Ford Fiesta vs Seat Ibiza

22 Paź 2015, 23:12

Hej wszystkim,

na początku chciałem się przywitać bo to mój pierwszy post!

Przechodząc do sedna sprawy, zastanawiam się jaki samochód kupić. Nie moge się zdecydować czy lepszy będzie Ford Fiesta 1.0 ecoboost 100 KM czy Seat Ibiza z silnikiem 1.0 Eco TSI 110 KM (81 kW) 6 -biegowa manualna START/STOP.

Seat podoba mi się za większą moc silnika i multimedialne zabawki wewnątrz - dotykowy ekran, linkowanie telefonu itp.
Ford Fiesta też mi sie w miare podoba ale nie ma tych dodatków i kosztuje 5k więcej niż seat.

No i właśnie tutaj zaczynają się moje pytania:
który silnik jest lepszy? trwalszy i sprawijący mniej problemów?
który samochód generalnie mniej się psuje?
który lepiej jeździ i w zasadzie czym się one różnią? Czy plastki w nich trzeszczą? Czy coś stuka, puka i generalnie co się może z tymi samochodami stać?

No i oczywiście który radzicie kupić?:)

Od razu dam znać że kompletnie się na tym nie znam, chce kupić samochód nowy aby mieć gwarancje od producenta, że jak cos się popsuje to mi naprawią.

Samochód do miasta, plus raz na jakis czas wycieczka z warszawy na mazury i to wszystko :)

Z góry dziękuję za pomoc!
selvades
Nowicjusz

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Obecnie brak

23 Paź 2015, 07:21

Co Ci z większej mocy na papierku jak nią nie jeździsz i to dalej badziewie w dodatku 3cyl. Zabawki są w środku ale wykończenie marne

Wolałbym Forda ale z normalnym silnikiem nawet słabszym.

Silniki to wielka niewiadoma w tych autach ale nie będą trwałe. Seata jest nowy, a Forda dalej świeży ale póki co nic się nie dzieje.

Osobiście wolałbym kupić Hyundaia i20 z wolnossącym prostym silnikiem 1,4 - bardzo dobrze wykończony i dobrze jeździ (choć nie tak dynamicznie jak doładowane jednostki). Na pewno będzie trwalszy z racji prostej konstrukcji.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

23 Paź 2015, 09:59

Dzięki za odpowiedź.

Jakoś nie pasuje mi ta i20-ka. Czy te silniki tak będą się psuły przy przebigu powiedzmy 10k na rok?

Najchętniej kupiłbym Honda Civic 5D 2015 wersja komfort bo miałem Jazz'a przez 10 lat i tylko żarówki musiałem zmieniać, ale są trochę za drogie (63k). Myślicie że będzie jeszcze wyprzedaż rocznika na nie?
selvades
Nowicjusz

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Obecnie brak

23 Paź 2015, 12:23

Najdroższe żarówki o jakich słyszałem :)
qba1500
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Fiesta
Silnik: 1.0 100HP
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2016

23 Paź 2015, 13:00