Ford Focus C-max - stale świecąca lampka kontrolna reflektor

27 Lut 2015, 09:52

Witam,

mam Forda Focusa C-max z 2004 roku.

Po wykasowaniu wszystkich błędów zauważyłem, że po włączeniu silnika cały czas świeci się lampa kontrolna reflektorów i cały czas świecą sie światła pozycyjne (mimo, że światła są wyłączone).

W związku z faktem, że błędów żadnych nie ma, mechanik twierdzi, że prawdopdoobnie tak został zaprogramowany komputer w moim samochodzie. Zwłaszcza, że po wyłączeniu silnika wszystkie światła normalnie gasną.

Czy to może być prawda, czy też jest to jednak oznaka, że z autem jest coś nie tak?

Generalnie wszystkie światła działają normalnie, tylko cały czas po włączeniu silnika świecą się światła pozycyjne.

Czytałem, że w sytuacji, kiedy te światła w ogóle nie gasną, to może byc problem z przełącznikiem, ale nie wiem, czy w moim przypadku ma to jakieś znaczenie.
laraloo
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
Prawo jazdy: 09 06 2010

27 Lut 2015, 10:44

A nie są to czasem dzienne?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Lut 2015, 11:16

Nie, to typowe postojowe.

Dodam jeszcze, że wcześniej wszystko działało normalnie, tzn. światła się wyłączały, a ostatnio przy wizycie w warsztacie z innej okazji podłączono samochód pod komputer i wykasowano wszystkie błędy. Po wykasowaniu błędów mam sytuację jak wyżej.
laraloo
Początkujący
Awatar użytkownika

27 Lut 2015, 13:04

Jeżeli więc wcześniej światła dawały się wyłączyć, to nie powinny one świecić cały czas jak to ma się teraz. Wspomniałeś też, że usterka pojawiła się po wizycie w cerwisie. Myślę, więc, że najlepiej by było jakbyś do tego serwisu podjechał i żeby oni się tym zajeli. Oczywiście fajnie by było, jakbyś też napisał co zrobili.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

27 Lut 2015, 14:10

Naprawiana byłą skrzynka z bezpiecznikami, bo na łączeniu kabli coś było nie tak i wybijało mi bezpieczniki. Bezpieczniki wymienione, przewody polutowane na nowo, błędy w komputerze wykasowane i wszystko działa jak należy, a tylko światła pozycyjne zaczęły świecić przy przełączniku ustawionym na zero.
laraloo
Początkujący
Awatar użytkownika

27 Lut 2015, 16:58

Tak czy inaczej było więc grzebane w instalacji elektrycznej i po tym pojawił się problem. A więc do serwisu z reklamacją, że jedno naprawili, a drugie zepsuli. Niech teraz naprawiają w ramach reklamacji.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

04 Mar 2015, 08:52

Ale czy w ogóle jest możliwość, aby komputer był tak zaprogramowany, aby światła pozycyjne świeciły cały czas?

Warsztat twierdzi, że dopiero teraz wszystko jest naprawione i działa tak, jak oryginalnie powinno i chcę wiedzieć, czy mogą mieć rację ,czy też coś kręcą.
laraloo
Początkujący
Awatar użytkownika

04 Mar 2015, 10:49

Nie jestem pewny na 100%, bo tutaj musieliby wypowiedzieć się inni użytkownicy tego samochodu, albo musiałbyś pojechac pod serwis i przypilnować jak ktoś przyjedzie takim autkiem jak twoje i poprostu zapytać, ale ja, osobiście nie spotkałem się z autem, w którym po uruchomieniu silnika włączałyby się świała pozycyjne :no: Światła dzienne owszem. No ale technika idzie do przodu, więc wszystko jest możliwe, a na takie rzeczy nie zwraca się uwagi, jak robi się coś innego przy danym aucie. Jednakże szczerze wątpię, by tak miało być normalnie z tymi światłami.
Sam możesz ewentualnie sprawdzić, czy czasem nie skleiły się styki przekaźnika od tych świateł, jeżeli takowy jest.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

20 Mar 2015, 12:11

Okazało się, że faktycznie była to wina komputera. Elektronik przeprogrwamował światła i teraz znowu działają prawidłowo.
laraloo
Początkujący
Awatar użytkownika