Ford focus c-max silnik kuleje

20 Lip 2013, 19:37

Witam i proszę o pomoc , mam forda focus c-max z 2003 . Mam problem przy zapalaniu silnika nie wchodzi na obroty,bardzo kuleje.Nie zawsze tak jest. Ale teraz nawet :( gdy zmieniam biegi z wyżego na niszy zaczyna kuleć a zachwile wchodzi na obroty.
ira9000
Obserwowany

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford focus c-max
Silnik: 2,0 136km
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

11 Kwi 2014, 21:53

Mam ten sam problem. Zaczęło się raz przy odpalaniu, gaz wogóle nie chciał zadziałać przy odpalonym silniku. po chwili działał i wszystko było ok. ostatnio zaczęły się większe problemy. auto nie chciało odpalać i wchodzić na obroty a jak już odpaliło to trzeba było poczekać zanim pedał gazu zacznie działać. Byłam 3 razy u mechanika i nic nie wykrywał na komuterze. teraz zawiozłam go do innego i zobaczymy. powiedział że to może być coś z układem paliwowym albo wtryskowym , ale może być też źle rozrząd ustawiony.
A ty doszedłeś w końcu do tego? Szukam w internecie jakiejś odpowiedzi, mam nadzieję, że czegoś się od Ciebie dowiem.
Pozdrawiam Ania
zanna92
Nowicjusz

Auto: Ford Focus C MAX
Silnik: 2.0

12 Kwi 2014, 01:04

Pedał od gazu ma u Ciebie własny potencjometr??? Jeśli go ma to może się wieszać. Możliwa jest też po prostu popsuta cewka.
Inną opcja jest nieszczelność na kolektorze ssącym i to jest najbardziej prawdopodobne. Można jak się to wykluczy zainteresować się czyszczeniem i kalibracją przepustnicy. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

12 Kwi 2014, 17:25

Dziękuje za odpowiedź ale sama nie umiem narazie udzielić odpowiedzi na Twoje pytania. Czekam na telefon od mechanika i mam nadzieję że wreszcie wszystko się wyjaśni. a co ty na to że może to być układ paliwowy albo wtryskowy? Czasami na tablicy rozdzielczej wyświetlał się komunikat "niski poziom paliwa" a bak był pełny. czy to mogło mieć coś wspólnego z tym?
Pozdrawiam
zanna92
Nowicjusz

12 Kwi 2014, 19:01

zanna92 napisał(a): może to być układ paliwowy albo wtryskowy?

To zbyt ogólne...
zanna92 napisał(a):komunikat "niski poziom paliwa" a bak był pełny.
.Być może,że wariuje elektronika,źle odczytując dane.
Poczekamy na diagnozę z warsztatu. :)
artur73
Awatar użytkownika

14 Kwi 2014, 19:31

Właśnie odebrałam auto z naprawy. Okazało się że 4 świece wogóle nie grzały od 3 miesięcy więc nie wiem jak poprzedni mechanik mógł tego nie zauważyć (a takie ma dobre opinie). jeżeli chodzi o odcinanie gazu to była to wina zaworu EGR który został naprawiony i wyprogramowany.
Niestety dowiedziałam się że mój silnik jest w opłakanym stanie a licznik został cofnięty z co najmniej 300 000 na 150 000, no ale tego można było się spodziewać bo auto ma 10 lat. mam nadzięje że wszystko teraz będzie w porządku.
pozdrawiam
zanna92
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

EURO NCAP: Pięć gwiazdek dla nowego Audi A3
    Zdobywając pięć gwiazdek, Audi A3 osiągnęło najlepsze wyniki w teście zderzeniowym przeprowadzonym przez Euro NCAP. We wszystkich kategoriach łącznie, model zdobył 88 na 100 możliwych punktów. Organizacja ds. oceny ...
    Nie bój się odebrać kluczyków
    Często wahamy się lub nie chcemy reagować, gdy widzimy, że ktoś z naszych bliskich chce wsiąść za kierownicę po tym, jak spożywał alkohol. Jednak pamiętajmy, że kierowca pod wpływem alkoholu zawsze stanowi zagrożenie i może ...

14 Kwi 2014, 20:50

Fajnie,że zdiagnozowali ale byłem pewny że komputer musi coś pokazać..!
A co to znaczy,że silnik jest w opłakanym stanie? ja bym na nim jeszcze krechy nie stawiał. To przecież 300 tys w dieslu. Będzie jeszcze chodził ,tylko warto właśnie zainteresować się stanem osprzętu silnika ,bo to może przy tym przebiegu szwankować. Będa psuły się czujniki,alternator czy rozrusznik. No chyba,że układ wtryskowy jest już mało sprawny,wtedy to trzeba...a co ja Tobie będę podpowiadał... :roll:
artur73
Awatar użytkownika

15 Kwi 2014, 12:48

Podpowiadaj podpowiadaj bo przyjmuje każde rady. No ten mechanik to chyba bardzo chciał mnie nastraszyć i "przerysował" stan mojego silnika. Mówi że to jest niemożliwe żeby w 10 lat zrobić 150 000 no ale ja w rok przejechałam tylko 10 więc chyba jednak możliwe:) zobaczymy jak teraz będzie się ford zachowywał i napewno wszystkie usterki będę chciała od razu likwidować. Dzięki za rady :)
zanna92
Nowicjusz

15 Kwi 2014, 13:53

Ach to przebieg zdiagnozował po roczniku auta,a nie po inspekcji komputerowej i stanie faktycznym silnika..? :roll: Ciekawe. Najlepiej wszystko wrzucić do jednego wora..! :) Od kazdej reguły są wyjątki. Mój brat ma Focusa z polskiego salonu z 2000r. Ma go od nowości,a kto mu uwierzy że jest nie cofnięty ,bo przebieg ma 105 tys.km..? :yes: Przez 14 lat 105 tys km !!!
Jeśli teraz Twój silnik będzie sprawny i bezproblemowy,to nie słuchaj wszystkich tych,którzy...chcą cię wyprowadzić z równowagi..! :D Rozumiem ,że taka diagnoza pana mechnika ,burzy NAM świat ale ten pan raczej nie wie co czyni siejąc defetyzm. Należy się cieszyć,że ten pan nie jest np: onkologiem,gdyż wtedy "waląc" takie diagnozy z kapelusza,rzeczywiście burzyłby co poniektórym świat... :D :ok:
Z resztą...jak chcesz zobaczyć auto z 300 tys przebiegu,to wejdź na moje zdjęcia pod nickiem po prawej stronie. Ta Laguna tyle ma !!!
artur73
Awatar użytkownika

15 Kwi 2014, 16:29

wow nigdy bym nie uwierzyła ! bardzo zadbane autko :)
Nie wierzę w diagnozę Pana Mechanika bo na prawdę moim fordem się jeździ idealnie i nic nie stuka jak to on stwierdził. Auto było serwisowane do lipca tamtego roku. Jestem dobrej myśli :)
Pozdrawiam :)
zanna92
Nowicjusz