FORD FOCUS C-MAX 2006

jAK UWAŻASZ? CZY SILNIKI TYPU DIESEL SPALAJĄ WIĘCEJ PALIWA NA KRÓTKICH TRASACH?

Ankieta zakończyła się 06 Lut 2012, 14:00

Zdecydowanie TAK
3
75%
Zdecydowanie NIE
1
25%
Różnie
0
Brak głosów
Nie mam zdania na ten temat
0
Brak głosów
Razem głosów : 4

03 Lut 2012, 20:17

Nie doczytałem dogłębnie tematu... jednak nadal twierdze że nie znajduje pośród posiadaczy Seatów z przebiegiem 150k + osób którym by padała owa głowica(odpukać)
Ale skoro twierdzisz że 1.9 TDI jest lepsze ok nie bede sie spierał z Tobą tylko pomóżmy autorowi tego postu dobrać jakiegoś dobrego seata w tym silniku, bo szkoda dawac 25K w Forda szczerze mowiac..
Wszyscy wiedzą że zbiegają się laski,gdy widzą śmigło na rancie maski.
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: GKW
Prawo jazdy: 06 05 2011
Auto: Toledo III

03 Lut 2012, 20:22

Przebieg podałem.
Wystarczy poczytać testy które podrzuciłem "Kilka tys. km po kłopotach z poduszką powietrzną pojawił się kolejny problem. I to, jak się okazało, wcale nie mały! Tym razem zaszwankowała głowica. Pierwsze objawy: ubytek cieczy chłodzącej. Płyn musieliśmy uzupełniać dwa razy na przestrzeni kilku kilometrów. Po dokładnych oględzinach elementów układu chłodzenia nie stwierdziliśmy szkód spowodowanych przez czynniki zewnętrzne, płynu nie było na bloku silnika ani pod samochodem.

Wszystkie złącza, przewody oraz chłodnica były szczelne i suche. Demontaż w warsztacie i diagnoza: ciecz chłodząca w komorach spalania. Wymiana głowicy − w sumie cała operacja na "otwartym sercu" trwała kilka dni. W zasadzie mieliśmy już wszystkiego dość.
Aż strach pomyśleć, jakie koszty użytkownik musiałby ponieść po wygaśnięciu gwarancji. Mogłyby one doprowadzić właściciela do ruiny. "
Passat : "Rysy na głowicach silników TDI Volkswagena, postępujące od otworów świec żarowych, nie są nowym zjawiskiem. Inżynierom z Wolfsburga nie udało się ich zwalczyć, choć problem jest powszechnie znany. Rzeczoznawca odkrył ponadto na drugim cylindrze długą rysę pomiędzy gniazdami zaworów wlotowych – jego zdaniem spowodowaną naprężeniami."
Nie rozumiem, że szkoda wydawać 25k na Forda?
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Lut 2012, 20:29

Tak szkoda 25k na Forda , obiecuje że już nie będę się wypowiadał do tematu jeżeli się zgadzasz żeby ciężko zarobione pieniążki pakować akurat w C-Max'a
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

03 Lut 2012, 20:48

Kilkaset tysięcy ludzi uznało, że warto na niego wydać 60-90tys. zł więc nie wiem czemu szkoda 25tys. zł.
Co prawda jak na vana jest trochę mało funkcjonalny ale ma udane diesle i dobrze się prowadzi.
Choć osobiście celowałbym w Scenica.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Lut 2012, 21:00

Też już bym wolał scenica ale w 1,9( tu Ci moge przyznac racje bo jednak to dobre auto i z bardzo dobrym rocznikiem)
PS. Seata też WIELU LUDZI kupowało za 100-150 tysięcy jak wychodził wiec już uogólniasz :)
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

03 Lut 2012, 22:03

A wiecie może coś na temat blacharki w Fordach.
Mam OPLA i już od paru lat (gdzieś w wieku 12 lat) zaczęła atakowac go korozja. Podwozie zostało w miarę możliwości czasu zakonserwowane, ale na wierzchu w tej chwili mam już zaatakowane wszystkie drzwi od spodu, tylnie nadkola, nad szybą przednią oraz przy zamku od bagażnika - jest tego trochę i... marze o tym, aby samochód, który zastąpi mi Vectre nie wyglądał podobnie do niej w wieku 10-14 lat, bo... .
Przyciągnął mnie ten Ford, bo jest stosunkowo młody (2006rok), a cena adekwatnie do wieku, wielkości i wyglądu samochodu wydaje mi się zadowalająca.
Więc jak jest z tymi Fordami (blacharka)?
jogurt18
Nowicjusz

Auto: VECTRA B 1.6, TOURAN 1.9TDI
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault EZ-ULTIMO to samochód autonomiczny
    Warszawa posłużyła jako sceneria do dla filmu promocyjnego oraz realizacji sesji zdjęciowej najnowszego samochodu autonomicznego Renault EZ-ULTIMO, oficjalnie pokazanego po raz pierwszy na Salonie Samochodowym w Paryżu. W ...

03 Lut 2012, 22:15

Co do blachy w C-MAXie, to jest różnie.Jedni narzekają, drudzy chwalą, że nie rdzewieje jak w innych fordach.Głównie jest to spowodowane użytkowaniem samochodu.Jak ktoś dba, to i ma.Jeżeli chciałbyś brać no to już musisz szukać.Zresztą jak w większości samochodów.Jednego bolączką będzie silnik,drugiego zawieszenie,a trzeciego blacha.
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

03 Lut 2012, 22:22

Naprawdę Darujmy sobie Forda :))
1.[link do oferty na Allegro wygasł]
2.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
I dla odmiany jako iż jestes użytkownikiem Vectry to:
1.[link do oferty na Allegro wygasł]
2.[link do oferty na Allegro wygasł]
3.[link do oferty na Allegro wygasł] kupiona w rodzinie, przejechałem się i powiem że strasznie nisko się siedzi, ale ma naprawdę bardzo bardzo dobre przyspieszenie , że aż ,,wgniata w siedzenie")
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

03 Lut 2012, 22:31

Daruj to ty sobie swoje posty :P bez obrazy.
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

03 Lut 2012, 23:13

,,Każdy miłośnik swoją kochankę chwali" :D, ja miłośnik Seata Ty Forda :)
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

03 Mar 2012, 19:47

W rezultacie kupiłem Touran 1.9 TDI ;) - Czy dobry wybór to już okaże się z czasem ;)
jogurt18
Nowicjusz

Auto: VECTRA B 1.6, TOURAN 1.9TDI