Ford Focus II do 15 tys.

08 Lut 2016, 21:50

Witam,
Przymierzam się do zakupu samochodu. Budżet jaki chciałbym przeznaczyć na samochód to do 15 tys. zł.
Po dłuższej analizie, modelem który przypadł mi do gustu jest Ford Focus II, silnik 1.6, skrzynia automatyczna.
Nie do końca jednak wiem czy decydować się na benzynę, czy na diesla w tym konkretnym już modelu (benzyna 1.6 100km albo 115km, diesel 1.6 110km).
Minimalnie w miesiącu samochód przejedzie 1000-1500km, pół na pół miasto i trasa, codziennie kilka km po autostradzie. Na rok więc wyjdzie spokojnie 20 tys. km. W takiej sytuacji już opłacalny będzie bardziej diesel?

Moglibyście też ocenić te 2 modele? Porównywalne cenowo, główna różnica (przynajmniej dla mnie) to silnik. Warto się nad nimi zastanawiać, czy już z ogłoszenia można wywnioskować że oszukane? Chociażby ten przebieg, 80 tys. jest realne w samochodzie z 2007 roku?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Z góry dziękuję za pomoc.
Frumbar
Nowicjusz

Auto: Nie mam

09 Lut 2016, 19:34

Ktoś jest w stanie mi doradzić przy wyborze?
Frumbar
Nowicjusz

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Zabici bez zaiętych pasów
    Aż 50% ofiar śmiertelnych na autostradach w Austrii, a ponad 60% w Belgii nie miało zapiętych pasów w momencie wypadku. Pasy bezpieczeństwa są efektywnym elementem dającym kierowcy i pasażerom bezpieczeństwo podczas ...