą warto wspomnieć. Jeszcze jedna rzecz, lewa strona obudowy w której siedzi kierownica jest lekko wybita, prawdopodobnie siła uderzenia w słup wystarczyła aby plastik się wygiął. Jakie są wasze rady co mogło się stać i jak ewentualnie mogę się tym zająć?
maxiyou
Nowicjusz

03 Lip 2019, 06:41

maxiyou napisał(a):Jeszcze jedna rzecz, lewa strona obudowy w której siedzi kierownica jest lekko wybita
o jakiej obudowie mówisz?

A przy uderzeniu nie miałeś kręconych kół?
Trzeba pojechać na SKP i sprawdzić układ kierowniczy
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Lip 2019, 07:40

Wyjeżdżałem prawie prosto, skrecalem o kilka stopni ewentualnie. Mam na mysli o ten plastik dookola stacyjki tylko po drugiej stronie pod kierownica
maxiyou
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota GT86
    Długo oczekiwany sportowy samochód Toyoty znalazł się w salonach sprzedaży w 2012 roku, wraz z bliźniaczym modelem Subaru BRZ. Oba samochody współpracujących ze sobą japońskich producentów zajęły drugie ...