Prosiłbym kogoś o rzetelną ocenę informacji, którymi uraczył mnie ASO.
Noszę się z zamiarem kupna Forda Focusa z 2005 roku, 1,6 TDCi 109KM, przebieg 204 tys. km (potwierdzona przez ASO książka serwisowa). Po ścieżce zdrowia w serwisie forda uraczony zostałem taką litanią błędów i usterek:
Nie działa tylna wycieraczka-zatarty silnik, nie świeci lewe światło mijania, hamulce tył do wymiany, huczy łożysko prawy tył, tarcze hamulcowe przód poniżej minimum, nieszczelność na plecionce układu wydechowego, do wymiany pasek wielorowkowy i napinacz paska, rozwulkanizowane tylne tuleje wahaczy przednich, wyciek oleju z wybieraka biegów, zapocenie na prawym przednim amortyzatorze, zapocony uszczelniacz prawej półosi, do wymiany osłona pregubu wewnętrznego prawej półosi-wyciek smaru, rozwulkanizowane tuleje tylnego zawieszenia, do wymiany akumulator.
Plus dodatkowo zestaw błędów komputera:
C1306-A0 Polozenie zerowe cujnika kata obrotu kola kierownicy nie znalezione-brak dodatkowego symptomu usterki dla tego DTC
B2204-20 Przerwane polaczenie lub zwarcie anteny GPS
B2408-60 Zwarty obwod przewodu glosnika
B2477-60 Niepowodzenie proby skonfigurowania modulu
U1900-20 blad magistrali CAN
B1235-20 Blad sprzezenia zwrotnego polozenia silniczka okna sterowanego elektrycznie
B166A-20 Otwarty obwod ogrzewania lusterka
B2575-20 Przelacznik odryglowywania drzwi kierowcy zwarty do masy
C1956-30 Usterka obwodu czujnika kata skretu
B1318-20 Zbyt niskie napiecie akumulatora
U1900-20 Brak komunikatow CAN
U261B-20 Nieprawidlowe zakoncenie programu
P1412-28 Zakleszczony zawor EGR
P138B-62 Napiecie ukladu modulu sterujacego swiecami zarowymi. Zbyt duze natezenie pradu w ukladzie swiec zarowych
Mówiąc szczerze- jestem laikiem, tym bardziej fordowym