Ford Focus 1.6 16V 2000r benzyna - 148tyś przebiegu - OPINIA

13 Maj 2012, 14:54

spandau
Początkujący

Miejscowość: Berlin
Prawo jazdy: 14 09 2007
Auto: BMW e46
Silnik: 330Ci
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

13 Maj 2012, 15:26

spandau napisał(a):Któryś raz z rzędu piszę, że focus palił mi tyle i tyle

Lem pisał o kosmitach....co nie znaczy , że istnieją :D

spandau napisał(a):e46 330ci

naprawdę winszuje :lol:
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

13 Maj 2012, 15:29

poradnik się przydał?:) pozdrawiam i miłego dnia życzę.
spandau
Początkujący

13 Maj 2012, 15:33

Nie no przeczytam :D dobry ten link, że sam wpisuję hasło w google, będę przesyłał dalej
nitro
Zaawansowany

13 Maj 2012, 15:45

link przydatny w wielu sytuacjach :)
spandau
Początkujący

13 Maj 2012, 16:08

Prawda jest taka że ludzie nie potrafią oszczędnie jeździć, przewidywać tego co się na drodze dzieje! Nie planują działań na drodze, nie myślą z wyprzedzeniem tylko jadą i liczy się tylko tui i teraz...

Ekonomiczna jazda to oszczędna, szybka i bezpieczna jazda. Nie ma to nic wspólnego z korkowaniem drogi, to DYNAMICZNA jazda, tak by nikomu nie utrudniać ruchu.

nitro, drwisz trochę z kolegi, ale muszę się z nim zgodzić, bo nie pisze tutaj nic wymyslonego. Czy na ocenę tego co pisze spendau nie wpłynął Twój nick? :)

W trasie nie czuję potrzeby jazdy ponad 100km/h. Mam prawko od września i wiesz, że od tego czasu rzadko używam hamulca? :P
pepepe
Początkujący

Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.9 TDi 110km Sport
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

XV Moto-Piknik Olsztyn Dajtki 2009 / relacja
    9 sierpnia na lotnisku Dajtki w Olsztynie odbył się XV Moto-Piknik. Pomimo tego, że piknik trwał tylko jeden dzień, nie zabrakło na nim atrakcji. Oprócz największych imprez jak Eliminacje Mistrzostw Polski Car Audio ...

13 Maj 2012, 16:21

Zgodzę się, chodziło mi o techniczne aspekty takiej jazdy.... Jestem daleki od jazdy "ile fabryka dała" eco- driving uczy trzymania jak najniższych obrotów, jak najwcześniejszych zmian biegów i innych bzdur które zmniejszają może zużycie paliwa ale powodują wyższe zużycie auta i zmniejszenie bezpieczeństwa w ruchu! Silnik powinien pracować w zakresie między największym momentem a najwyższą mocą i tyle!! czasem należy przegonić go dobrze obrotach
Ostatnio edytowany przez nitro 13 Maj 2012, 16:24, edytowano w sumie 2 razy
nitro
Zaawansowany

13 Maj 2012, 16:22

pepepe napisał(a):Ekonomiczna jazda to oszczędna, szybka i bezpieczna jazda. Nie ma to nic wspólnego z korkowaniem drogi, to DYNAMICZNA jazda, tak by nikomu nie utrudniać ruchu.

nitro, drwisz trochę z kolegi, ale muszę się z nim zgodzić, bo nie pisze tutaj nic wymyslonego. Czy na ocenę tego co pisze spendau nie wpłynął Twój nick?

W trasie nie czuję potrzeby jazdy ponad 100km/h. Mam prawko od września i wiesz, że od tego czasu rzadko używam hamulca?

<brawo> wreszcie ktoś kto rozumie i wie o co chodzi :) Pozdrawiam ;)
spandau
Początkujący

13 Maj 2012, 16:27

nitro napisał(a):Zgodzę się, chodziło mi o techniczne aspekty takiej jazdy.... Jestem daleki od jazdy "ile fabryka dała" eco- driving uczy trzymania jak najniższych obrotów, jak najwcześniejszych zmian biegów i innych bzdur które zmniejszają może zużycie paliwa ale powodują wyższe zużycie auta i zmniejszenie bezpieczeństwa w ruchu! Silnik powinien pracować w zakresie między największym momentem a najwyższą mocą i tyle!! czasem należy przegonić go dobrze obrotach

To co teraz piszesz tyczy się ośmio zaworowej corsy która poprzez ekonomiczną jazdę dostaje zamuła i trzeba ją przegonić. Sprawa ma się troszkę inaczej z silnikami o nowszej konstrukcji. I ekonomiczna jazda to nie tylko to co napisałeś ale również:

(pozwolę sobie skopiować to co napisałem koleżance Ani na PW bo mnie o to poprosiła)

Jasne proszę bardzo:

-Przede wszystkim musisz zmieniać biegi przed osiągnięciem maksymalnego momentu obrotowego Twojego silnika czyli koło 3500 obr/min
-To jak energicznie wciśniesz pedał gazu kompletnie nie ma wpływu na spalanie więc zwyczajne ruszanie ze świateł nie musi sprawiać, że będą za Tobą trąbić.
-Staraj się jechać na jak najwyższym możliwie biegu ale też tak żeby auto cały czas było czułe na dodanie gazu, czyli prędkość 40km/h i piąty biego to trochę za wysoko.
-Przewiduj to co się dzieje na drodze, staraj się utrzymywać stałą prekość.
-Staraj się jak najmniej używać hamulca, jeżeli widzisz że auta przed Tobą zaczynają hamować to zwalniaj poprzez puszczanie samego gazu lub hamowanie silnikiem.
-Utrzymuj w miare duże odstępy między poprzedzającymi Cie autami, bo w sytuacji w której one zaczynają hamować a Ty jesteś tuż za nimi to zmuszają Ciebie do hamowania. Często bywa tak, że jest to zwyczajne lekkie przyhamowanie które nie koniecznie musi się przenosić na Ciebie.
-Hamuj silnikiem jak dojeżdżasz do skrzyżowania w taki sposób aby prędkość obrotowa silnika nie spadała poniżej około 1500 obr/min jeżeli schodzi do 1500 to już musisz zejść na niższy bieg i tak aż do zatrzymania. Podczas hamowania silnikiem dopływ paliwa jest automatycznie blokowany.
-Ruszaj od razu po odpaleniu samochodu, nie ma sensu na nagrzewanie auta na postoju bo marnujesz w ten sposób paliwo.
-Jeżeli stoisz w korku albo przed przejazdem i jesteś w stanie przewidzieć, że będziesz stała dłużej niż minutę to też wyłączaj silnik.
-Zrób przegląd rzeczy jakie wozisz w swoim samochodzie ponieważ często wozi się w aucie rzeczy które nie są potrzebne w codziennym użytku w ten sposób zmniejszysz nieznacznie wagę auta a to też ma wpływ na spalanie.
-Kontroluj ciśnienie powietrza w oponach, za niskie wpływa bardzo niekorzystnie na spalanie a za wysokie wpływa źle na przyczepność zwłaszcza podczas hamowania.

Wydaje mi się, że to tyle, każdy z podpunktów ma jakiś minimalny wpływ na spalanie ale jeżeli stosuje się je wszystkie to już jest coś co się zaczyna opłacać Mam nadzieje, że pomogłem.
spandau
Początkujący

13 Maj 2012, 16:59

spandau napisał(a):o co teraz piszesz tyczy się ośmio zaworowej corsy która poprzez ekonomiczną jazdę dostaje zamuła i trzeba ją przegonić. Sprawa ma się troszkę inaczej z silnikami o nowszej konstrukcji

To tyczy się każdego nowoczesnego turbo diesla! ze zmienną geometrią turbiny i filtrem cząsteczek stałych i wielu innych benzyniaków również... Zgodzę się z każdym punktem oprócz:

spandau napisał(a):-Przede wszystkim musisz zmieniać biegi przed osiągnięciem maksymalnego momentu obrotowego Twojego silnika czyli koło 3500 obr/min

biegi zmieniać nie poniżej tylko dokładnie w chwili osiągnięcia momentu maksymalnego, ale 3.5tyś dla focusa bedzie ok

spandau napisał(a):-Staraj się jechać na jak najwyższym możliwie biegu ale też tak żeby auto cały czas było czułe na dodanie gazu, czyli prędkość 40km/h i piąty biego to trochę za wysoko.

Nie na możliwie najwyższym biegu lecz na dostosowanym do prędkości i obrotów silnika!! po przyśpieszeniu z 50 na piątce panewki, wszystkie łożyska dostają tak po d..., że szok, pozatym gdy mamy szybko nagle uciec to jest po prostu niebezpieczne
nitro
Zaawansowany

13 Maj 2012, 19:23

nitro napisał(a):To tyczy się każdego nowoczesnego turbo diesla! ze zmienną geometrią turbiny i filtrem cząsteczek stałych i wielu innych benzyniaków również... Zgodzę się z każdym punktem oprócz:

spandau napisał(a):
-Przede wszystkim musisz zmieniać biegi przed osiągnięciem maksymalnego momentu obrotowego Twojego silnika czyli koło 3500 obr/min

Nie wiem czy zauważyłeś ale wiadomość tyczyła się forda focusa 1.6 czyli rada jak najbardziej prawidłowa.

nitro napisał(a):biegi zmieniać nie poniżej tylko dokładnie w chwili osiągnięcia momentu maksymalnego, ale 3.5tyś dla focusa bedzie ok

Tutaj ja się nie zgodzę bo wg moich informacji właśnie przed osiągnięcie maksymalnego momentu obrotowego.

nitro napisał(a):Nie na możliwie najwyższym biegu lecz na dostosowanym do prędkości i obrotów silnika!! po przyśpieszeniu z 50 na piątce panewki, wszystkie łożyska dostają tak po d..., że szok, pozatym gdy mamy szybko nagle uciec to jest po prostu niebezpieczne

tutaj się zgodzę z tym, że ja nie napisałem nigdzie że ma jechać 50km/h na 5 biegu. Mogło to być źle zrozumiane, ale właśnie o to mi chodziło, że w miarę na najwyższym biegu. Mój błąd bo źle to sformułowałem:)
spandau
Początkujący

17 Maj 2012, 13:11

spandau! Twój poradnik się sprzydał. Przejechalam 400km tak jak mi pisałeś i faktycznie autko pali 6,5litrów na 100km. Teraz mogę śmiało polecić forda focusa.
Anula
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2006
Auto: Ford Focus 1,6

18 Maj 2012, 00:21

Ciesze się, że pomogłem :) Dziękuje Aniu za odpowiedź w tym temacie, przytarliśmy trochę nosa niedowiarkom :D Pozdrawiam i życzę szerokiej drogi :)
spandau
Początkujący

18 Maj 2012, 08:41

Tak tak pewnie :D Ja tam mam lpg i nie musze sobie żałować i tak jest oszczędnie
nitro
Zaawansowany

18 Maj 2012, 11:10

A ja to jeżdżę ekonomicznie nawet na LPG, nitro :D
EGO nie moze dać Ci za wygraną :)
pepepe
Początkujący

Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.9 TDi 110km Sport