Ford Focus II FL czy Renault Megan III?

15 Sie 2018, 12:10

Dzień dobry, jak w temacie rozważam zakup jednego z tych aut.
Silnik: 1.6, roczniki 2008-2010 i które z nich jest lepszym wyborem?
Focusa znam doskonale z poprzedniej generacji bo miałem mk1 i wiem że to się doskonale prowadzi. Z tego co czytam mk2 nie ma jakiś wielkich wad konstrukcyjnych i jest dobrym wyborem. Po lifting wygląda genialnie tylko ciężko znaleźć fajną wersję z tym silnikiem.
Megane jest konstytucją nowszą(2008 vs 2004 czy tam 2005) no i jest francuzem a wiadomo jaka jest opinia więc szybko traci na wartości. Bardzo mi się podoba bryła samochodu, ciekawie zaprojektowane zegary i na duży plus zawsze jest bogatsze wyposażenie niż we Focusie. Ponoć bardzo poprawiono jakość wykończenia i ogólnie całego samochodu ale nie obyło się bez błędów(pękające szyby :shock: )
Jestem raczej zdecydowany na zakup jednego z tych aut bo konkurencja nie ma nic ciekawego. Przepłacać za Golfa czy A3 z kiepskim 1.6 nie mam zamiaru. Bravo II ma kiepskie skrzynie i słabo wypada w niezawodności, Astra J jest nieco ponad budżet i z silnikiem 100km nie jedzie(ciężka krowa). Japońskie propozycje odrzucają mnie wyglądem a koreańskie wykończeniem.
Samochód będę sprowadzał z Niemiec od prywatywnego właściciela.
Kwestia tylko które wybrać?
Wojtekspeed
Obserwowany

15 Sie 2018, 12:44

Jaki masz budżet?
Bravo pod względem niezawodności wypada podobnie jak Megane, a wadliwe skrzynie były chyba tylko do 2011 (?) roku. Poza tym zawsze można tę skrzynię zrobić i masz spokój z poważnymi awariami na kilka lat.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

15 Sie 2018, 17:27

w majowym wydaniu gazety "Motor" był fajny ranking brytyjskiej firmy Warranty Direct(alternatywa dla Dekry itd) Fiat Bravo w klasie kompakt zajął zaszczytne ostatnie miejsce(35) a Megane 13. Więc to że Bravo to złom to nie opina tylko fakt.
Budżet to trochę ponad 5000 euro +/- 300
Wojtekspeed
Obserwowany

15 Sie 2018, 19:15

Hmmm, no z tymi rankingami to bym nie był taki pewny, bravo jest akurat bardzo poprawnym autem jeżeli chodzi o awaryjnosc i koszty utrzymania. Zresztą, główny wpływ na awaryjnosc auta ma... poprzedni właściciel.
Curver
Początkujący

Auto: Peugeot 308
Silnik: 1.6 HDi 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

15 Sie 2018, 19:24

Moj brat ma Focusa I oraz Mercedesa A II gen,drugi Megane Iii.Szczerze?!Uwazam Focusa za auto rewelacyjne a tamte takie,,se,,
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Spokojna emerytura sportowych legend Toyoty
    Zdjęcia tego auta obiegły ostatnio strony poświęcone sportom motorowym. Toyota Supra czwartej generacji, która jeszcze w 1999 roku brała udział w wyścigach japońskiej serii, teraz niszczeje pod jednym z warsztatów. ...