Ford Fiesta MK3 - ściąga w parawo.

06 Mar 2010, 17:12

Witam.
Byłem dzisiaj ustawić zbieżność bo mi autko ściągało lekko w prawo.
No i ustawione, na maszynie wszystko wygląda ok, kierownica prosto ale... no właśnie, autko dalej lekko ściąga w prawo :(
Pytałem gdzie może leżeć problem.
Powiedziano mi żeby zacząć od przekładki kół, tył do przodu... co wy na to?

Drugi problem jaki mam to niska temp. silnika.
Sprawdzałem czy termostat działa i wygląda na to że tak (odpaliłem zimny silnik i sprawdzałem temp. chłodnicy. Silnik sie grzał a chłodnica zimna. Wygląda mi to na walnięty czujnik....

Co o tym sądzicie... ?
szpachla
Nowicjusz

Miejscowość: Cała Polska
  • 06 Mar 2010, 17:50

szpachla napisał(a):Powiedziano mi żeby zacząć od przekładki kół, tył do przodu... co wy na to?

Zmień najpierw koła z prawej na lewą strone - jak zacznie ściągać w lewo masz już przyczyne.
    szpachla napisał(a):Silnik sie grzał a chłodnica zimna.

Tak ma być - po to jest mały obieg termostat się otwiera jak silnik osiagnie 90C i wtedy chłodnica bedzie cała gorąca.
    A dochodzi ci temp. do 90C?
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

06 Mar 2010, 18:48

co do zbieżności to jak zmienisz kółka a nic to nie da to jedź do fachmana a nie do gości co mają komputer zamiast myślenia :mrgreen: i nie krzycz jak ci pan delikatnie młotkiem w koło puknie :mrgreen:
    2 sprawa sprawdź stan łożysk w piastach tu też może tkwić przyczyna,

co do termostaty to standardowy otwiera sie przy 86 stopniach, ale są silniki które pracuja na wyższych temperaturach niż 90stopni, przykładowo golfowski 2.0 GTI zwykle temp powyżej 90 stopni czasem dochodzi nawet do 100/105 i jest to zupełnie normalne :wink:
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

06 Mar 2010, 19:01

Tak jak pisze @pocieszny jedz do fachmana(mechanika) a nie do tych co maja komputer. Bo na komputerze bedzie wszystko oki (a ci nowoczesni serwisanci tylko na to patrza) a w jezdzie nie.

Ja mialem to samo, i okazalo sie ze byl luz 1mm na takim uchwycie i przez ten milimetr cale kolo chodzilo. Zaden komputer tego nie wykryl a serwisanci kazali mi patrzec na kompa co tam niby pisze ale zaden ni zobaczyl ze moze co innego byc.

Pojechalem do takiego mechanika i on jak przejechal sie 200m to odrazu powiedzial co moze byc przyczyna. i to byl strzal w 10.
    Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze juz tez musze.
    RNI
    Aktywny

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: RNI

06 Mar 2010, 22:08

@ piotr

Wiem że tak ma być, tylko na desce mi temp. zaniża - podejrzewam czujnik.

@ RNI, pociszny

przełoże jutro te koła i zobacze jak bedzie

co do mechanika - zbieżność była ustawiana laserowo. Koleś sprawdził luzy na kołach i wszystko jest ok. Mówił że gdyby były luzy to nawet nie zabierał by się za ustawianie.

Kierownica jest idealnie prosto (przed ustawianiem zbieżności była skręcona w lewo.

Wydaje mi się że autem lżej skręca się w jedną stronę...

[ Dodano: Nie Mar 07, 2010 17:25 ]
    Jeden problem rozwiązany.
    Przełożyłem koła i ściąga w drugą stronę. Czyli oponki do wymiany?
    szpachla
    Nowicjusz

Miejscowość: Cała Polska
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      Już osiem wersji MINI dostępnych z napędem na cztery koła
      Wraz z trafiającym do sprzedaży w marcu nowym modelem MINI Paceman, oferta wersji MINI z napędem na cztery koła powiększy się do ośmiu, łącznie z dwiema wersjami John Cooper Works. Auta MINI od zawsze oferowały kierowcy niezrównaną ...