REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Na wszystkich świecach jest iskra? Sprawdzałeś je po probie odpalenia kiedy śmierdziało benzyną?bonifacy napisał(a): iskra też. Przy próbie rozruchu strzela w filtr powietrza i śmierdzi wachą
Tam są trzy podwójne cewki w jednym monobloku. Cewki są zasilane plusem natomiast ich sterowanie jest przez ECU poprzez podanie masy.Kacper napisał(a):Sprawdź podłączenie cewki (czy piny np. nie są zaśniedziałe) i czy masa jest dobra.
Kacper napisał(a):Na wszystkich świecach jest iskra? Sprawdzałeś je po probie odpalenia kiedy śmierdziało benzyną?
Auto stoi ze 20 kilosów od mojego miejsca pracy. Warunki polowe , trzeba by zapakować ze sobą całe wyposażenie warsztatu. Skaner OBD2 łączy się z autem , błędów nie ma , w parametrach bieżących czujnik położenia wału podczas rozruchu widzi obroty.Kao napisał(a):ale zacznij od rozrządu bo to najważniejsze.
I tutaj może być problem. Tam jest ...... policzę : jeden , dwa , trzy , cztery łańcuchy z czego jeden z tyłu silnika. Trzeba trochę porozbierać aby się dostać. Panowie ostateczna decyzja z mojej strony - oddaje tą robotę komu innemu.Kao napisał(a):ale zacznij od rozrządu bo to najważniejsze.
no i wystarczy że jedna cewka będzie uszkodzona i już nie będzie palił. Iskra będzie widoczna a zapalac nie będzie.bonifacy napisał(a):Tam są trzy podwójne cewki w jednym monobloku.
To są dwa cylindry wyłączone z pracy, pozostają jeszcze cztery. Powinien chociaż załapywać . Nie napisałem ,że posiadacz zameldował iż rozrusznik mu zakręcił dziwnie , ciężko tak jakby akumulator był rozładowany. Powtórnie spróbował a tu już było normalnie tylko że strzelał w dolot. Wczoraj rozmawiałem z gościem co robił te motory. Nawet nie dokończyłem swojego wywodu a on rzucił rozwalony rozrząd.Kao napisał(a):no i wystarczy że jedna cewka będzie uszkodzona i już nie będzie palił. Iskra będzie widoczna a zapalac nie będzie.
Może i tak być.Kao napisał(a):Jeżeli to rozrząd to prawdopodobnie naprawa przewyższa wartość auta.
Masz rację . Wyszedł nowy kwiatekKao napisał(a):Moze po taniosci byl wymieniany u Mietka w garazu i dlatego tak. Dobry warsztat by sobie nie pozwolil na takie bledy (chyba)
konto pewnie też odpowiadało za słaba pracę silnika. Niestety często tak bywa przy przekladkach silnika że są jakieś niedociągnięciabonifacy napisał(a):Ze smrodem wachy wyszło to że PANOM zniszczyła się uszczelka na połączeniu przewodu do listwy wtryskowej.
Ciąg dalszy niedbałej wymiany motoraKao napisał(a): Niestety często tak bywa przy przekladkach silnika że są jakieś niedociągnięcia
Nie ma co gratulować. Ci co wymieniali silnik nie dokręcili masy lub wcale jej nie dali. Do tej pory jakoś to łączyło. Ja się nie obciąłem i nad tym boleję. W końcu brakowało na budzie ponad 2 volty napięcia ,a wszystkie sterowniki zgłaszały błąd niskiego napięcia. Dałem dodatkową masę plecionką . Minut pięć roboty , ale jak się rozliczyć za robotęKao napisał(a):No to gratulacjezawsze można trochę poprawić fabrykę