Ford Focus C-max - stale świecąca lampka kontrolna reflektor

27 Lut 2015, 08:52

Witam,

mam Forda Focusa C-max z 2004 roku.

Po wykasowaniu wszystkich błędów zauważyłem, że po włączeniu silnika cały czas świeci się lampa kontrolna reflektorów i cały czas świecą sie światła pozycyjne (mimo, że światła są wyłączone).

W związku z faktem, że błędów żadnych nie ma, mechanik twierdzi, że prawdopdoobnie tak został zaprogramowany komputer w moim samochodzie. Zwłaszcza, że po wyłączeniu silnika wszystkie światła normalnie gasną.

Czy to może być prawda, czy też jest to jednak oznaka, że z autem jest coś nie tak?

Generalnie wszystkie światła działają normalnie, tylko cały czas po włączeniu silnika świecą się światła pozycyjne.

Czytałem, że w sytuacji, kiedy te światła w ogóle nie gasną, to może byc problem z przełącznikiem, ale nie wiem, czy w moim przypadku ma to jakieś znaczenie.
laraloo
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
Prawo jazdy: 09 06 2010

27 Lut 2015, 09:44

A nie są to czasem dzienne?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Lut 2015, 10:16

Nie, to typowe postojowe.

Dodam jeszcze, że wcześniej wszystko działało normalnie, tzn. światła się wyłączały, a ostatnio przy wizycie w warsztacie z innej okazji podłączono samochód pod komputer i wykasowano wszystkie błędy. Po wykasowaniu błędów mam sytuację jak wyżej.
laraloo
Początkujący
Awatar użytkownika

27 Lut 2015, 12:04

Jeżeli więc wcześniej światła dawały się wyłączyć, to nie powinny one świecić cały czas jak to ma się teraz. Wspomniałeś też, że usterka pojawiła się po wizycie w cerwisie. Myślę, więc, że najlepiej by było jakbyś do tego serwisu podjechał i żeby oni się tym zajeli. Oczywiście fajnie by było, jakbyś też napisał co zrobili.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

27 Lut 2015, 13:10

Naprawiana byłą skrzynka z bezpiecznikami, bo na łączeniu kabli coś było nie tak i wybijało mi bezpieczniki. Bezpieczniki wymienione, przewody polutowane na nowo, błędy w komputerze wykasowane i wszystko działa jak należy, a tylko światła pozycyjne zaczęły świecić przy przełączniku ustawionym na zero.
laraloo
Początkujący
Awatar użytkownika

27 Lut 2015, 15:58

Tak czy inaczej było więc grzebane w instalacji elektrycznej i po tym pojawił się problem. A więc do serwisu z reklamacją, że jedno naprawili, a drugie zepsuli. Niech teraz naprawiają w ramach reklamacji.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rajd Finlandii 2017 wygrywa młody fiński kierowca
    Tegoroczny Rajd Finlandii wygrał niespodziewanie młody fiński kierowca Esapekka Lappi, zdobywając najwyższe miejsce na podium dla zespołu Toyota GAZOO Racing. To jednak nie przypadek – mimo zaledwie 26 lat, młody Fin ...

04 Mar 2015, 07:52

Ale czy w ogóle jest możliwość, aby komputer był tak zaprogramowany, aby światła pozycyjne świeciły cały czas?

Warsztat twierdzi, że dopiero teraz wszystko jest naprawione i działa tak, jak oryginalnie powinno i chcę wiedzieć, czy mogą mieć rację ,czy też coś kręcą.
laraloo
Początkujący
Awatar użytkownika

04 Mar 2015, 09:49

Nie jestem pewny na 100%, bo tutaj musieliby wypowiedzieć się inni użytkownicy tego samochodu, albo musiałbyś pojechac pod serwis i przypilnować jak ktoś przyjedzie takim autkiem jak twoje i poprostu zapytać, ale ja, osobiście nie spotkałem się z autem, w którym po uruchomieniu silnika włączałyby się świała pozycyjne :no: Światła dzienne owszem. No ale technika idzie do przodu, więc wszystko jest możliwe, a na takie rzeczy nie zwraca się uwagi, jak robi się coś innego przy danym aucie. Jednakże szczerze wątpię, by tak miało być normalnie z tymi światłami.
Sam możesz ewentualnie sprawdzić, czy czasem nie skleiły się styki przekaźnika od tych świateł, jeżeli takowy jest.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

20 Mar 2015, 11:11

Okazało się, że faktycznie była to wina komputera. Elektronik przeprogrwamował światła i teraz znowu działają prawidłowo.
laraloo
Początkujący
Awatar użytkownika