Ford Focus czy Alfa Romeo

21 Lis 2010, 12:54

Witam,
Przymierzam się do zakupu swojego pierwszego auta. Kwota do dyspozycji to 12 tyś PLN. Obecnie mój wybór waha się między Fordem Focusem I 1.8 diesel a Alfa Romeo 147 1.6 benzyna lub diesel. Wersje Hatchback Proszę więc o jakieś opinie na temat tych aut.
Generalnie oczekuje by auto było dość dynamiczne, miało trochę miejsca w sobie jak by przyszło przewieść 4 osoby, a jednocześnie nie zbyt duże (mam na myśli sedan odpada jetem zbyt młodym kierowcą by pakować się w coś dużego).
Tankista01
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

21 Lis 2010, 13:06

Jeśli chodzi o focusa jest to udane auto aczkolwiek nie z tym silnikiem. 1.8 TDDI były bardzo awaryjne.
147 polecam fiatowskiego diesla 1.9 dobry silnik: dynamiczny i oszczędny i mało awaryjny(choć nie wiadomo dlaczego większość ludzi uważa że jak coś ma coś wspólnego z fiatem to tylko się psuje, ale to tylko stereotyp i na to nie patrz :P). Jeśli chodzi o prowadzenie to oba auta bardzo dobrze się prowadzą, aczkolwiek Alfa ma zawieszenie mniej wytrzymałe od Focusa i na polskich drogach naprawa co ok 20tys.
Jak będziesz jeździć tylko po nowych, równych drogach bierz Alfę ;)
Też obecnie przechodzę przez wybór auta w podobnym przedziale cenowym i na chwilę obecną zastanawiam się nad Volvo V40, choć jak piszesz że nie chcesz się pakować w nic dużego to polecam Astrę II z silnikiem 1.7 od Isuzu co prawda nie jest to auto zbyt dynamiczne(75KM) ale za to oszczędne, mało awaryjnie i tanie są do niego części zamienne, odradzam silnik 2.0DTI. W Astrze montowali również diesel 2.2DTI, które były udaną jednostką, lecz cena ich przekracza określony przez Ciebie budżet. Silnikami benzynowymi się nie interesowałem, więc poczekaj aż jakiś inny użytkownik forum Ci o nich coś napisze :P
Ostatnio edytowany przez KonradMB, 21 Lis 2010, 13:32, edytowano w sumie 1 raz
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

21 Lis 2010, 13:28

KonradMB napisał(a):większość ludzi uważa że jak coś ma coś wspólnego z fiatem to tylko się psuje

Ferrari i Maserati szczególnie :mrgreen:
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

21 Lis 2010, 13:36

Dzięki KonradMB.
A jak z wnętrzem? Takie w miarę, czy dość ściśnięte?
Tankista01
Nowicjusz

21 Lis 2010, 21:28

KonradMB napisał(a):1.8 TDDI były bardzo awaryjne.

TDDI to pancerna jednostka. Niewrażliwa na jakość paliwa i wogóle niewrażliwa na cokolwiek :mrgreen: Na AR z 12 tyś zł bym się nie porywał ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

21 Lis 2010, 22:43

Trochę sie też zagłębiłem i wycztałem że AR 147 są dość awaryjnymi autami. Czy miał ktoś do czynienia z tym autem?
Tankista01
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy warto inwestować w ubezpieczenie AC?
    Wielu kierowców wychodzi z założenia, że obowiązkowe ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej w zupełności im wystarczy. Polisa OC jest zatem w wielu przypadkach jedynym zabezpieczeniem dla kierowcy oraz jego pojazdu. ...

22 Lis 2010, 20:44

Zaufaj mi na słowo,ze Alfa jest dużo bardziej awaryjna niż Focus. Jak dla mnie wybór jest prosty: Ford z silnikiem 1.8 lub 1.6 w wersji 5 drzwiowej.
AutoMisala
Początkujący

Miejscowość: RYBNIK

22 Lis 2010, 20:46

Kierunkowskaz napisał(a):
KonradMB napisał(a):większość ludzi uważa że jak coś ma coś wspólnego z fiatem to tylko się psuje

Ferrari i Maserati szczególnie :mrgreen:

Ponoć lubią się sypnąć, zwłaszcza Maserati.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

24 Lis 2010, 16:49

Focus jedeny wybór dobry
james00796
Początkujący

Miejscowość: Prokowo

26 Lis 2010, 17:24

jiGsaw napisał(a):
Ponoć lubią się sypnąć, zwłaszcza Maserati.

Ponoć u Ciebie w garażu stoi Enzo i F430, Maserati Gran Turismo. Jeśli nic nie wiesz o tych samochodach to z łaski swojej się nie wypowiadaj.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005