Ford Focus 2009 - auto straciło moc i silnik się wyłączył

21 Paź 2020, 15:55

Jakiś czas temu podczas jazdy zaświeciły mi się wszystkie kontrolki , licznik wyzerował się kreskami, a auto straciło moc i silnik się wyłączył. Po chwili odpaliłam, jednak takie spadki mocy zaczęły się powtarzać i bywało, że coraz trudniej było go odpalić(totalna cisza po przekręceniu kluczyka). Mechanik (niezbyt uczciwy) odłączył akumulator (zainkasował za to 300zł i nie dał gwarancji), ale z tydzień wtedy pojeździł. Obecnie samochód stoi u innego mechanika, ale ów rozkłada ręce, bo podłączony komputer nie wykazuje żadnych nieprawidłowości i akurat samochód odpala bez zarzutu i nie gaśnie. Ktoś mi coś podpowie?
agnisma
Obserwowany

21 Paź 2020, 18:30

agnisma napisał(a):Mechanik (niezbyt uczciwy) odłączył akumulator (zainkasował za to 300zł i nie dał gwarancji), ale z tydzień wtedy pojeździł
Co to znaczny odłączył? Wymienił Ci akumulator na inny?

Miałem kiedyś podobny dziwny objaw kiedy pojawiało się zwarcie na jednej z cel w akumulatorze. Brak jakichkolwiek błędów a czasem chwilowy brak napięcia.

agnisma napisał(a):podczas jazdy zaświeciły mi się wszystkie kontrolki , licznik wyzerował się kreskami, a auto straciło moc i silnik się wyłączył.
Na pewno trzeba zacząć od elektryki i sprawdzenia akumulatora.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Paź 2020, 19:11

Warto sprawdzić miejsce w którym klema masowa jest przykręcona do karoserii, czy tam nie ma rdzy, śniedzi itd. Sprawdzić też warto same klemy na aku oraz połączenia między aku, alternatorem a rozrusznikiem, czy któreś nie jest luźne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Paź 2020, 12:26

Nie dał mi nowego akumulatora, po prostu go odłączył (resetował system ??) , dodam, że jak uderzam w licznik to zaskakuje.
agnisma
Obserwowany

22 Paź 2020, 20:39

agnisma napisał(a):(resetował system ??)
chyba u siebie w głowie :naughty:
agnisma napisał(a):dodam, że jak uderzam w licznik to zaskakuje.
i tu już jest trop. czy w sytuacji tej
agnisma napisał(a):coraz trudniej było go odpalić(totalna cisza po przekręceniu kluczyka).
pojawiały się wszystkie kontrolki? Ford nie odpala bez licznika więc może jest problem z połączeniem elektrycznym i gubi styk. Przekaż to mechanikowi niech to sprawdzi
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Paź 2020, 17:23

agnisma napisał(a):jak uderzam w licznik to zaskakuje.
Wygląda na problem elektryczny i to sprawa bardziej dla elektromechanika lub elektryka. Coś nie kontaktuje i stąd mogą pochodzić wszystkie problemy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35