Witam. Mam pewien problem z moim Focusem. Otóż w pewnym momencie podczas jazdy wskazówka obrotmierza oraz prędkości spadła i pojawiła się kontrola "silniczka" który alarmuje o błędzie ( na początku niewiadomo jakim ). Problem jesto o tyle specificzny ponieważ za chwilę powarca do pierwotnego stanu i tak w kółko. Zdarza się czasami że przez parę dni nic się nie dzieje a czasam że parę dni to trwa i wskazówki leżą podczas jazdy (obrotomierz,prędkość,temperatura - tylko paliwo jest na swojej pozycji ). Dodatkowo kontrola "silniczka" gaśnie i pojawia się. Tak jakby błąd był i go nie było. Nie zawsze ale czasami do zapalonej
kontrolki "silniczka" dochodzi kontrola "wykrzynik" i też gaśnie i się pojawia. Słyszałem o poradach takich jak "sprawdź czujnik prędkości, sprawdź akumulator". Akumulator jest ok bo sprawdzałem pod prostownikiem, co do czujnika prędkości to nie. Pamiętam sytuację jak wracałem z Krakowa nową autostradą i miałem jakieś 140,150 km/h i obroty na poziomie 3 tyś. Problem wtedy zaniknął więc na chłopski rozum może to mieć związek z akumulatorem ? Nagle dostał mega ładowanie i przestał świrować. Dodam że nie podłączałem go jeszcze pod komputer ale zamierzam to zrobić w najbliższych dniach. U mojego Ojca w Renault Thalia ta sama kontrolka "silniczka" pojawiła się dlatego że ostro wyprzedzał a miał wycięty katalizator i sonda źle zdiagnozowała emisję spalin ale po resecie już ma ok. Proszę o pomoc. Moz w waszych Focusach pojawił się podobny problem. Chciałbym mniej więcej dojść co to może być zamiast płacić roboczy godziny elektromechanikowi zanim do tego dojdzie. Auto jeździ tak jak jeździło, bez zmian. Problem to tylko te wskazówki. W linku film który nagrałem.
[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]