Ford fiesta - Dioda od ładowania akumulatora.

29 Maj 2008, 06:42

mam takie problem. A mianowicie jak przekręcam kluczyk to oczywiste że dioda od ładowania akumulatora świeci się na czerwono lecz jak odpalam silnik to owa dioda nie gaśnie całkiem tylko przygasa. Co to może być. Może tak to powinno być. Fiestę mam dopiero kilka dni.
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka
  • 29 Maj 2008, 07:55

Skoro lampka kontrolna tylko przygasa,to oznacza to problem z ładowaniem.Najprawdopodobniej są to kończące się szczotki w alternatorze,ale może to być też jakieś uszkodzenie regulatora napięcia.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

31 Maj 2008, 09:03

Ta dioda od ładowania świeci tak blado że w dzień nie widać że świeci. Może to tak ma być.

Sprawdziłem miernikiem napięcie bez pracy silnika/podczas pracy silnika bez świateł/podczas pracy silnika ze światłami i wyszło tak 12,5V/14,3V/13,3V. Czyli w normie alternator poprawnie ładuje. Więc co może być powodem świecenia się diody.
    Maki
    Początkujący

31 Maj 2008, 23:04

A czy ta kontrolka świeci żarzy się cały czas,czy tylko po włączeniu jakiegoś większego odbiornika typu światła mijania,stop.dmuchawa?
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

01 Cze 2008, 12:12

Cały czas. Bez względu na to czy włączę światła, czy dmuchawy.
    Maki
    Początkujący

01 Cze 2008, 21:03

Hmmm,ciekawe.Kontrolka nie powinna sie świecić.Może gdzieś coś jest lekko luźne,albo zaczynają się kończyć szczotki lub siada któraś dioda.Pozostaje ci tylko jeszcze w miarę mozłiwości sprawdzić prąd ładowania(nie mylić z napięciem ładowania) i jeżeli okaże się prawidłowy,to jeździć dalej i co jakiś czas kontrolować napięcie ładowania - prąd zmierzyć można w serwisie akumulatorów lub u elektryka - potrzebne jest odpowiednie urządzenie z amperomierzem.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

01 Lip 2008, 10:27

Witam.
    Może nie jest jeszcze za późno na pomoc... :)
    Miałem ten sam problem. Przyczyną był prostownik. Po wymianie wszystko wróciło do normy.
    safari
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Pleszew

24 Kwi 2010, 08:04

koledzy ja w swoim escorcie mam taki sam problem.... wymienilem juz alternator i jest to samo.... a sprzedajacy zapewnial ze alternator jest dobry.. jak go moge pomierzyc bo szkoda zebym wyrzucil pieniadze w bloto...

[ Dodano: Sob Kwi 24, 2010 09:05 ]
    tylko u mnie nie ma ladowania bo pokazuje 11.98V.... nawet jak naladuje akumulator
    Paweł
    scooby_xd
    Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec

24 Kwi 2010, 15:39

Jesli alternator firmy lukas magnetti mareli to napewno mostek prostowniczy do wymiany(ok 40 zl caly kpl 9diod)I nie bawic sie z wymianami pojedynczych tylko odrazu wymienic mostek caly Nie zwlekac bo moze skonczyc aku
    elektron1234
    Aktywny

Miejscowość: Rzeszow

24 Kwi 2010, 20:47

W fordach trzeba sprawdzać łąćżenie przewodu od alternatora z grubym przewodem od akumulatora.
    Łączenie jest na rozruszniku.
    andrzej_124
    Stały forumowicz