Ford Focus II czy Opel Astra III? Benzyna do miasta.

26 Paź 2011, 23:09

Witajcie, planuje zmienić samochód, szukam samochodu do miasta. Raczej większego niż mniejszego w stylu Fiata Pandy. Mam na oku dwa modele Ford Focus II i Opel Astra III raczej w wersji benzynowej, bo jak sądzę diesel nie będzie trafionym wyborem na miasto? Cena to ok. 20 tys i patrząc po ogłoszeniach chyba łatwiej kupić Focusa. Czy to będzie hatchback czy kombi bez znaczenia. Który wg. Was będzie lepszym wyborem i dlaczego? Jestem otwarty na propozycje, więc może macie jakiś inny pomysł? Mam 190 cm więc w Fiacie Punto czy Skodzie Fabii mi ciasno. Pozdrawiam.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

27 Paź 2011, 11:03

Wydaje mi się że oba auta są do siebie dość podobne co do własciwosci więc to chyba kwestia gustu.Powiem tylko ze u mnie w rodzinie jest jedna w hatchbaku i co do komfortu to jak dla mnie mniej więcej taki jak w golfie III (oczywiscie nie ze niewygodna) który tez jest w rodzinie.Od siebie to jeszcze octavia I ;)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

29 Paź 2011, 12:28

Octavia jest w porządku, ale konstrukcyjnie to już dosyć stary samochód, a poza tym troszkę ciasny. Faktycznie samochody dosyć podobne i chyba zadecyduje to, który model trafi się w lepszej relacji ceny do stanu technicznego.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

29 Paź 2011, 13:07

Może i stara konstrukcja ale najwidoczniej bardzo dobra jeżeli produkowana była tak długo ;D No i za octavią przemawia jescze gigantyczny bagażnik ;)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

30 Paź 2011, 10:40

Renault Megane II 1.6, auto wygodne jak na swoją klasę, bezpieczne i proste konstrukcyjnie.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Paź 2011, 11:36

Nie ukrywam, że interesowałem się Meganką ze względu na korzystną relacje ceny do rocznika i wyposażenia, jednak troszkę boje się problemów z elektroniką.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota 2000GT 1967 rok
    Sportowa Toyota 2000GT to łakomy kąsek dla kolekcjonerów. Obecnie jest to najcenniejsza i najbardziej pożądana Toyota w historii marki. Pierwszy raz pojawiła się na targach w 1965 roku, gdzie spotkała się z dużym entuzjazmem. ...

30 Paź 2011, 12:17

Dlatego trzeba unikać aut sprowadzonych, Megane nie ma jakoś szczególnie rozbudowanej elektroniki ale trudno z nią dojść do ładu po wypadku.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] egzemplarz godny polecenia.
Jasiek90
Stały forumowicz

30 Paź 2011, 12:21

Dosyć wysoka cena jak na 2004 rok, ale silnik i wyposażenie niczego sobie. Orientujesz się, jak spisuje się zawieszenie na naszych gładkich jak stół drogach?
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

30 Paź 2011, 12:24

Czy wysoka? tyle kosztuje dobre Megane.
To jest auto jednego z forumowiczów aG.
Jeden ze znajomych ma Megane tyle, że Grandotorur 1.5 DCi od nowości, jak na razie ma przebieg w okolicach 140tys. km i nie miał problemów z zawieszeniem, to belka z tyłu + Mcpherosny z przodu więc trwała i prosta konstrukcja, na pewno tańsza w naprawie niż wielowahacz w Focusie II lub Golfie V.
Patrząc na jego egzemplarz największą wadą meganki IIsą niezbyt trwałe materiały wewnątrz, przy tym przebiegu wnętrze jest już dość zmęczony(choć to może być wina tego, że wozi psa).
Poza tym to typowy dobry kompakt nieco bardziej komfortowy niż reszta i nieco mniej przestronny.
Dobra średnia jak właśnie Focus czy Astra. A z tej dwójki wolałbym Focusa, przyjemniej się nim jezdzi.
Jasiek90
Stały forumowicz

30 Paź 2011, 12:33

Zastanowię się, ale chyba gdybym brał to z mniejszym motorkiem. Póki co dałem upust fantazji i znalazłem alternatywę na miejski "dupowóz" otóż Smart ale nie taki zwyczajny, ale taki jak w linku.

[link do oferty na Allegro wygasł]
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

30 Paź 2011, 12:38

Pali niewiele i ma automat :D poza tym raczej tanio nie będzie.
Zwróć uwagę, że jest sprowadzony z Francji, na 99% miał poważne przygody więc w przypadku tak niszowego auta to raczej wada dyskwalifikująca.
Jasiek90
Stały forumowicz

30 Paź 2011, 12:41

No nie mówię o konkretnym egzemplarzu, ale gdyby tak poszukać? Fajnie jest mieć coś innego niż wszyscy w okół. Dlaczego drogo? To praktycznie ForFour tylko w innej obudowie. No i jeździ jak gokart :) Jedyny minus to niepraktyczny bagażnik.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

31 Paź 2011, 21:22

Ja jako pasjonat samochodowy wstydził bym się jeżdzić tym smartem, dla mnie to auto jest dla gogósiów nieznających się na motoryzacji ale pragnących się wyróżnić, tu masz propozycje prawdziwych roadsterów i cabrio do 20 tys zł
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
kosior898
Początkujący

Miejscowość: Leżajsk

31 Paź 2011, 23:25

Kolego nie szukam Cabrio, ten Smart to jedynie taka odskocznia od tematu. Dziś oglądałem Astre 1.4 hatchback i prawie kupiłem jednak okazało się, że kiedy padał deszcz to woda dostawała się przez przednią szybę...Oczywiście samochód "bezwypadkowy".
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

01 Lis 2011, 15:29

A może troszkę dozbierać i kupić coś takiego, auto będzie młodsze niż astra bądź focus w tej cenie, w rankingach niezawodności też wypada dobrze, ceny części też chyba nie są wysokie, a to dobrze rokuje na dość tanią eksploatacje. Osobiście lepiej mi się jeżdziło ceedem niż astrą3, według mnie wykończenie wnętrza też lepsze ma kia, bez zawahania z tych dwóch aut wybrał bym koreańca, ale wiadome że na głebokiej prowincji opel zrobi lepsze wrażenie.
kosior898
Początkujący

Miejscowość: Leżajsk