Ford Focus MK 2 - auto do oceny

20 Gru 2014, 19:36

Witam,
noszę się z zakupem pierwszego auta i wpadł mi w oko Ford Focus MK2 Kombi z poniższego linka.
Proszę o ocenę i opinię co sądzicie o tym samochodzie :)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Simugd
Nowicjusz

Auto: Nie mam

20 Gru 2014, 19:41

Tani, min na polifta 25k ale nie z tego roku.. :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

20 Gru 2014, 19:46

To chyba dobrze, że tani :)
Allegro mówi, że ceny są podobne, może ciut wyższe :)
Simugd
Nowicjusz

20 Gru 2014, 20:06

Simugd napisał(a):To chyba dobrze, że tani :)

Nie.
Lepiej dołożyć przy zakupie niż się w mine wpakować.
Allegro niech se mówi. Co innego zobaczyć na żywo a co innego w internecie.
Na zdjęciach same igiełki a w realu różnie to bywa.
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

20 Gru 2014, 20:08

No niezbyt dobrze, że tani gdyż świadczyć to może o tym, że to auto służyło na flocie a tam o auta się nie dba i to może być złom. :)
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

20 Gru 2014, 20:38

Simugd napisał(a):To chyba dobrze, że tani
A później się dziwią że Ford czy inna marka awaryjna.. Normalnie aż żal odpowiadać w takim temacie..
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fiat 500C by Gucci wyróżniony nagrodą
    Fiat 500C by Gucci otrzymał nagrodę "Najlepszy mały kabriolet roku" w konkursie "Topless in Miami" zorganizowanym w czerwcu b.r. przez Southern Automotive Media Association (SAMA) − działające w USA stowarzyszenie dziennikarzy ...

20 Gru 2014, 20:55

Bo argument, że samochód jest za tani jakoś do mnie nie przemawia. Nie wiem jak Ty, ale ja wole płacić mniej niż więcej :) Na upartego mogę dołożyć sprzedającemu tysiąc, czy dwa jeśli to coś zmieni :) Ok, zgadzam się, że niska cena powinna wzbudzić czujność ale nie powinna być głównym argumentem że odpuścić takie auto, tym bardziej że cena nie jest jakoś bardzo zaniżona.
Wolałbym przeczytać opinie, że nie polecam bo ten silnik jest taki czy siaki, albo że znajomemu który miał to auto coś tam się przytrafiło.
Pzdr.
Simugd
Nowicjusz

20 Gru 2014, 20:58

Silnik jest dobry a po resztą w sprawie focusa z tym silnikiem pytaj się kolegi Mike1735 on ma taką fokę z tym silnikiem właśnie.
Ostatnio edytowany przez Krzychu 20 Gru 2014, 21:09, edytowano w sumie 2 razy
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Gru 2014, 21:04

krzysiek4000 napisał(a): Mike1735 on ma taką fokę z tym silnikiem właśnie.

To nie jego Foka.
On ją użytkuje okazjonalnie.
Kiedyś o tym pisał ;)
Ostatnio edytowany przez DamianCAR 20 Gru 2014, 21:11, edytowano w sumie 3 razy
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG

20 Gru 2014, 21:06

Dzięki Panowie, zaprosiłem Mike1735 do dyskusji, mam nadzieję że się wypowie :)
Simugd
Nowicjusz

20 Gru 2014, 21:10

DamianCAR napisał(a):
krzysiek4000 napisał(a): Mike1735 on ma taką fokę z tym silnikiem właśnie.

To nie jego Foka.
On je użytkuje okazjonalnie.
Kiedyś o tym pisał ;)

Wiem o tym ale ma z nią styczność więc może się coś na jej temat wypowiedzieć. :wink:
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Gru 2014, 10:15

krzysiek4000 napisał(a):No niezbyt dobrze, że tani gdyż świadczyć to może o tym, że to auto służyło na flocie a tam o auta się nie dba i to może być złom.

Nie wiem kolego jakie masz doświadczenia z autami z flot, ale ja objeździłem kilkanaście i każde z nich kupiłbym w ciemno. We flotach o auta się dba, bo służą do pracy i muszą być sprawne i bezpieczne. W porządnych firmach nikt nie oszczędza na oponach, naprawach i przeglądach. A zapewne wielu właścicieli naprawiając swoje auta korzysta z tanich zamienników, a nie oryginalnych części. We wszystkich firmach w których pracowałem serwis pogwarancyjny był wykonywany w serwisach dealerskich danej marki. Nawet takie głupoty jak ograniczniki drzwi były wymieniane w serwisie. Dlatego nie można z góry skreślać aut poflotowych, bo "we flotach się nie dba".
roksinski
Początkujący

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 0- 0-1994
Auto: Renault

21 Gru 2014, 10:34

roksinski napisał(a):a objeździłem kilkanaście i każde z nich kupiłbym w ciemno.
To dlaczego nie kupiłeś.
roksinski napisał(a):We flotach o auta się dba, bo służą do pracy i muszą być sprawne i bezpieczne.
Teraz to mnie rozśmieszyłeś.. Bezpieczne? Firmy mają w du**e twoje bezpieczeństwo. Masz zarabiać na nich i tyle. Auto na flocie jest tłuczone do granic możliwości a potem sprzedawane za pół darmo.
Koniu
Forumowicz VIP

21 Gru 2014, 10:37

O auta we flotach sie dba? Haha raczej niewiesz co mówisz.. tak jak Koniu wspomniał auta są tłuczone do granic mozliwości.. sprawne ok muszą być bo przecież ktoś musi nim jeżdzić żeby zarabiać na firme..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Gru 2014, 19:46

Je
Barol napisał(a):O auta we flotach sie dba? Haha raczej niewiesz co mówisz.. tak jak Koniu wspomniał auta są tłuczone do granic mozliwości.. sprawne ok muszą być bo przecież ktoś musi nim jeżdzić żeby zarabiać na firme..

Miałem przyjemność/nieprzyjemność pracować w kilku korporacjach. Korzystam z aut służbowych od 15 lat i nigdy nie maiłem problemu z naprawą czegokolwiek. Co znaczy, że auta są tłuczone do granic możliwości? Jak auto ma coś wytłuczone to po prostu się to wymienia, a nie czeka na wypłatę i naprawia po najniższych kosztach u pana Henia pod blokiem. Pewnie nie wszędzie tak jest, ale może miałem szczęście?
Tak się składa, że kupiłem dwa auta, które użytkowałem służbowo i tak robiła większość pracowników. Jedni je zostawiali sobie inni sprzedawali ze sporym zyskiem.
Co do bezpieczeństwa. Opony wymieniane na czas, hamulce wymienianie na czas, usterki naprawiane na bieżąco, przeglądy co 15/30 tys nawet po gwarancji. Pewnie nie wszędzie tak jest, ale jak pisałem wcześniej, może miałem szczęście...
Auto z firmy ma w większości udokumentowany przebieg, naprawy itp. Łatwo wszystko sprawdzić i często zakup auta z firmy nawet z dużym przebiegiem jest opłacalny.
Ps. Nie każdy samochód firmowy był użytkowany przez przedstawiciela handlowego... są tez inne zawody i stanowiska.
roksinski
Początkujący

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 0- 0-1994
Auto: Renault