Ford Focus MK2 1.6 TDCi czy Peugeot 308 1.6 HDi

27 Paź 2020, 16:17

Witam. Doradzcie mi między Fordem focusem mk2 a Peugeotem 308 (silniki 1.6 hdi lub tdci).
Silniki bardzo podobne o ile nie takie same, zachwalane przez wielu ze wzgledu a brak DPF i dwumasy +male spalanie. Bardziej podoba mi się linia Forda ale Peugeoty mają tanie części. Wypowiedzcie sie o samej budzie jak i silniku. To diesel i zastanawiam się czy krotkie kilku czy kilkunastokilometrowe trasy nie beda problemem dla tych motorów. Budzet to 11tys, można w tych pieniadzach znaleźć juz coś z 2008 roku z przebiegiem ~250tys (co dla diesla nie powinno byc dużo). Z góry dzięki za pomoc 8)
MiniMiki12
Nowicjusz

28 Paź 2020, 08:33

Silniki to to samo i w wersji 90KM występowały w 95% bez filtra cząstek stałych. 1.6 HDi w Peugeocie to ten sam silnik co w Focusie 1.6 TDCi.

Ja bym skłaniał się ku Focusowi bo wersja MK2 miała najlepsze zawieszenie i prowadzenia w swojej klasie, a płytę podłogową dzielił on z Volvo S40.

MiniMiki12 napisał(a):To diesel i zastanawiam się czy krotkie kilku czy kilkunastokilometrowe trasy nie beda problemem dla tych motorów.
Myślę, że w dłuższej perspektywie czasu na pewno. Skoro masz najczęściej pokonywać odcinki poniżej 20km to nie pchaj się w diesla. No chyba że przynajmniej raz w tygodniu zrobisz jakąś trasę tak ze 100km. Samochody których szukasz mają już swoje przebiegi i taka jazda na krótkich odcinkach to proszenie się o problemy. Oczywiście spali ci mniej niż benzyna ale jest to obarczone sporym ryzykiem awarii po pewnym czasie. Nie mówię że musi ona wystąpić ale jej prawdopodobieństwo będzie wyższe niż w silniku benzynowym to raz a dwa koszt usunięcia ewentualnej usterki na pewno będzie kilka razy przewyższał te które mogły by wystąpić w tym czasie przy silniku benzynowym.

Decyzja oczywiście należy do Ciebie :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Paź 2020, 12:36

MiniMiki12 napisał(a):Bardziej podoba mi się linia Forda ale Peugeoty mają tanie części. Wypowiedzcie sie o samej budzie jak i silniku.

A do Forda części będą drogie? Raczej nie, niektóre będą nawet tańsze.

Ford ma na pewno lepsze zawieszenie, zarówno pod względem trwałości jak i wrażeń z jazdy. Dodatkowo nie jest jakiś strasznie twardy, więc komfort jest ok (chociaż na pewno nie będzie tak miękko jak w 308).
Jedyny minus jaki doszukałbym się w Focusie to jednak skłonność do korozji, nie tak duża jak w starych Fordach, jednak Peugeot jest pod tym względem lepszy.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX - nowe wersje specjalne
    Najmniejszy SUV Lexusa doczekał się nowych wersji specjalnych. Miejski crossover klasy premium jest teraz dostępny w odmianach F Sport Style Blue i Elegant Black. Te warianty podkreślają charakterny styl modelu UX i robią ...