Ford Focus MK2 - jaki najlepszy benzynowy silnik głównie na miasto?

07 Mar 2016, 11:18

Jaki benzynowy silnik w Focusie MK2 uważacie za najlepszy? 1.6, 1.6 Ti-VCT, 1.8 czy 2.0. Dwa ostatnie są na łańcuszku rozrządu wydaje mi się, że jest to sporym plusem ale za to posiadają za to koło dwumasowe (które podobno nie jest tak awaryjne w ropniakach). 1.6 jest jednak chyba zbyt słaby do takiej "budy", jest dosyć głośny (choć nie wiem jak to wygląda w 1.8/2.0) ale uważany jest za bezawaryjny. Który najbardziej się sprawdzi w krótkich typowo miejskich przejazdach ~10 km (średnia ~40 km/h)? :sly: I dwa/trzy razy w miesiącu przejazdy ~100-200 km (średnia ~80-90 km/h).

I oczywiście jak wyglądałoby spalanie powyższych silników w wymienionych warunkach? Według raportów spalania [link do autocentrum.pl wygasł] różnice między 1.6 a 2.0 są rzędu ~1 litra na 100 km. Czy to realne?
Daroufo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1987
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Seicento
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

07 Mar 2016, 12:47

1.6 typowo do miasta. Wadą jest to, że mnóstwo aut jest po flotach a co za tym idzie wyposażenie jest dość mierne. Osiągi i spalanie nie powalają. Co do Ti-VCT słyszałem, że sprzęgło do nabycia jedynie w aso i nie jest to zbyt tania zabawa. Były jakieś problemy ze zmiennymi fazami.
1.8/2.0 są dość rzadko spotykane, ale jeśli już się trafią to mają całkiem fajny wypas. Polecam wersje z ori audio Sony, bo gra to bardzo przyjemnie i ma wejście AUX :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy luksusowe SUV-y mogą być ekologiczne?
    Jeszcze dekadę temu aspekt ekologii w segmencie samochodów klasy premium nie był brany przez producentów pod uwagę tak mocno, jak w chwili obecnej. Co więcej, samochody luksusowe produkowane dzisiaj mogą poszczycić ...