Ford Focus MK1 - Pierwszy samochód, prośba o opinie.

25 Sty 2021, 19:38

Hej, planuję zakup pierwszego samochodu. Rozejrzałem się wokół Warszawy na otomoto i olx. Po przejrzeniu ofert znajdujących sie na tyle blisko że mogę je obejrzeć i skonfrontowaniu ich z opiniami o konkretnych markach/modelach stwierdziłem że jednym z aut wartych uwagi będzie Ford Focus pierwszej generacji widoczny w poniższym ogłoszeniu:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Auto (przynajmniej na zdjęciach) nie wygląda na bardzo zaniedbane, uszkodzone, czy zarysowane. Zaznaczam że w budżecie 5000 nie oczekuję cudów, potrzebuję pierwszego samochodu, który nie będzie psuł się co miesiąc i na którego utrzymanie nie wydam ogromnych pieniędzy. Chciałem zapytać po pierwsze o opinie o modelu, a także o konkretnie samochodzie widocznym w ogłoszeniu. Na co powinienem zwracać uwagę oglądając auto, a także z jakimi bolączkami mogę się spotkać jeśli zdecyduje się na jego zakup.
2polew
Obserwowany

25 Sty 2021, 20:40

Ten model miał problemy z korozją i na to trzeba zwrócić uwagę.

Druga sprawa sinik benzynowy trochę za słaby jest jak na to auto już lepszy by był 1.6 100KM który spali tyle samo a pojedzie lepiej. Tu masz gaz więc warto zwrócić uwagę na to czy silnik pracuje dobrze na gazie i jaki ma na nim przebieg od założenia. W silnikach benzynowych czasem siadały za często cewki, a tak poza tym nie można na nie narzekać bo gorzej wypadały tu diesle.

Patrząc na nadwozie problematyczne potrafiły być zacinające się zamki w drzwiach.

Zawieszenie jest dosyć komfortowe ale i droższe w naprawie bo zastosowano tu z tyłu wahacze przez co jest mniej trwałe i kosztowniejsze w naprawach niż belka która z kolei nie daje takiej wygody z jazdy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Sty 2021, 21:24

Dzięki ^^ Rozglądałem się za wersją 1.6, ale widziałem tylko jeden w okolicach Warszawy, w dodatku bardzo pordzewiały, a za podobne pieniądze :/
2polew
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...