Ford Fiesta MK7 a LPG

11 Maj 2020, 12:38

Witam, kupiłam niedawno forda fiestę MK7 z silnikiem 1.6 moc 120 kM. codziennie jeżdżę w długie trasy, głównie po obwodnicy ale też część po wioskach/przedmieściach. Czy opłaca się i jka sprawuje się silnik w tym aucie po zamontowaniu LPG?
gosja1
Nowicjusz

Auto: Ford Fiesta mk7
Silnik: 1.6 120KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

11 Maj 2020, 23:09

Policz ile rocznie zrobisz km tak jeżdżąc i napisz. Wtedy można policzyć koszty zwrotu. Musisz też pamiętać że po założeniu LPG raczej przez jakieś 30-40tyś. km nie będzie się opłacało sprzedawać samochodu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Maj 2020, 08:08

Do pracy i z pracy codziennie w sumie robię 100 km, więc jeśli chodzi o spalanie to zwróci się szybko. Chodzi mi bardziej o koszta założenia i koszta serwisów gazu dla tego silnika. No i czy on się w ogóle do tego nadaje, bo nie wszystkie tolerują dobrze gaz
gosja1
Nowicjusz

Auto: Ford Fiesta mk7
Silnik: 1.6 120KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

12 Maj 2020, 11:03

gosja1 napisał(a):Do pracy i z pracy codziennie w sumie robię 100 km
No to sporo bo przy samych dojazdach do pracy w roku możesz mieć nawet 25 tys. km. Tak więc montaż jak najbardziej się opłaca. Sam silnik jest ok pod LPG jest to jednostka która również była montowana w Focusach i wiem że chodzi na gazie bez problemów. Gwarancją bezawaryjnej jazdy będzie znalezienie dobrego gazownika który porządnie założy gaz i tu na montaży lepiej nie oszczędzać. Poszukaj kogoś polecanego w okolicy bo będziesz musiała co jakiś czas pojechać na przegląd gazu więc dobrze by było jak by warsztat nie był na drugim końcu polski :)

Co do kosztu instalacji to myślę że nie powinien przekroczyć 3000zł.

Co do samych oszczędności i zwrotu kosztów montażu instalacji gazowej tak to mniej więcej wygląda: kalkulator/lpg/1/4-5/2/3000/25000/6-5/15/
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Nissan Note - opracowany pod kątem europejskich dróg
    Dzięki innowacyjnej stylistyce, debiutującym w tym sektorze technologiom oraz gamie zaawansowanych silników, nowy Note silnie zaistnieje w segmencie B. Produkowany w Europie Note został opracowany pod kątem europejskich ...