Ford focus 1.8 tdci 115 KM

31 Gru 2009, 00:37

Witam!
Mam Focusa 1.8 tdci 115 KM z 2003 r. od początku grudnia 2009. Zaraz po kupnie zalałem go do pełna żeby sprawdzić jego spalanie, ponieważ dużo czytałem, że to mocna strona tego modelu. Poruszałem się tylko w ruchu miejskim, na krótkich odcinkach (miedzy 10 a 15 km lub mniej), często autko nawet nie złapało prawidłowej temperatury, zwłaszcza na ostatnich dużych mrozach (ok 15- 20 stopni). Ogólnie jestem na razie zadowolony z jego użytkowania, ale na minus zaskoczyło mnie to spalanie mimo ciężkich warunków atmosferyczny jakie były przez kilka dni. Wyszło mi to spalanie w granicach 12l/100 km, co bardzo odbiega od tych danych, które czytałem. Czy ktoś mógłby pomóc?Czy to jest normalne zjawisko, czy raczej coś tu nie gra i należy dokonać jakiejś kontroli lub regulacji. Serdecznie dziękuję za każdą poradę i pozdrawiam!
Ostatnio edytowany przez franz79 31 Gru 2009, 17:38, edytowano w sumie 2 razy
franz
franz79
Nowicjusz

Miejscowość: Tarnów
  • 31 Gru 2009, 09:16

Na pewno nie jest to normalne spalanie. Powinien Ci palić nie więcej niż 6, max ale to absolutny max 7 litrów.

Ja bym sprawdził czy działa sonda lambda lub czy nie leją wtryski.

Odczuwasz, że auto jest słabe? jeżeli tak to mogą być wtryski. Jeżeli nie, to może sonda lambda.
    superges
    Początkujący

Miejscowość: Śląsk

31 Gru 2009, 11:30

W tym modelu jakby wtryski lały to autko by nie odpaliło :roll: . A 8 litrów to norma w takiej jeździe. A po ilu tych kilometrach łapie 90 st.

Tak poprawiałem 5 razy a nie zmieniło To A :lol:
    Ostatnio edytowany przez rafi195 03 Sty 2010, 15:10, edytowano w sumie 2 razy
    rafi195
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

31 Gru 2009, 14:05

superges napisał(a):Powinien Ci palić nie więcej niż 6, max ale to absolutny max 7 litrów

Na pewno, szczególnie przy 20 stopniowych mrozach w mieście na krótkich odcinkach...

rafi195 napisał(a):W tym modelu jakby wtryski lały to autko by nie odpaliło

Niby czemu? Normalnie pali tylko kopci okrutnie ;)

Autor po zakupie powymieniał filtry, oleje itp.? Termpostat do sprawdzenia. 12 l to rzeczywiście trochę dużo ale te 9 jest niestety realne w takich warunkach :(
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

31 Gru 2009, 19:53

Kubuch napisał(a):

rafi195 napisał(a):W tym modelu jakby wtryski lały to autko by nie odpaliło

Niby czemu? Normalnie pali tylko kopci okrutnie ;)

Nie kolego TDCi to Common Rail i tam najmniejsze niedomaganie układu wtryskowego odczytuje jako awaria i silnik staje. A w twoim modelu to co innego masz inny system wtryskowy.
    rafi195
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

01 Sty 2010, 19:43

Chciałbym powiedzieć że pomiar tego typu najlepiej dokonywać na trasie bo 10-15 km w cyklu miejskim można pokonać w 20minut lub np 60minut co też ma wpływ ma wpływ na takie obliczenia , auto stoi w korku czy jedzie to paliwo pali .
    sławekłojewski
    Nowicjusz

Miejscowość: kujawsko-pomorskie
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
      Jak sprawdzić / obliczyć szerokość felgi? - instrukcja
      Większość felg myślę, że jakieś 90% będzie miało specjalne oznaczenia co do rozmiaru i wystarczy tylko je odczytać. Jednak zdarzają się też takie które ich nie posiadają i wtedy pozostanie nam obliczyć szerokość felgi ...

07 Mar 2010, 15:15

Witam! Od 3 tygodni mam Focusa 1.8 TDCI 115 KM 2004r. Po nocy samochód nie chce odpalić za pierwszym razem (kręci normalnie jak czuje że załapał odpuszczam kluczyk a on gaśnie, za drugim razem bez problemów). Byłem na komputerze wszystkie parametry w normie. Mechanik sprawdził, też świece ręcznie - jedna przepalona wymienił na bocha. Trzy pozostałe podobno jakieś chińskie ale stwierdził, że nie trzeba ich wymieniać. Sprawdzał, także czy nie kopci - wszystko ok. Po wymianie tej świecy bez zmian, dalej nie odpala za pierwszm razem. Ponadto wydaje mi się, że za dużo pali ale jestem dopiero po pierwszym tankowaniu. Spalił 9,12 litra na 100 km (180 na trasie i 340 po mieście - krótkie odcinki) - normalna jazda. Nie wiem czy to normalne spalanie?? ale wydaje mi się że to dużo jak na diesla. Jak jest zimny wskazówka od obrotów pare razy delikatnie podskoczy w górę w dół (minimalny skok). Po przeczytaniu pare forów zastanawiam się czy to nie wtryski?- ale nie kopci. Druga rzecz, która mnie zastanawia to te 3 chińskie świece czy nie powiny być wszystkie np. bocha lub motocrafta. (inny czas grzania??)- mechanik twierdzi, że to nie ma nic wspólnego. Zauważylem, jeszcze, że jak podgrzeje go 2 lub 3 razy to odpali normalnie, ale jak jest zimniej to jaby się troche w pierwszym momencie przydusił. - ale nie mocno. Niewiem czy latem też po nocy nie będzie chciał odpalić czy to tylko zimowa dolegliwość. Czekam na pomoc w tym temacie!!!!!!!?????? Tomek Pozdrawiam
    Tomek i Focus
    Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

29 Lip 2014, 21:45

Jestem posiadaczem Forda Focusa 1,8 TDCI 115 KM i pali około 12l/100km wtryski leją, przy mocnym depnięciu gazu samochód wchodzi w tryb awaryjny i gaśnie. po kolejnym odpaleniu jadę dalej delikatnie dodając gazu i mogę to powtarzać dziesiątki razy. Jest ktoś w błędzie mówiąc, że przy lejących wtryskach samochód nie odpali. Kod błędu jaki wyskakuje to 007 - niskie ciśnienie paliwa. Pompa zrobiona i czujniki wymienione na nowe. Proszę o szybką odpowiedź
    Andrzej17
    Obserwowany

Auto: Ford Focus
    Silnik: 1,8 TDCI
    Paliwo: Diesel