Ford Focus MK2 1.6 TDCi czy Peugeot 308 1.6 HDi

27 Paź 2020, 16:17

Witam. Doradzcie mi między Fordem focusem mk2 a Peugeotem 308 (silniki 1.6 hdi lub tdci).
Silniki bardzo podobne o ile nie takie same, zachwalane przez wielu ze wzgledu a brak DPF i dwumasy +male spalanie. Bardziej podoba mi się linia Forda ale Peugeoty mają tanie części. Wypowiedzcie sie o samej budzie jak i silniku. To diesel i zastanawiam się czy krotkie kilku czy kilkunastokilometrowe trasy nie beda problemem dla tych motorów. Budzet to 11tys, można w tych pieniadzach znaleźć juz coś z 2008 roku z przebiegiem ~250tys (co dla diesla nie powinno byc dużo). Z góry dzięki za pomoc 8)
MiniMiki12
Nowicjusz

28 Paź 2020, 08:33

Silniki to to samo i w wersji 90KM występowały w 95% bez filtra cząstek stałych. 1.6 HDi w Peugeocie to ten sam silnik co w Focusie 1.6 TDCi.

Ja bym skłaniał się ku Focusowi bo wersja MK2 miała najlepsze zawieszenie i prowadzenia w swojej klasie, a płytę podłogową dzielił on z Volvo S40.

MiniMiki12 napisał(a):To diesel i zastanawiam się czy krotkie kilku czy kilkunastokilometrowe trasy nie beda problemem dla tych motorów.
Myślę, że w dłuższej perspektywie czasu na pewno. Skoro masz najczęściej pokonywać odcinki poniżej 20km to nie pchaj się w diesla. No chyba że przynajmniej raz w tygodniu zrobisz jakąś trasę tak ze 100km. Samochody których szukasz mają już swoje przebiegi i taka jazda na krótkich odcinkach to proszenie się o problemy. Oczywiście spali ci mniej niż benzyna ale jest to obarczone sporym ryzykiem awarii po pewnym czasie. Nie mówię że musi ona wystąpić ale jej prawdopodobieństwo będzie wyższe niż w silniku benzynowym to raz a dwa koszt usunięcia ewentualnej usterki na pewno będzie kilka razy przewyższał te które mogły by wystąpić w tym czasie przy silniku benzynowym.

Decyzja oczywiście należy do Ciebie :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Paź 2020, 12:36

MiniMiki12 napisał(a):Bardziej podoba mi się linia Forda ale Peugeoty mają tanie części. Wypowiedzcie sie o samej budzie jak i silniku.

A do Forda części będą drogie? Raczej nie, niektóre będą nawet tańsze.

Ford ma na pewno lepsze zawieszenie, zarówno pod względem trwałości jak i wrażeń z jazdy. Dodatkowo nie jest jakiś strasznie twardy, więc komfort jest ok (chociaż na pewno nie będzie tak miękko jak w 308).
Jedyny minus jaki doszukałbym się w Focusie to jednak skłonność do korozji, nie tak duża jak w starych Fordach, jednak Peugeot jest pod tym względem lepszy.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nocne przymrozki to zmora kierowców
    Nawet niewielkie przymrozki potrafią być zagrożeniem dla bezpieczeństwa jazdy. Zjawisko to może negatywnie wpływać na widoczność oraz zwiększać ryzyko poślizgu. Spadek temperatury powietrza poniżej zera może nagle skomplikować ...
    Gruntownie zmodernizowana Skoda Octavia
    Udoskonalona Škoda Octavia opuszcza już centralne zakłady marki w Mlada Boleslav. Dzięki przeprojektowanej przedniej i tylnej części nadwozia oraz najnowocześniejszym rozwiązaniom z zakresu asystentów prowadzenia, ...