Ford Fiesta - zablokowany silnik

19 Gru 2011, 16:55

Witam , posiadam forda fieste 1.3 z 94r. problem polega na tym , że mam zablokowany silnik tzn. po przekręceniu kluczyka w stacyjce rozrusznik nie kręci. Wyjąłem więc go i sprawdziłem - działa bez zarzutu. Alternator oraz akumulator również sprawne. Ponadto na popych także nie chce zapalić - nawet się nie odezwie. Skrzynia biegów raczej też jest dobra ponieważ biegi wchodzą i bieg jałowy także jest. Obwiam się że mógł pójść rozrząd a co gorsza tłoki spotkały się z zaworami. Druga opcja to wygięty wał korbowy silnika. Co o tym myślicie?
Dudzik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

19 Gru 2011, 20:52

Może też być że zatarłeś silnik.
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

23 Gru 2011, 14:12

Przyczyną okazał się zatarty wałek na panewkach ;/ Więc najlepszym rozwiązaniem w tej sytuacji będzie kupno silnika...
Dudzik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    FLV – koncept Toyoty i Lexusa, którego nie znałeś
    W połowie lat 90. Toyota i Lexus pokazały światu koncepcyjny pojazd FLV. Auto o nieszablonowym nadwoziu pokazywało ciekawe podejście Japończyków do projektowania luksusowych samochodów. Wybraliśmy się w krótką ...